Hoppa till huvudinnehåll

Bristande matematikkunskaper för 2000 år sedan leder till att vi firar påsk en månad för sent i år

En liten påskhäxa äter godis.
Också den här påskhäxan är konfunderad: varför kommer påsken för sent? En liten påskhäxa äter godis. Bild: Mostphotos/Sten-Åke Stenberg påsk

Påsken infaller vid olika tidpunkter varje år. I år firas den egentligen en månad för sent - om man ska hålla sig strikt till vad som bestämdes under det första kyrkokonciliet i Nicaea 325 e.Kr.

Påsksöndagen ska infalla under den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen.

Enligt norska NRK bestämdes det på kyrkomötet i Nicaea - men i år följs inte regeln.

Påsksöndagen borde alltså infalla den 24 mars i år, men firas först fyra veckor senare inom den protestantiska och katolska kristna världen.

Ett år varar 52 veckor och en dag – under skottår 52 veckor och två dagar – och därför ändrar söndagarnas datum från år till år med en upprepning vart 28:e år.

Vårdagjämningen, det vill säga dagen då dag och natt är lika långa, inträffar alltid mellan 19 och 21 mars. Påsken infaller därmed alltid mellan 22 mars och 25 april.

Så varför blir det "fel" i år?

För Finlands del inträffar vårdagjämningen redan den 20 mars.

- Klockan 23.58 närmare bestämt, säger Anne Liljeström vid Astronomiska föreningen Ursa.

Exempelvis i Norge och Sverige är vårdagsjämningstidpunkten en timme tidigare, klockan 22.58. Fullmåne blir det fyra timmar senare den 21 mars klockan 02.43. Första söndagen efter betyder 24 mars.

Även om Norden upplever vårdagjämningen redan den 20 mars infaller den först följande dag i länder längre österut, såsom i Ryssland.

På 300-talet kunde man inte exakt fastställa tidpunkten för vare sig vårdagjämningen eller fullmånen, och därför har kyrkan slagit fast att vårdagjämningen sker den 21 mars, oavsett var man befinner sig.

För det andra började kyrkan utgå från cyklisk fullmåne i stället för verklig fullmåne, vilket inte heller alltid betyder samma dag.

Påskregeln utgår egentligen ifrån att påskdagen infaller på första söndagen efter den första cykliska fullmånen efter den 21 mars.

I år infaller den cykliska fullmånen den 20 mars och återigen den 18 april, och astronomisk fullmåne är det i Norden den 21 mars och 19 april.

När man följer den cykliska fullmånen - som noteras den 18 april - får den första söndagen efter det datumet 21 april.

- Ja, i princip borde påsken infalla tidigare om det gäller tidpunkten för fullmåne, men kyrkan har bestämt sina regler så det är ingen astronomisk fråga, säger Liljeström.

Protestanter och katoliker firar påsk samtidigt - ortodoxa inte

Det första kyrkokonciliet i Nicaea 325 e.Kr. under kejsar Konstantin den stores tid försökte få kristenheten att fira Jesus uppståndelse på samma dag - och helt oberoende av vilken dag judarna firar Pesach.

Den judiska påsken har sitt ursprung i det osyrade brödets högtid som knyts tills berättelser om uttåget ur Egypten, vilket skedde kring 1500-talet f.Kr.

Fram till templets fall år 70 e.Kr. slaktades lamm i Jerusalems tempel och dessa åts under en nattlig påskmåltid.

Tidpunkten för den kristna påsken har orsakat schismer inom kyrkan under tidernas lopp.

För ortodoxa är påsken kyrkoårets största högtid, och den ortodoxa påsken infaller vanligtvis en vecka efter den övriga kristenhetens påsk.

Efter att protestantismen uppkom firade katoliker och protestanter till en början påsk på olika dagar, men år 1582 stiftade påven Gregorius XIII en regel som har omfattats av såväl katoliker som protestanter.

Själva påskveckan pågår från palmsöndagen till påskdagen en vecka senare. Helgdagarna långfredagen, påskdagen och annandag påsk firas till minne av Jesu död, uppståndelse och de första mötena med den uppståndne.

Läs också