Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Trumps tidigare advokat vittnar i kongressen - väntas komma med explosiva uppgifter

President Donald Trumps före detta advokat Michael Cohen väntas komma med flera politiska bomber då han vittnar offentligt för första gången.

Michael Cohen ger i dag sitt första offentliga vittnesmål i kongressen, och väntas komma med explosiva uppgifter.

Cohens inledande anförande inför representanthusets utskott har offentliggjorts och innehåller hårda anklagelser mot president Trump och föga smickrande beskrivningar av hans personlighet.

Cohen kommer att hävda att presidenten har ljugit om sina ryska affärer. Trump kommer att beskrivas som en lurendrejare, brottsling och inbiten rasist.

Inga bevis för rysk inblandning

Cohen kommer däremot också att säga att han inte har direkta bevis för att Trump-kampanjen samarbetade med Ryssland i presidentvalet 2016.

Den tidigare Trump-advokaten kommer däremot att hävda att Trump begick andra brott då han redan hade inlett sin presidentperiod.

Jag ångrar att jag deltog i mörkläggandet av Trumps olagliga handlingar i stället för att lyssna på mitt samvete

- Jag ångrar att jag deltog i mörkläggandet av Trumps olagliga handlingar i stället för att lyssna på mitt samvete. Jag skäms över det, för jag vet vad Trump är. Han är en rasist, en lögnare och en fuskare, skriver Cohen.

Cohen skriver i sitt anförande att Trump hade långtgående planer på storbyggen i Moskva och att förhandlingarna pågick så sent som månader före presidentvalet.

Enligt Cohen ljög Trump för folket då han påstod att inga ryska affärer existerade.

Han ljög för det amerikanska folket om sina ryska affärer

- Under samtal vi förde under kampanjen, medan jag aktivt förhandlade i Ryssland för Trumps del, kunde han se mig i ögonen och säga att det inte finns några ryska affärer. Sedan gick han ut och ljög för det amerikanska folket, står det i Cohens anförande.

Donald Trump voitti USA:n presidentinvaalit 2016
Cohen skriver att han aldrig hade trott att Trump skulle ställa upp, än mindre vinna, i presidentvalet då han inledde sitt arbete för Trump år 2007. Donald Trump voitti USA:n presidentinvaalit 2016 Donald Trump

Cohen kommer också att vittna om att Trump kände till kontakterna mellan hans rådgivare och Wikileaks, som publicerade uppgifter som ryska hackers hade stulit från demokraternas servrar.

Cohen säger att han själv bevittnade telefonsamtal om uppgifterna mellan Trump och den nu åtalade rådgivaren och lobbyisten Roger Stone.

- Stone sade till Trump att han nyss hade talat med Wikileaks-grundaren Julian Assange och att Assange hade berättat att de skulle publicera en massiv mängd e-postmeddelanden som skulle skada Hillary Clintons kampanj inom några dagar, skriver Cohen.

- Trump svarade ungefär, “skulle det inte vara strålande”.

Stone har förnekat att sådana samtal skulle ha ägt rum.

Rasist, lurendrejare och fuskare

Cohen kallar i anförandet president Trump bland annat för en inbiten rasist, och redogör för flera diskussioner där Trump gav uttryck för sin rasism.

Trump ska bland annat ha frågat Cohen om det finns något land som leds av en mörkhyad person som inte är “ett skithål”.

Barack Obama, USA:s första svarta president, satt i Vita huset då det samtalet fördes.

Donald Trump och Barack Obama på Kapitoliums trappa den 20 januari 2017 då Trump tog över presidentskapet.
Trump var konstant kritisk mot Barack Obama som president. Han propagerade också för konspirationsteorin om att Obama inte var född i USA och därför inte var legitim president. Donald Trump och Barack Obama på Kapitoliums trappa den 20 januari 2017 då Trump tog över presidentskapet. Bild: EPA/Rob Carr Donald Trump,Barack Obama,Kapitolium,USA,Washington,presidenter

Trump ska också enligt Cohen under en bilresa genom ett av Chicagos fattigare områden ha frågat om någon annan än mörkhyade skulle gå med på att leva i sådana förhållanden.

Trump ska också ha sagt att svarta amerikaner aldrig kommer att rösta på honom.

- De kommer aldrig att rösta på mig för de är bara för dumma, ska Trump ha sagt.

- Ändå fortsatte jag att jobba för honom, skriver Cohen som vid flera tillfällen uttrycker ånger för sådant han uträttade åt Trump.

Ett sådant ärende har att göra med Trumps förhållanden med kvinnor under äktenskapet med Melania Trump.

Stormy Daniels med sin advokat Michael Avenatti
Stormy Daniels hade en kort affär med Donald Trump. Inför valkampen ska Trump ha betalat henne ur kampanjmedel för att hålla tyst. Cohen skötte om betalningarna och kompenserades sedan ur kampanjens kassa, säger han. Stormy Daniels med sin advokat Michael Avenatti Bild: EPA-EFE/PETER FOLEY Stormy Daniels,USA,Donald Trump

Cohen säger sig ha bevis på att Trump hade förhållanden med flera kvinnor, bland dem porrskådespelaren Stormy Daniels.

Cohen kommer att presentera en check som Trump gav honom i kompensation för de pengar Cohen betalade Daniels för att hålla henne tyst.

Pengarna ska ha tagits från Trumps kampanjkassa, vilket i sig skulle utgöra ett brott mot kampanjfinansieringslagarna.

President Donald Trump omplacerade sin biträdande nationella säkerhetsrådgivare Mira Ricardel på begäran av sin fru Melania Trump
Donald och Melania Trump gifte sig år 2005. De har en son, Baron, tillsammans. President Donald Trump omplacerade sin biträdande nationella säkerhetsrådgivare Mira Ricardel på begäran av sin fru Melania Trump Bild: EPA-EFE/BENOIT TESSIER / POOL MAXPPP OUT Donald Trump,Melania Trump,USA

- Trump bad mig betala en porrstjärna som han hade ett förhållande med och att ljuga för hans fru om det, vilket jag gjorde.
Trump bad mig betala en porrstjärna som han hade ett förhållande med och att ljuga för hans fru om det, vilket jag gjorde

- Att ljuga för henne är en av de saker jag ångrar mest. Hon är en snäll, god person. Jag har djup respekt för henne och hon förtjänade det inte, skriver Cohen.

I grunden ohederlig

Trump ska också ha bett Cohen ljuga om frågor som hur han lyckades undvika tjänstgöring under Vietnamkriget.

Enligt Cohen finns inga medicinska dokument som skulle bevisa att Trump verkligen led av osteofyt, och därför befriades från tjänstgöring.

Trump ska enligt Cohen ofta ha tagit till lögner, till och med brott, för att skydda eller förhärliga sin image.

Bland annat ska Trump ha använt sin välgörenhetsfond för att låta en bulvan köpa ett porträtt på honom själv vid en auktion.

USA:s president Donald Trump.
Donald Trump har anklagats för att ha betalat för ett läkarutlåtande som lät honom slippa tjänstgöring under kriget i Vietnam. Orsaken uppgavs vara osteofyt, eller benskott. USA:s president Donald Trump. Bild: OLIVIER DOULIERY / POOL / EPA Donald Trump
Sedan han blev president har han blivit den värsta möjliga versionen av sig själv

Oärlighet är ett grundläggande drag hos Trump, menar Cohen, och beskriver presidenten som en komplicerad person, men en som i grunden är självupptagen och enbart kapabel till egennytta.

- Han är en gåta. Han har både goda och onda sidor, så som vi alla har, men hos Trump väger de onda mycket tyngre.

- Sedan han blev president har han blivit den värsta möjliga versionen av sig själv, skriver Cohen.

Vita huset beskriver Cohen som en skamfilad dömd brottsling

Vita huset och Trumps rådgivare och advokater har gått hårt åt Cohen redan inför vittnesmålet i representanthuset för att minimera den potentiella politiska skada vittnesmålet kan orsaka.

Presschefen Sarah Huckabee Sanders sade i tisdags att Cohen har visat sig vara opålitlig och att ingen borde tro en skamfilad dömd brottsling.

Cohen har erkänt och är dömd för bland annat ekonomiska brott, skattebrott och för att ha gett falska vittnesmål till kongressen.

Han slöt ett avtal med Rysslandsutredaren Robert Mueller som lät honom undvika strängare straff i utbyte mot samarbete med utredningen.

Sarah Huckabee Sanders under en presskonferens i Vita huset den 2 juli.
Sarah Huckabee Sanders beskriver Cohen som en lögnare och skamfilad dömd brottsling. Sarah Huckabee Sanders under en presskonferens i Vita huset den 2 juli. Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS Sarah Huckabee Sanders

- Det är skrattretande att någon skulle tro en dömd lögnare som Cohen, och patetiskt att han ges ytterligare ett tillfälle att sprida sina lögner, sade Huckabee Sanders.

- Det hela är patetiskt. Han är en advokat som bandade sina egna klienter medan han bedyrade att han var lojal. Om ni tror på honom är ni dårar, sade Trumps nuvarande advokat Rudy Giuliani.

En av Trumps närmaste allierade i representanthuset väckte också uppståndelse då han verkade hota Cohen en dag före vittnesmålet.

- Hej Michael Cohen, känner din fru och svärfar till dina flickvänner. I kväll kanske vore en bra tid att ha den diskussionen. Jag undrar om hon tänker vara trogen medan du avtjänar ditt straff? Hon kommer snart att få reda på en hel del, skrev ledamoten Matt Gaetz på Twitter.

Meddelandet, som tolkades som ett försök att hota ett vittne, raderades snabbt.

Också Trump tog i dag till Twitter från toppmötet i Vietnam för att angripa Cohens trovärdighet som vittne.

- Michael Cohen var en av många advokater som representerade mig (tyvärr). Han hade andra klienter också. Han fråntogs rätten att arbeta som advokat för att ha ljugit och för bedrägeri. Hon gjorde dåliga saker som inte har med Trump att göra. Han ljuger för att få ett kortare straff. Använder oärliga advokater, skrev Trump.

Cohens vittnesmål börjar i dag på eftermiddagen (finsk tid).

Källor: New York Times, Washington Post, Politico, CNN, Fox News, CBS News, ABC News, the Guardian

27.2.2019 På grund av ett tekniskt fel bröts sändningen på arenan men den fungerar nu igen!