Hoppa till huvudinnehåll

Pakistanska flyg i indiskt luftrum, nedskjutna indiska plan och skottlossning i Kashmir - spänningarna mellan kärnvapenmakterna Indien och Pakistan allt värre

Pakistansk soldat patrullerar vid gränsen i det omstridda området Kashmir.
En pakistansk soldat vid gränsen som delar Kashmir mellan Indien och Pakistan. Gränsen, eller kontrollinjen som den officiellt heter, är bland de mest militariserade i världen. Pakistansk soldat patrullerar vid gränsen i det omstridda området Kashmir. Bild: EPA-EFE/AMIRUDDIN MUGHAL Pakistan,Kashmir

Pakistan säger sig ha skjutit ner två indiska jaktplan som kränkte landets luftrum. Samtidigt rapporteras dödlig skottlossning vid ländernas gräns i Kashmir. Relationen mellan de båda kärnvapenmakterna är spänd.

I dag meddelade Pakistans luftfartsmyndighet att luftrummet för allt kommersiellt flyg stängs på obestämd tid.

Flygplan på väg till Pakistan omdirigeras nu enligt andra rutter.

Beskedet kommer efter den upptrappade konflikten mellan Indien och Pakistan i Kashmir.

Kärnvapenmakterna Indien och Pakistan har utkämpat tre krig sedan de blev självständiga från Storbritannien 1947. Två av krigen har gällt herraväldet över Kashmir.

Pakistan: Indiska jaktplan i pakistanskt luftrum sköts ner

Pakistan hävdar att landet har skjutit ner två indiska jaktplan som tog sig in i pakistanskt luftrum i Kashmir.

Nedskjutningen skulle vara en betydande upptrappning av det redan spända läget mellan kärnvapenmakterna.

Nedskjutningen ska ha skett efter att pakistanska plan gjorde intrång i indiskt luftrum, och släppte bomber, som svar på de indiska räderna mot en terrorgrupp inne i Pakistan.

Indiska plan ska följt de pakistanska in över gränsen varpå de sköts ner.

Enligt Pakistans regering har en indisk pilot tagits till fånga.

Indien har bekräftat att ett av dess plan har störtat och två piloter dött, men har inte bekräftat omständigheterna kring störtandet.

Indien har bara sagt att plan skickades för att svara på en pakistanskt kränkning i Kashmir.

Våldsamheter också vid gränsen

Indiska och pakistanska soldater besköt varandra vid gränsen i den omstridda Kashmir-regionen natten till onsdag.

Enligt Pakistan dödades åtminstone fyra civila då en granat slog ner i deras by nära gränsen. Flera andra personer skadades

Indien uppger i sin tur att fem soldater skadades då Pakistan öppnade eld mot indiska arméns fästen vid gränsen.

Båda länderna anklagar varandra för att ha orsakat skottlossningen och för att ytterligare trappa upp läget i regionen.

Liknande incidenter är inte ovanliga vid den kraftigt militariserade gränsen och har krävt tiotals liv de senaste åren.

Våldsamheterna sker nu i ett läge som beskrivs som bland de mest spända mellan kärnvapenmakterna sedan 1971.

Terrordåd, flygräder och anklagelser

Läget trappades upp då terrorgruppen Jaish-e-Muhammed dödade över 40 indiska soldater i en självmordsattack i Kashmir för en dryg vecka sedan.

Indien anklagar sedan länge Pakistan för att stödja liknande grupper i en slags asymmetrisk krigföring mot Indien.

Indiska plan slog natten till tisdag till mot vad landet säger var ett av Jaish-e-Muhammeds läger i Pakistan, vilket utlöste ett utbyte av krigshot och anklagelser mellan ländernas regeringar.

Hindunationalister firade att Indien hade bombat en terrorgrupp i Pakistan som anklagas för självmordsattacker mot indiska soldater i Kashmir.
Indiska premiärministern hyllades av hindunationalister som firade flygräden i Pakistan. Hindunationalister firade att Indien hade bombat en terrorgrupp i Pakistan som anklagas för självmordsattacker mot indiska soldater i Kashmir. Bild: EPA-EFE/JAIPAL SINGH Indien,Narendra Modi,Kashmir

Pakistan lovade att slå tillbaka vid en plats och tidpunkt landet själv väljer, men slog samtidigt ifrån sig då det gäller de indiska anklagelserna om stöd till JeM.

- De som tror att de kan hota vår nation utan allvarliga följder ska genast göra sig av med sådana missuppfattningar. De ska få se att Pakistan är lika tätt enat som en knuten näve, sade landets utrikesminister Shah Mehmood Qureshi.

Qureshi anklagade också Indien för att ljuga om räden.

Enligt Pakistan träffade de indiska bomberna bara skog, då de indiska planen fällde sina bomber medan de flydde undan pakistanska plan.

Pakistans utrikesminister Shah Mehmood Qureshi fördömer Indiens flygräd i Pakistan.
Pakistans utrikesminister fördömde den indiska räden, men sade att Indien ljuger om omständigheterna och trissar upp läget för att gynna regeringspartiet i det indiska parlamentsvalet. Pakistans utrikesminister Shah Mehmood Qureshi fördömer Indiens flygräd i Pakistan. Bild: EPA-EFE/T. MUGHAL Pakistan,Kashmir,Shah Mehmood Qureshi

Han anklagade också den indiska premiärministern Narendra Modi för att ha beordrat räden för att få upp sin popularitet inför parlamentsvalet i april och maj.

- Det här gjordes helt för en inhemsk indisk publik, inför ett val, med hela regionens fred och stabilitet som insats, sade Qureshi.

Pakistanska demonstranter arga över en indisk flygräd i Pakistan bränner en indisk flagga.
Pakistanska demonstranter arga över en indisk flygräd i Pakistan bränner en indisk flagga. Pakistanska demonstranter arga över en indisk flygräd i Pakistan bränner en indisk flagga. Bild: EPA-EFE/ARSHAD ARBAB Pakistan,Indien,Kashmir

Modi själv kommenterade inte själva räden, men hyllade landets flygvapen och lovade att hålla landets säkert.

- Indien är i säkra händer, sade han inför sina anhängare i Uttar Pradesh.

Många av de hindunationalister som utgör Modis väljarbas firade under tisdagen flygräden i Pakistan.

Indiens utrikesminister sade på onsdag att landet inte vill att läget trappas upp ytterligare, men att landet gör vad som än krävs för att bekämpa terrorister som hotar dess säkerhet.

Indiens utrikesminister Vijay Keshav Gokhale krävde Pakistan på snabba åtgärder mot terrorgrupper i Pakistan som hotar Indien.
Indiens utrikesminister Vijay Keshav Gokhale krävde Pakistan på snabba åtgärder mot terrorgrupper som verkar i landet och hotar Indien. Indiens utrikesminister Vijay Keshav Gokhale krävde Pakistan på snabba åtgärder mot terrorgrupper i Pakistan som hotar Indien. Bild: EPA-EFE/RAJAT GUPTA Indien,Vijay Keshav Gokhale

- Vi kräver också att Pakistan håller sina offentliga löften och vidtar åtgärder för att avveckla både Jaish-e-Muhammeds och andra gruppers läger och ställer terroristerna till svars för sina gärningar, sade utrikesminister Vijay Keshav Gokhale.

Trappa ner, uppmanar USA, Kina och EU

De två kärnvapenmakternas vapenskrammel har väckt stor oro i omvärlden.

EU:s utrikespolitiska chef Federica Mogherini uppmanade redan igår länderna att trappa ner läget.

- Vi är i kontakt med båda regeringarna och uppmanar till maximal återhållsamhet för att undvika att läget urartar, sade Mogherini.

Också Kina, som har nära band till Pakistan, uppmanade båda länderna att trappa ner både retoriken och våldsamheterna.

- Kina hoppas att båda länderna kan behärska sig och istället vidta åtgärder som stärker freden och stabiliteten i regionen, sade utrikespolitiska talespersonen Lu Kang.

På onsdag morgon uppmanade också USA:s utrikesminister Mike Pompeo båda länderna att göra sitt yttersta för att undvika att situationen eskalerar utom kontroll.

Han verkade ändå rikta kritik mot Pakistan.

- Vi uppmanar båda regeringarna att undvika fler militära åtgärder då en nedtrappning nu är det viktigaste. Vi uppmanar ändå Pakistan att snabbt vidta åtgärder mot terrorgrupper som verkar på pakistansk mark, sade Pompeo.

Källor: Reuters, AP, AFP, BBC, Al-Jazeera

Artikeln korrigerades 14:00. Kriget 1971 handlade inte om Kashmir utan om Bangladesh

Artikeln uppdaterades klockan 8:05 med uppgifter om incidenten i indiskt luftrum.

Artikeln uppdaterades kl. 14.30 med uppgiften om att Pakistan stänger sitt luftrum

Läs också