Hoppa till huvudinnehåll

”Har varit begravningsstämning i vår familj” – pappa Niskanen tackade sonens tävlingshuvud för medaljen

Besviken över bronset kunde Iivo Niskanen efter ett tag kosta på sig ett medaljleende.
Besviken över bronset kunde Iivo Niskanen efter ett tag kosta på sig ett medaljleende. Besviken över bronset kunde Iivo Niskanen efter ett tag kosta på sig ett medaljleende. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

För skidsyskonen Iivo och Kerttu Niskanen har VM-inledningen varit motig. Inte undra på att Iivos brons därför smakade extra bra för pappa Eero Niskanen.

Iivo Niskanen blev retfullt fyra i skiathlon efter att ha bränt mycket av sitt bästa krut i samband med en tidig vurpa. Dagen efter var det kollegan Ristomatti Hakolas tur att falla och det blev ingen medalj i lagsprint heller.

För storasyster Kerttu Niskanen har VM-äventyret varit ännu tyngre. Sjukdom slog till och hon tvingades lämna sent återbud till lagsprinten. En försvagad Niskanen blev sedan bara 22:a på 10 kilometer och petades från stafettlaget.

Men efter herrarnas start på 15 kilometer var det gladare tongångar i släkten. Iivo Niskanen tog brons, fjärde mästerskapet i karriären då han kommer hem med stortävlingsmedaljer.

– Medaljen var ett mininimål, men det var inte långt till fyran, sammanfattar pappa Eero Niskanen på plats i Seefeld.

– Bra så här, vår familj har haft lite otur, det har varit begravningsstämning ibland, bra att det gick så här nu, säger Niskanen den äldre till Yle.

"Ger sig inte fast han ligger bakom"

Och bronset togs efter en tävling som inte alls gick som planerat.

– Det var en tajt kamp. Bolsjunov borde ha varit vassast men det var han inte. Visst gjorde Iivo en bra insats, säger pappa Eero som vet vad det är som gör hans son till en av världens vassaste skidåkare.

– Han ger aldrig upp och har ett starkt tävlinghuvud. Han ger sig inte fast han ligger ett par sekunder bakom.

Nu är frågan om det blir någon ytterligare individuell start för Iivo Niskanen i Seefeld. Femmilen i fri stil körs på söndag, men inte ens pappan har koll på sonens tävlingsplaner.

– Jag tror att om Iivo startar är han med i medaljstriden. Men jag vet inte om han sparar sig till den klassiska femmilen i Holmenkollen.

Läs också