Hoppa till huvudinnehåll

Frivilliga vänner har ställt upp för ensamma redan i 60 år - behovet är stort

Äldre kvinna i profil som sitter vid ett fönster.
Äldre kvinna i profil som sitter vid ett fönster. äldre,åldringar,ensamhet,väntan

Många åbolänningar känner en osynlighet, tomhet eller till och med fysisk smärta för att de är så ensamma.

För många kan det vara svårt att ta det första steget och själv söka kontakt. Röda Korset har därför startat projektet "Vi ses i byn".

- Vi kallar det uppsökande verksamhet, där vi tillsammans med bland annat församlingen, Folkhälsan och hemvården försöker hitta de ensamma, berättar projektplanerare Siw Karlsson vid Röda Korset.

Skuggan av en ensam flicka med hästsvans faller på en gul husvägg.
Skuggan av en ensam flicka med hästsvans faller på en gul husvägg. Bild: Linus Hoffman/Yle ensamhet,Flicka,mobbning,vänskap

Projektet har startat i Åboland, Lappland och Västra Finlands distrikt, det vill säga de områden där det kan vara långa avstånd och långt till grannar och vänner.

- Projektet handlar om ofrivillig ensamhet bland äldre, så vi vill hitta äldre som är hemma, förklarar Karlsson.

Ensamma kan få en vän via vänverksamheten

De personer som har det tråkigt och som saknar sällskap erbjuds en vän via Röda Korsets vänverksamhet. Det är en verksamhet som Röda Korset länge har sysslat med.

- Vänverksamheten fyller 60 år i år, och det behövs hela tiden nya vänner, berättar Ulla-Stina Engström som är vänförmedlare i Åbo.

Siw Karlsson och Ulla-Stina Engström håller i en broschyr om Röda Korsets vänverksamhet.
Siw Karlsson och Ulla-Stina Engström. Siw Karlsson och Ulla-Stina Engström håller i en broschyr om Röda Korsets vänverksamhet. Bild: Linus Hoffman / Yle vänverksamhet,Röda Korset Finland,ulla-stina engström

Vänverksamheten började när folk alltmer flyttade till städerna för att jobba och familjebanden blev svagare. De äldre som bodde kvar i glesbygden hade snart ingen som kunde hjälpa dem.

De första officiella vänkurserna ordnades 1959 för de frivilliga som besökte patienter i långvård. Frivilligvännerna erbjöd sällskap åt patienter i alla åldrar och hjälpte dem att sköta praktiska ärenden såsom att skriva brev eller att handla.

Modellen kom från Röda Korset i Mellaneuropa och Norge där man inlett vänverksamhet för patienter efter andra världskriget.

Kortare kö för att få en vän på svenska

- Nu för tiden handlar det om att gå på promenad, kanske gå på kaffe, gå på en utställning eller teaterpjäs, vad som helst som den som behöver en vän kan behöva, förklarar Engström.

I dag finns vänverksamheten på så gott som alla orter där Röda korset har verksamhet.

Gammalt par på promenad i Kråkkärret.
Gammalt par på promenad i Kråkkärret. Bild: Yle / Adrian Perera promenad,Varissuo

- Det underliga är att vi på svenskt håll i Åbo inte har någon lång kö för att få en Röda Kors-vän, samtidigt som det finns mer än 50 finskspråkiga ensamma människor som väntar på en vän, säger Engström.

Det verkar alltså som att man på svenskt håll har ett bättre nätverk.

Men trots det finns det många som känner sig ensamma. Till och med var femte finländare känner sig ensam, åtminstone ibland.

Fler frivilliga vänner efterlyses

Röda Korset efterlyser därför fler frivilliga som kan ställa upp som Röda kors-vänner. Man går en kurs och får lära sig vad som krävs.

Man kan fungera som vän till en åldring, en asylsökande, en person i psykiatrisk rehabilitering, en med funktionsnedsättning eller till en ungdom. Man kan vara fängelsebesökare, eller frivillig i ett äldreboende eller sjukhus.

tre män läser tillsammans en bok
tre män läser tillsammans en bok Bild: Teemu Ullgren / FRK vänskap,Röda Korset,väntjänst,vänverksamhet

- Den bästa egenskapen hos en frivillig vän är att kunna lyssna och vara närvarande. Att man vågar möta en främmande människa och skapa kontakt, förklarar Engström.

Nästa vänkurs i Åboland hålls den 21 mars i Kimito.

För den som har tråkigt och känner sig är ensam ordnar Röda Korset den 26 mars igen ett vänskapskafé på Luckan i Åbo.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland