Hoppa till huvudinnehåll

Fullt kaos i social- och hälsovårdsutskottet kring vårdreformen - oppositionen upprörd över beslut att inte höra sakkunniga längre: “Det här är oerhört”

Krista Kiuru.
Social- och hälsovårdsutskottets ordförande Krista Kiuru (SDP) är upprörd över att avgörande beslut fattades i hennes frånvaro. Krista Kiuru. Bild: Lehtikuva Krista Kiuru,Social- och hälsovårdsreformen (Sote)

“Då jag var borta i tolv minuter från utskottsmötet skedde den här vändningen”, säger social- och hälsovårdsutskottets ordförande Krista Kiuru (SDP) efter onsdagens utskottsmöte.

Så här kommenterar hon det att utskottets viceordförande Hannakaisa Heikkinen (C) under ordförandens frånvaro snabbt hade klubbat igenom ett beslut att inte höra några sakkunniga längre.

Oppositionen skulle ha velat höra grundlagsexperter om huruvida regeringens modell med en så kallad rättssäkerhetsanmälan i stället för en regelrätt notifikation är tillräckligt.

Grundlagsutskottet själv nämner nämligen ingen dylik anmälan som ett alternativ.

Utskottets viceordförande Hannakaisa Heikkinen säger till Yle Uutiset att hon inte anser att någonting märkvärdigt har hänt.

- På en minut går det bra att fatta beslut om att inte höra flera experter. Det här är ingenting onormalt.

Upprörda känslor bland oppositionen

På kvällskvisten höll oppositionen en gemensam presskonferens där kritiken inte lät vänta på sig.

Anneli Kiljunen (SDP) säger att oppositionen är mycket oroad över situationen. Enligt henne borde utskottet överväga att ännu höra åtminstone en grundlagsexpert.

De grönas medlem i utskottet Outi Alanko-Kahiluoto är speciellt oroad över om den så kallade rättssäkerhetsanmälan alls enligt EU-experter kan jämföras med en notifiering.

- Jag kan inte förstå hur det kan gå så här. Det är mycket överraskande, säger Kristdemokraternas Sari Tanus till att inga sakkunniga kan höras i utskottet.

Hon kan inte ännu säga om det finns någon möjlighet att riva upp dagens beslut i utskottet.

"Ett oerhört stort riskmoment här"

Grundlagsutskottet kom i fredags med sina ändringskrav till lagpaketet om vård- och landskapsreformen.

Medlemmen i grundlagsutskottet Anna-Maja Henriksson (SFP) är ytterst förvånad över hur ärendet har förts vidare i social- och hälsovårdsutskottet, att man har valt att inte höra sakkunniga.

- Jag tycker att social- och hälsovårdsutskottet tar ett oerhört stort riskmoment på sig här nu.

Henriksson understryker att det är regeringens ledamöter i utskottet som går in för den här risktagningen.

Enligt Henriksson var grundlagsutskottet ytterst noggrant med att kräva att antingen skjuts valfrihetslagen fram eller så görs en notifiering till EU. En anmälan är inte ett alternativ enligt grundlagsutskottet.

- Problemet är det att ingen av oss kan säga om det här fyller kraven och därför borde absolut sakkunniga höras.

Henriksson anser att om EU-notifieringen inte får en klarhet måste frågan skickas tillbaka till grundlagsutskottet.

Hon har inte mycket till över för viceordförandens agerande i social- och hälsovårdsutskottet då beslutet fattades att inte höra sakkunniga.

- Det är snudd på skandal, säger Henriksson.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes