Hoppa till huvudinnehåll

"Jag känner mig som en utlänning i mitt eget hemland" - vågar du tala svenska på bussen?

Tre gula badankor mot svart bakgrund.
Tre gula badankor mot svart bakgrund. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Badanka,finlandssvenskar,finlandssvenskhet

Har du blivit utsatt för trakasserier på bussen? Eller vet du hur man kan ingripa om någon annan råkar ut för en otäck situation under spårvagnsresan? Tisdagssnackarna Elias Edström och Stina Nybäck diskuterade en nyss avslutad kampanj mot trakasserier och diskriminering i kollektivtrafiken.

Under två veckors tid har Förbundet för mänskliga rättigheter tillsammans med Helsingforsregionens trafik HRT och Helsingfors stads trafikaffärsverk HST drivit kampanjen Päätepysäkki syrjinnälle - Ändhållplats för diskriminering.

Kampanjens syfte var att erbjuda verktyg för de som åker kollektivtrafik att hantera situationer där man själv eller någon medpassagerare blir trakasserad.

Jag känner mig som en utlänning i mitt eget hemland― Elias Edström

Medpassagerare ombeds ställa sig på offrets sida - antingen konkret genom att gå emellan eller ge en blick som signalerar att offret inte står ensamt. Eller så kan man anmäla trakasserierna till chauffören eller polisen.

Har du blivit trakasserad i kollektivtrafiken på grund av att du talat svenska?

Nej, har klarat mig undan allt sådant!
51.7% (465 röster)
Jo, tyvärr.
38.6% (347 röster)
Vågar inte tala svenska i kollektivtrafiken.
9.7% (87 röster)
Antal avgivna röster: 899

Språket kan väcka ilskna reaktioner

Enligt generalsekreterare Kaari Mattila vid Förbundet för mänskliga rättigheter är det kvinnor samt olika minoriteter (såväl språkliga, etniska som sexuella) som oftast verkar utsättas för trakasserier i kollektivtrafiken.

Varken Edström eller Nybäck vågar skylta med att de är svenskspråkiga då de åker kollektivt.

- Jag känner mig som en utlänning i mitt eget hemland, säger Edström.

Rader med sittplatser på en spårvagn.
Ett av råden som kampanjen ger är att ta ögonkontakt med offret. Rader med sittplatser på en spårvagn. Bild: Sandra Crawford/Yle Helsingfors,spårvägstrafik,bänkar,transport

Nybäck säger att hon har hört liknande kommentarer.

- Folk känner sig nu friare att framföra sina fördomar och säga fula saker åt varandra och det är lite skrämmande, säger hon.

Edström berättar om en situation på lokaltåget där det svenska språket kritiserades i hårda ordalag och han kände för att säga något, men gjorde det ändå inte.

- Ett ungt finskspråkigt par, som satt mitt emot mig, diskuterade orsaken till att de var tvungna att lära sig svenska och kom fram till att det är för att finlandssvenskarna ska få ha sina privilegierade positioner i samhället. Det var ju inte riktat mot mig som person, men jag undrar om det är diskriminering och tog det personligt ändå, säger han.

Jag, som är ganska liten till växten, tycker att det känns obekvämt att ställa sig i vägen om någon är alkohol- eller drogpåverkad― Stina Nybäck

- Låt gå om någon har fördomar gentemot en folkgrupp, men att trakassera någon för sina personliga egenskaper är att gå över gränsen, inflikar Nybäck.

Obekvämt att ställa sig i vägen

- Jag tycker att det är fint att den här kampanjen finns, eftersom man får konkreta verktyg för hur man ska agera i den här typen av situationer, säger Edström.

Men Nybäck håller inte med om alla de konkreta verktygen som kampanjen ger, till exempel att som medpassagerare ställa sig på offrets sida.

Matkustajia nousemassa metron kyytiin
Matkustajia nousemassa metron kyytiin Bild: Henrietta Hassinen / Yle metro ,Helsingfors metro,metrostationer,Västmetron,Matinkylä metro station,Helsingforsregionens trafik (HRT),kollektivtrafik,Helsingforsområde kollektivtrafik,resenärer,Esbo,Helsingfors,rusningstrafik,Rusningstrafik,pensionärer,åldringar,pensioner,pensionsålder,pensionssystem,Pensionsskyddscentralen ,pensionsfonder,pensionspolitik,pensionsavgifter

- Jag, som är ganska liten till växten, tycker att det känns obekvämt att ställa sig i vägen om någon är alkohol- eller drogpåverkad, säger hon.

Nybäck drar sig till minnes en situation då hon upplevde just det.

- En alkoholpåverkad man trakasserade en ung kvinna och instinktivt satte jag mig bredvid henne. Mannen skrattade mig rakt upp i ansiktet och uppträdde aggressivt mot oss båda, berättar hon.

Här kan du höra hela tisdagssnacket om trakasserier i kollektivtrafiken: