Hoppa till huvudinnehåll

”Jag såg bara hur pojkens ben hängde utanför bussen” – två farliga situationer med barn på Åbobussar på tisdagen

Flera bussar kör längs Auragatan i Åbo.
Flera bussar kör längs Auragatan i Åbo. Bild: Nora Engström / Yle Åbo,bussar,busstrafik,kollektivtrafik,aurabron

Två små barn råkade illa ut i Åbo på tisdagen. En pojkes ben hamnade i kläm i bussen med mamman utanför, medan ett annat litet barn lämnades ensam på en busshållplats. Det här låter inte alls bra, säger Åbo stad.

Två farliga situationer som involverade små barn ägde rum på tisdagen i Åbo. Incidenterna uppdagades på ett diskussionsforum för unga mödrar på sociala medier.

En av de drabbade var Heidi Ojanperäs tre år gamla pojke. Ojanperä berättar för Yle att hon hade väntat med sin barnvagn på att pojken skulle stiga på bussen då olyckan var framme.

- Pojken höll på att kliva på bussen då han halkade. Hans ena ben var ännu utanför bussen då föraren stängde dörren och började köra iväg. Jag hörde hur han började skrika och jag började också genast skrika hysteriskt åt bussföraren att stanna, berättar hon.

De övriga resenärerna reagerade också och bussen stannade efter att ha kört några meter.

- Jag såg bara hur benet hängde utanför bussen. Som mamma känner man sig helt betydelselös i den situationen, säger Ojanperä.

Konfronterade bussföraren, Föli och bussbolaget

Efter att ha klivit på bussen konfronterade Ojanperä bussföraren, som inte bad om ursäkt för det skedda.

Efter att ha nått Åbo centrum gick hon genast till Fölis kontor för att ge feedback. Från bussbolagets håll lovade man snabbt att stå för alla läkarkostnader.

- Pojken mår helt bra. Han vågade till och med komma med i bussen i dag. Men före han vågade kliva på tittade han mig noga i ögonen och jag fick intala honom att det bara gäller att vara modig. När vi sedan satte oss ner konstaterade han att det här ju gick bra.

- Då kunde jag bara säga att det är så som det ska vara, säger Ojanperä.

Turun Sanomat berättade först om incidenten (bakom betalmur).

"Panikerade och skrek"

Det andra fallet ägde rum vid ÅUCS busshållplats på Tavastvägen. Där lämnades ett litet barn ensam på hållplatsen.

Ett ögonvittne berättar för Yle att pojken klev av bussen först, men innan mamman hann göra detsamma åkte bussen iväg.

- Hon panikerade, skrek och tryckte på flera stop-knappar. Bussföraren stannade först vid det nästa trafikljuset, öppnade där dörrarna och mamman sprang iväg med full fart. Efter det stängde bussföraren lugnt dörrarna och fortsatte köra, säger vittnet.

På sociala medier talas det om ännu fler incidenter som ägt rum under vintern.

"Vi ska utreda det här grundligt"

Sirpa Korte, chef för kollektivtrafiken i Åbo, hör om incidenterna för första gången då Yle kontaktar henne om dem. Hon tycker att de låter ytterst allvarliga.

- Det här låter inte alls bra. Alla kunder är viktiga och små barn ska tas i beaktande ännu bättre. Vi ska utreda det här grundligt, säger hon.

Sirpa Korte sitter i en buss
Sirpa Korte. Sirpa Korte sitter i en buss Bild: Samuli Holopainen/Yle Åbo,sirpa korte

Enligt Korte ska staden mötas med bussbolagen ännu på onsdagen.

Korte berättar att det nämligen i första hand är bussbolagen som tar del av feedback som kommit in från till exempel Fölis kundservice. I fall där det finns orsak för det kan staden dela ut sanktioner för bussbolag som inte skött sig.

- Sådana är aktuella flera gånger varje månad. Vi hör förstås båda parterna och strävar efter att vara rättvisa, säger hon.

Kollektivtrafiken har haltat ända sedan hösten, då bussarna flyttades från Salutorget till Auragatan och Slottsgatan i Åbo centrum.

- Det orsakar säkert irritation hos bussförarna, men det är absolut ingen bortförklaring, säger Korte.

Artikeln baserar sig på "Näin vain pojan jalan bussin ulkopuolella" – pikkulapsilla useita vaaratilanteita Turun busseissa skriven av Jouni Koutonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland