Hoppa till huvudinnehåll

Sam Fransman hoppas på högt deltagande när Tremilen skidas i Söderkulla: "500 medaljer är beställda"

Sibbo Tremilen ordnas för andra gången. Skidspåren i gott skick och i skogen finns frivilliga som hjälper med banan vid behov. Loppet är viktigt för att hålla liv i skidkulturen i Sibbo.

På morgonkvisten tisdagen den 26 februari testar Sam Fransman skidspåren i Söderkulla.

- Jo, det är riktigt prima före nu när banan är uppkörd i morse. Det är fortfarande fint före fast det har smält en hel del här. Det är inga bekymmer, säger Fransman.

Tremilen skidas en annan rutt än Vargspåret och Fransman är hoppfull inför loppet.

- Absolut, när vi nu har de här preparerade och släta bottnen under som går mycket litet på ojämn skogsterräng. Vi ska nog hoppas på att vi drar genom Sibbo Tremilen här.

Sam Fransman, primus motor för Sibbo 3-mil skidloppet
Sam Fransman ser fram emot tremilen. Sam Fransman, primus motor för Sibbo 3-mil skidloppet Bild: Yle/ Stefan Paavola Sibbo Vargar,Sibbo,längdskidåkning,skidåkare,motionsidrott,sibbo 3-milen

Sam Fransman är primus motor för Tremilen. Som medlem i Sibbo Vargarnas skidsektion är han engagerad i skidande året om.

Loppet är också viktigt för skidsektionen som strävar efter att hålla liv i och utveckla skidkulturen i kommunen. Intresset verkar också ha ökat efter några års svacka.

- Tremilen går där på sidan av alla andra tävlingslopp som vi håller på med inom familjen, men det var viktigt att motionärerna skulle ha ett lopp också.

Sam Fransman, primus motor för Sibbo 3-mil skidloppet
Både fri stil och klassisk är tillåtna. Sam Fransman, primus motor för Sibbo 3-mil skidloppet Bild: Yle/ Stefan Paavola Sibbo Vargar,Sibbo,längdskidåkning,skidåkare,motionsidrott,sibbo 3-milen

Vargspåret ordnas inte längre och skulle heller inte vara möjligt att arrangera under rådande väderförhållandena med en snömängd under 60 centimeter i terrängen. Men tremilen går bra.

- Vi startade Tremilen ifjol av den orsaken att Vargspåret sällan blev av på grund av snömängderna. Vi ville komma igång med ett lopp för motionärer som går att ordna även på 20 centimeters snö.

Fint väder för skidlopp

Kyla är en förutsättning för att loppet ska lyckas, menar Fransman.

- Köld och inte plus sju och fönvindar. Lite plus på dagarna tål vi ännu, men kallt om nätterna så fryser det på och så tar det längre före det smälter upp på dagarna.

Fransman tycker att vädret i mars är perfekt för skidlopp.

- Vintrarna har nog varit sådana att det har varit fint skidföre under hela mars. Solen börjar vara högt och det är varmare om dagarna, men vi håller fast vid 10 mars eller andra söndagen i mars och är hoppfulla att det är perfekt också i framtiden.

Väderprognoserna för nästa vecka lovar eventuellt litet snö, medan temperaturen väntas växla mellan plus och minusgrader. Blir det ett lopp?

- Nog ska vi ordna loppet, så illa kan det inte gå om man ser på prognosen. Med talkokrafter finns det snö i terrängen att skotta in på banan på kritiska ställen där solen har lyst eller det har runnit vatten och blivit is, säger Fransman.

Sam Fransman, primus motor för Sibbo 3-mil skidloppet
Sam Fransman, primus motor för Sibbo 3-mil skidloppet Bild: Yle/ Stefan Paavola Sibbo Vargar,Sibbo,längdskidåkning,skidåkare,motionsidrott,sibbo 3-milen

500 medaljer är beställda

Tremilen är ingen tävling utan ett motionslopp där alla som deltar får en medalj med kommunens vapen på.

Ifjol deltog nästan 200 personer. Målet för i år är 500 deltagare.

- 500 medaljer är beställda, säger Fransman.

Sibbo Tremilen går av stapeln den 10 mars vid Söderkulla skidstadion. Starterna går mellan kl 8 och 12.

Sträckorna är 10-, 20-, 30-, och 50 kilometer utan tidtagning. Man kan skida på både skate, det vill säga fri stil och klassisk stil.