Hoppa till huvudinnehåll

Sexualbrottsrättegång inleds i Uleåborgs tingsrätt

Uleåborgs tingsrätt, rättegång för sexbrott där gärningsmannen står åtalad för grov våldtäkt.
Gärningsmannen som står åtalad för sexbrott i Uleåborg gömmer ansiktet i rättegångens inledningsskede. Uleåborgs tingsrätt, rättegång för sexbrott där gärningsmannen står åtalad för grov våldtäkt. Bild: Lehtikuva Uleåborgs tingsrätt

Den första rättegången med koppling till sexbrottshärvan i Uleåborg inleds på tisdag. Rättegången äger rum i tingsrätten i Uleåborg. En 22-årig utländsk man anklagas för grovt sexuellt utnyttjande av barn och grov våldtäkt.

Rättegången äger rum bakom stängda dörrar men medier har tillstånd att filma och fotografera i salen i början av rättegången.

På plats finns flera medierepresentanter och den åtalade gömde sitt ansikte bakom papper.

Enligt Lehtikuvas fotograf är fyra jourhavande poliser på plats i tingsrätten, men att stämningen på platsen är relativt lugn.

De misstänkta brotten ägde rum i stadsdelen Tuira i november ifjol. Mannen ska ha förgripit sig på en 14-årig flicka.

Åtalet mot mannen väcktes den 13 februari. Mannen förnekar att han gjort sig skyldig till brotten han står åtalad för.

I samband med förundersökningen i fallet har man också utrett ett annat fall av sexuellt utnyttjande av barn. Ärendet är fortfarande i åtalsprövning och kommer inte att behandlas i samband med tisdagens brottsmål.

I vintras har polisen i Uleåborg börjat utreda ett tiotal fall, där närmare 20 män med invandrarbakgrund misstänks för sexbrott. Offren har alla varit minderåriga flickor. Förövarna har i de flesta fall kontaktat sina offer på sociala medier.

På måndag meddelade åklagarämbetet i Uleåborg i ett pressmeddelande att en annan utländsk man, född 1975, också åtalas för grovt sexuellt utnyttjande av barn och grov våldtäkt.

Läs mera:

Misstankarna om sexualbrott i Uleåborg och Helsingfors – det här vet vi nu

Sedan slutet av förra året har det uppdagats en rad misstänkta fall av sexualbrott riktade mot barn. Först i Uleåborg, men senare också i Helsingfors. Vi sammanfattar det man vet just nu om sexualbrottshärvan.

Artikeln uppdaterades klockan 10.20 med mer uppgifter från Uleåborgs tingsrätt.