Hoppa till huvudinnehåll

Nya värmerekord för februari i Storbritannien - varmt också på andra håll i Europa

Människor i St. James's Park i London tisdagen den 26 februari 2019.
Människor njuter av värmen i London. Bilden är från St. James's Park. Människor i St. James's Park i London tisdagen den 26 februari 2019. Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN London,parker,Saint James's Park

I Storbritannien har man den här veckan uppmätt värmerekord för den här årstiden. På måndagen var det 20,6 grader i Trawsgoed, nära Aberystwyth i Wales och i dag uppmättes 21,2 grader i Kew Gardens i sydvästra London.

Det tidigare rekordet för en vinterdag var 19,7 grader som uppmättes 1998.

Enligt BBC Weather är det sannolikt att det här kommer att vara en av de varmaste februarimånaderna sedan statistiken inleddes 1878.

Svalor har samtidigt börjar återvända till Storbritannien flera veckor tidigare än normalt. Andra tecken på att det är varmt är att igelkottar har vaknat ur vinterdvalan och fjärilar har setts flyga omkring.

Det här varma vädret kommer enligt BBC från tropiska Atlanten och delar av norra Afrika.

För ett år sedan var det kallt i februari och på månadens sista dag kom det 21 centimeter snö i Copley i Durham.

Värmerekord också i andra europeiska länder

Värmerekord för februari har de senaste dagarna uppmätts också i Ourence i Spanien, 25 grader, Pleyber-Christ i Frankrike, 21 grader, och i Uccle i Belgien, 18,8 grader.

Människor njuter av värmen i Amsterdam den 26 februari 2019.
Det var varmt också i Amsterdam den 26 februari 2019. Människor njuter av värmen i Amsterdam den 26 februari 2019. Bild: EPA-EFE/REMKO DE WAAL Amsterdam,parker

Samtidigt har temperaturen i Thessaloniki i Grekland varit kring 3 grader och det har snöat. Också nordvästra Turkiet har fått snö.

Källor: Independent, Telegraph, BBC, AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes