Hoppa till huvudinnehåll

Vöråbor förargade över nedsågade postlådor – polisen: inget vettigt motiv

En postlådeställning ligger på marken efter att någon sågat ner den.
Vissa har till och med fått sina postlådor nedsågade. En postlådeställning ligger på marken efter att någon sågat ner den. Bild: Privat/Annika Grannas postlådor,Vörå,skadegörelse

Flera Vöråbor har under de senaste dagarna fått sina postlådor förstörda. I vissa fall har någon till och med sågat ner postlådorna. De som drabbats av skadegörelsen förstår inte vad någon kan få ut av det.

Vöråbon Göran Holms var en av dem som fick en otrevlig överraskning på lördagsmorgonen.

- Det finns fem postlådor på samma ställe. Fyra stycken var bortrivna, den femte satt kvar men namnskylten var borta. De var kastade lite huller om buller, så jag plockade ihop lådorna och på eftermiddagen skruvade jag upp vår postlåda, säger Holms.

Någon polisanmälan är inte aktuell för Holms del, åtminstone inte ännu.

- Jag tänkte göra det först, men postlådan var inte förstörd och det var inte så stor skada för mig. Men det är förargligt, och när det händer på flera ställen och under flera nätter är det nog något som är fel.

- Om det händer en gång till så gör jag en polisanmälan.

Holms har ingen förståelse för dem som håller på med dylika illdåd.

- Det är ju ingen nytta för de som gör det, man förstår inte vad de tänker. De har för lite att syssla med helt enkelt.

Polisen: Flera fall under den senaste veckan

Polisen är medveten om problemet och har fått in flera brottsanmälningar. Problemet gränsar sig inte enbart till Vörå.

- Under den senaste veckan har det varit många liknande fall. De har kretsat kring Lillkyro-Tervajoki-Vörå-axeln, säger kriminalkommissarie Eero Välimäki.

Välimäki misstänker att det handlar om ett och samma gäng som fått för sig att förstöra ett tjugotal postlådor i regionen.

- Det här är inte riktat mot någon enskild person utan det är själva postlådan som varit målet. Det finns egentligen inget vettigt motiv till det här.

I det här skedet kan inte polisen göra så mycket åt saken, eftersom de inte har några ledtrådar att gå efter.

- Vi skulle behöva ögonvittnen. Om någon har sett något, ta kontakt med polisen. Sedan kan vi gå vidare med utredningen.

Enligt Välimäki handlar det om lindrig skadegörelse, vilket kan leda till bötesstraff.

Luftgevärskjutna katter

Carina Sundqvist-Dalkarl, som äger ett kattpensionat i Vörå, har också fått sin postlåda nedriven. Enligt henne är det inte den enda skadegörelsen som pågår i kommunen.

- Vi har haft ett annat problem som eventuellt något liknande gäng har sysslat med, som jag inte ännu har polisanmält och som är allvarligare än det här.

Vad handlar det om?

- Katter har blivit skjutna med luftgevär runt om i Vörå och det har vi också drabbats av. Jag har diskuterat med en annan som har drabbats om vi ska polisanmäla det.

De skjutna katterna har inte ännu kommit till Välimäkis kännedom och enligt honom är det svårt att säga om det på något sätt är förknippat till skadegörelsen av postlådor.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten