Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Nu gör partierna klokt i att göra andra stadiets utbildning avgiftsfri

En grupp människor står på en trappa och håller upp emojier med glada ansikten och hjärtan som ögon. Det står också kommentar på en bild ovanpå bilden med personerna.
En grupp människor står på en trappa och håller upp emojier med glada ansikten och hjärtan som ögon. Det står också kommentar på en bild ovanpå bilden med personerna. Bild: Anders Karlsson \ Yle politik,utbildning,andra stadiets utbildning

Politikerna uttalade sig närmast euforiskt om ungdomarnas engagemang och gratis andra stadiets utbildning i framtiden. Det osade val långa vägar, skriver Svenska Yles politiska reporter AG Karlsson om tisdagens utbildningsdemonstration.

Flera hundra ungdomar demonstrerade utanför riksdagshuset på tisdagen för avgiftsfri utbildning på andra stadiet.

Behandlingen av ett medborgarinitiativ om saken hade torpederats med hänvisning till ett formfel, och ungdomarna framförde sin åsikt till riksdagsledamöterna.

Demonstrationen var en framgång. Missnöjet kom tydligt fram. En del riksdagsgruppers representanter skämdes nog där de stod och talade positivt om en sak som deras grupp just sagt nej till.

Politikerna uttalade sig närmast euforiskt om ungdomarnas engagemang och satsningar på utbildning. Det osade val långa vägar.

Det förra utbildningslöftet blev en katastrof

Många kommer ihåg det omtalade ”utbildningslöftet”, som en del ledande politiker gav inför förra riksdagsvalet.

De skulle inte skära i utbildningen, hette det. Bilder på smilande partiledare med tummen upp spreds och alla var nöjda och glada.

Efter valet gjorde regeringen (som då bestod av Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna) stora nedskärningar i utbildningen.

De skulle inte skära i utbildningen, hette det. Bilder på smilande partiledare med tummen upp spreds och alla var nöjda och glada.

Visserligen gjordes senare en del satsningar också, men skadan var redan skedd. Många miste sitt förtroende för politiken och politikerna.

Majoriteten för avgiftsfritt andra stadie

Det går lätt att dra paralleller mellan det förra löftet och händelserna på tisdagens demonstration.

Arrangörerna ställde smart nog riksdagsgrupperna en liknande fråga. ”Förbinder sig er grupp att efter valet främja ett avgiftsfritt andra stadie i regeringsprogrammet?”

Alla förutom Samlingspartiets Sari Multala lyfte upp den gröna brickan. Sannfinländarnas Kike Elomaa tvekade, men visade åtminstone tillfälligt grönt.

Blå framtid och Paavo Väyrynen var inte närvarande vid omröstningen.

Kan inte undvikas under nästa period

Med ett sådant resultat skulle man ju tro att gratis utbildning på andra stadiet inte kan undvikas under nästa regeringsperiod. Om nästan alla partier alltså driver frågan.

Den enda realistiskt möjliga regeringskonstellationen där frågan inte drivs är en där Samlingspartiet medverkar.

Detta alltså om man ska tro det politikerna sade på tisdagen. ”VI kommer ihåg allt från demonstrationen”, sade en av arrangörerna efteråt.

Alternativ finns inte, nu måste man agera

Tyvärr har erfarenheten visat att det inte är så lätt.

I regeringsförhandlingarna kommer ekonomins dystra realiteter fram och löften förvandlas till utredningar och ”principiellt behov att främja saken på lång sikt”.

Med tanke på det som skedde för fyra år sedan gör partierna ändå klokt i att faktiskt agera, och införa avgiftsfri andra stadiets utbildning.

I annat fall mister ytterligare en generation förtroendet för politiken.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes