Hoppa till huvudinnehåll

Brist på vikarier på daghemmen – "våra pensionärer ställer upp i vått och torrt"

Barn leker med legobitar.
Barn leker med legobitar. barn,familj,legobitar,leka

Det råder brist på vikarier inom småbarnspedagogiken på många håll i Österbotten. Det är ett pussel att få personalen att räcka till, speciellt i sjukdomstider.

I Vasa är det brist på lärare i småbarnspedagogik, säger direktören för småbarnspedagogik Merja Martin.

- Bland den fast anställda personalen är alla behöriga. Men bland vikarierna finns en del som inte är behöriga. Mest har vi ändå brist på vikarier som kan kallas in hastigt när någon blir sjuk och dylikt. Vi försöker få studerande och pensionerad daghemspersonal att hoppa in då någon blir sjuk.

Servicechef Merja Martin väntar på att det nya skiftdaghemmet ska bli klart. Daghemmet kommer att ge barnen en mer hemlik miljö.
Merja Martin. Servicechef Merja Martin väntar på att det nya skiftdaghemmet ska bli klart. Daghemmet kommer att ge barnen en mer hemlik miljö. Bild: YLE/Elisa Makarevitch Vasa,verket för småbarnsfostran

Hur är det med barngruppernas storlek? Har ni svårt att hålla er till lagens krav?

- Nej. Gruppstorlekarna får inte överskridas. Men utmaningen är att föräldrarna har olika arbetstider. Det är ett pussel i grupperna.

Ingen underbemanning

I Jakobstad är läget rätt bra, säger chefen för småbarnspedagogik Matilda Engström. Men visst är det utmanande att hitta vikarier.

- Vi har både behöriga och obehöriga som vikarierar. Vid korttidsvikariat måste vi ta det vi hittar. Men ännu har vi inte varit underbemannade i alla fall.

Matilda Engström och en teddybjörn.
Matilda Engström. Matilda Engström och en teddybjörn. Bild: Yle/Evert Rönnqvist person,matilda engström

Märks bra i influensatider

I Kristinestad säger chefen för småbarnspedagogik Annika Heikkilä att man märker av vikariebristen framförallt nu när det är influensatider.

- Vi är väldigt tacksamma över våra nyblivna pensionärer som ställer upp i vått och torrt. Ofta är det de som kommer in när vi behöver vikarier vid sjukdomsfall. Men också studerande kan hoppa in då och då. Vi har stort vikariebehov hela tiden.

Annika Heikkilä och Nina Ekblad
Annika Heikkilä. Annika Heikkilä och Nina Ekblad Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik Kristinestad,annika heikkilä

Har ni haft utmaningar med att hålla gruppstorlekarna inom lagens krav?

- Jo, vi får ibland göra ändringar i grupperna så att vi ska hålla oss inom ramarna för det som är tillåtet och ha tillräckligt med personal. Vi delar på barngrupperna och anställer mer personal för att klara det. Just nu ser det okej ut men vi har fulla barngrupper.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten