Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna drack lite mer 2018 - sjunkande trend bröts

Burkar med Long drink
Stark long drink-drycker var en storsäljare 2018. Burkar med Long drink Bild: Mårten Lampén / Yle Oy Hartwall Ab,Tentakel,long drink

Den finländska alkoholkonsumtionen ökade 2018 med 0,6 procent jämfört med 2017, visar preliminära uppgifter. Den totala konsumtionen per minst 15 år fyllda finländare uppgick 2018 till 10,4 liter 100 procentig alkohol.

Specialplanerare Marke Jääskeläinen vid Institutet för hälsa och välfärd THL anser att det är intressant att fjolåret därmed bröt en tio år lång trend där alkoholkonsumtionen år för år har minskat i Finland.

Forskarna hade väntat sig att den nya alkohollagen som trädde i kraft i början av 2018 skulle ha ökat konsumtionen mer än den gjorde. Den nya alkohollagen innebar bland annat att matbutiker fick börja sälja alkoholdrycker med en alkoholhalt på max 5,5 procent, då maxgränsen tidigare var 4,7 procent.

Att konsumtionen ökade mindre än väntat kan enligt Jääskeläinen ha att göra med att starköl inte såldes till reapriser under 2018, trots att man inom handeln hade väntat sig en starkare priskonkurrens.

Höjd skatt motverkade liberalisering av alkohollagen

Samtidigt som alkohollagen trädde i kraft steg också alkoholskatten och de nominella priserna på alkoholdrycker ökade med 3,8 procent.

Specialforskaren Thomas Karlsson vid THL säger att tidigare höjningar av alkoholskatten har lett till minskad alkoholkonsumtion. Enligt Karlsson anser man vid THL att konsumtionen även den här gången skulle ha minskat om inte alkohollagen hade förnyats i fjol.

Karlsson är ändå nöjd över att förväntningarna om priskrig i alkoholförsäljningen inte besannades 2018, och att konsumtionen därmed inte ökade lika mycket som forskarna befarade.

Starka long drink-drycker en storsäljare

Försäljningen av starkare long drink-drycker femfaldigades i fjol då även matbutiker fick sälja av den här finländska specialiteten som tidigare såldes bara på Alko.

Försäljningen av öl med starkare alkoholhalt ökade lika mycket mätt i liter som den starkare long drinken, men den totala försäljningen av öl ökade inte.

Ökad införsel av alkohol

Räknat i 100-procentig alkohol konsumerade finländarna 38,8 miljoner liter alkohol 2018. Över 18 procent av den totala mängden hämtades in i landet av resenärer. Den här införseln ökade med 3,8 procent i fjol.

Karlsson säger att Estland flera gånger har höjt alkoholskatten på bryggeriprodukter vilket har minskat på införseln av öl till Finland. I stället hämtar man starkare drycker till Finland.

Enligt Karlsson har Lettland tagit marknadsandelar av Estland när det gäller försäljning av alkohol till finländska resenärer. Lettlands andel av den totala införseln till Finland är ändå bara 6-9 procent beroende på vilken slags alkoholdryck man talar om.

Källa: THL, Valvira

Läs också