Hoppa till huvudinnehåll

Närvårdarfacket Super: Lämplighetsprov i social- och hälsovårdsutbildningen ska vara obligatoriska - och staten ska stå för notan

Lähihoitaja Bern Amar työssään auttamassa vanhusta, Attendo, Vantaa, 12.11.2018.
Lähihoitaja Bern Amar työssään auttamassa vanhusta, Attendo, Vantaa, 12.11.2018. Bild: Jari Kovalainen / Yle Attendo,hälso- och sjukvård,omvårdnadstjänster (service),ålderdomshem,invandrare,arbetskraftsinvandring,närvårdare,invandrararbete,äldreomsorg,äldreboende,åldringar,ålderdom,omvårdnadstjänster (social service)

För drygt två veckor sedan blev det klart att lämplighetsproven återinförs i social- och hälsovårdsutbildningen. I praktiken betyder det att yrkesskolorna från och med vårens gemensamma ansökningar kan välja att inte anta en studerande som är uppenbart olämplig för jobb inom social- och hälsovårdsområdet.

Närvårdarfacket Super är nöjda med beslutet att återinföra proven, men enligt dem måste proven bli obligatoriska för alla skolor.

– För att garantera att skolorna faktiskt tar lämplighetsproven i bruk måste proven vara obligatoriska, säger Mervi Lehtinen som är sakkunnig på Super.

Hon påpekar också att det är en säkerhetsfråga.

– Närvårdare arbetar med sårbara människor, exempelvis barn och äldre. Då är det viktigt att dessa personer verkligen är lämpade för jobbet.

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen säger att det tillsvidare inte är obligatoriskt för skolor att använda sig av lämplighetsprov, för att göra det obligatoriskt krävs det en lagändring.

– Skolorna kan vid behov redan nu i samband med vårens gemensamma ansökan ta i bruk lämplighetsprov. Vi arbetar ändå för att så snabbt som möjligt få proven obligatoriska för alla skolor inom social- och hälsovårdsområdet, säger Grahn-Laasonen.

Sanni Grahn-Laasonen.
Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen. Sanni Grahn-Laasonen. Bild: Kristiina Lehto / Yle Sanni Grahn-Laasonen

Vem ska stå för notan?

Om proven blir obligatoriska innebär det en ny kostnad för skolorna. Vid Super anser man att staten ska stå för dessa kostnader.

– Vi anser att kostnaderna ska räknas med i budgeten, det vill säga att staten betalar för lämplighetsproven, säger Lehtinen.

Grahn-Laasonen håller med om att proven kommer att medföra mera kostnader för skolorna, men enligt henne är det inte en omöjlighet att staten åtminstone devlis skulle finansiera proven.

– Det är möjligt att staten står för kostnaderna som tillkommer i och med lämplighetsproven, men först måste vi utreda hur stora kostnader det är fråga om.

– Vi måste också utreda hur vi smidigast får lämplighetsproven obligatoriska för alla skolor inom social- och hälsovårdsområdet.