Hoppa till huvudinnehåll

Internationellt dopningsnätverk sprängt mitt under skid-VM – åkare från Österrike, Estland och Kazakstan gripna

VM-orten Seefeld.
Dopningsrazzior på VM-orten Seefeld. VM-orten Seefeld. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Seefeld in Tirol

Den österrikiska centralkriminalpolisen meddelar att den mitt under pågående skid-VM i Seefeld avslöjat ett internationellt dopningsnätverk. Totalt nio personer har gripits varav fem är skidåkare: två österrikare, två idrottare från Estland och en från Kazakstan.

Den tyska tv-kanalen ARD avslöjar att det genomförts dopningsrazzior i österrikiska Seefeld, där skid-VM är i full gång. Flera polispatruller ska ha deltagit i tillslagen som genomförts på VM-orten och dessutom åtminstone i Erfurt i Tyskland.

Österrikisk polis bekräftade uppgifterna under onsdagseftermiddagen. Polisen berättar i ett pressmeddelande att ett globalt dopningsnätverk har avslöjats och sprängts.

Polisen arrangerade också en presskonferens där de bland annat berättades att en av de gripna blev tagen på bar gärning när han var på väg att genomföra bloddopning med en nål i armen.

Tillslaget gällde flera olika landslag och det var journalisten Hajo Seppelt som först kom med uppgifterna om razziorna. Seppelt bekräftade senare på Twitter att det ska handla om Österrike, Estland och Kazakstan.

Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

Trond Nystad, som är österrikisk landslagsstränare, bekräftar för NRK att två av hans utövare har blivit intagna till förhör.

Polisen har inte avslöjat några namn på skidåkare, men den österrikiska tidningen Kronen Zeitung berättar att åkarna som hämtats in av polisen är Dominik Baldauf och Max Hauke, som slutade på överraskande fin sjätte plats i lagsprint i söndags. Enligt tidningen är de misstänkta för bloddopning och riskerar tio års fängelse.

Senare på onsdagen berättade tidningen Kurier att förutom de två österrikarna har dessutom två åkare från Estland och en från Kazakstan tagits in för förhör. Totalt nio personer ska ha gripits av polisen under dopningsrazziorna.

Från startlistorna i tävlingen på 15 kilometer saknades sedan Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv från Estland samt Kazakstans tvåfaldiga VM-bronsmedaljör Alexei Poltoranin.

Idrottsläkare pekas ut

Enligt tidningsuppgifter i Tyskland och Norge skulle också tyska åkare vara inblandade, men Tysklands VM-ledare Stefan Schwarzbach förnekar för Expressen att hans landslag är inblandat.

– Jag har precis varit i kontakt med polisen och inga av våra åkare eller ledare är inblandade, säger han till tidningen.

Enligt ARD är idrottsläkaren Mark Schmidt i centrum av misstankarna. Han har tidigare varit involverad i cykelstallet Gerolsteiner och har långtgående koppligar till bloddopning.

Nordborna ovetande

De tyska och österrikiska myndigheterna har samarbetat kring operationen som enligt Yle Urheilu inte drabbat det finska lagets hotell på VM-orten.

Detta bekräftades av Skidförbundets vd Mika Kulmala på onsdagseftermiddagen.

Inte heller inom den svenska truppen har man märkt av något.

– Det är ingenting som vi har märkt eller sett någonting av alls, säger det svenska skidlandslagets presschef Katarina Medveczky till SVT Sport.

Samma saker gäller Norges landslag, vars representant talat med NRK.

– Nej, vi har inte haft något besök men ni är hjärtligt välkomna in ifall ni vill kolla vårt hotell, alla är samlade där, säger längdchefen Espen Bjervig.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport