Hoppa till huvudinnehåll

Sittande presidenten Buhari utropades till vinnare i nigerianska presidentvalet - oppositionen förkastar resultatet som manipulerat

Nigerias president Muhammadu Buhari vid ett valmöte Yenagoa.
Muhammadu Buhari valdes till en andra period på presidentposten. Oppositionens ledande kandidat anklagar Buhari för valfusk. Nigerias president Muhammadu Buhari vid ett valmöte Yenagoa. Bild: EPA-EFE/TIFE OWOLABI Muhammadu Buhari,Nigeria

I Nigeria ger valmyndigheterna sittande presidenten Muhammadu Buhari en klar seger i lördagens presidentval. Hans närmaste rival Atiku Abubakar vägrar erkänna sig besegrad och menar att regeringen har manipulerat resultatet.

Nigerias president Muhammadu Buhari fortsätter vid makten efter en klar seger i lördagens presidentval.

Buhari har enligt valmyndigheterna fått över fyra miljoner fler röster än oppositionens vassaste kandidat Atiku Abubakar.

Abubakar har ändå vägrat att godkänna resultatet.

Hans parti PDP hävdar att resultatet har manipulerats av Buharis regerande APC-parti.

Oppositionens främsta kandidat i presidentvalet i Nigeria Atiku Abubakar ger intervjuer efter att ha röstat vid sin vallokal i delstaten Yola.
Atiku Abubakar vägrar att godkänna resultatet och anklagar Buharis parti för valfusk. Oppositionens främsta kandidat i presidentvalet i Nigeria Atiku Abubakar ger intervjuer efter att ha röstat vid sin vallokal i delstaten Yola. Bild: EPA-EFE/STR Atiku Abubakar,Nigeria

En talesperson för PDP kallade det officiella resultatet för falskt och oacceptabelt.

Den nigerianska regeringen anklagade i sin tur Abubakars kampanj och parti för att försöka sabotera valprocessen och orsaka en konstitutionell kris.

Många problem men inget större fusk

Internationella observatörer har riktat kraftig kritik mot de nigerianska valmyndigheterna, men har inte ansett att det finns tecken på storskaligt fusk.

130 personer har gripits under röstandet för brott mot vallagen, som köp av väljare, hot mot väljare och valmyndigheter och regelrätta försök till valfusk.

Observatörerna menar ändå att själva röstandet i stort sett verkar ha gått rätt till och att fusk på en nivå som skulle ha påverkat resultatet inte har uppdagats.

Långa köer övervakas av soldater utanför en vallokal i Kazaure i Nigeria.
Röstandet försvårades av förseningar, långa köer och våld på Långa köer övervakas av soldater utanför en vallokal i Kazaure i Nigeria. Bild: EPA-EFE/GEORGE ESIRI Nigeria,presidentval

Valet har ändå kantats av allvarliga logistiska problem och fördröjningar, vilket enligt observatörerna har påverkat valdeltagandet och kan ha påverkat resultatet.

Enligt observatörerna riskerar de dåligt organiserade valen att underminera väljarnas förtroende för den demokratiska processen.

Valmyndigheterna blev tvungna att skjuta upp röstandet med en vecka bara timmar före vallokalerna skulle öppna, då valsedlar och kandidatlistor inte hade nått ut till alla vallokaler.

Själva röstandet kantades också av våldsamheter som tros ha avskräckt många väljare.

Valdeltagandet blev det lägsta sen landet återgick till demokrati för 20 år sen.

Bara 35 procent av de röstberättigade röstade i lördagens val.

Nya våldsamheter?

Abubakar tros nu ta valresultatet till rätten.

Anklagelserna om valfusk och Abubakars ovilja att godkänna resultatet väcker en del farhågor om att våldsamheter som har följt tidigare val kan upprepas.

Flera nigerianska presidentval har följts av sammandrabbningar, speciellt då den förlorande kandidaten inte har erkänt sig besegrad.

Goodluck Jonathan hyllades för att han snabbt erkände sin förlust mot Buhari i valet för fyra år sedan.

Det sågs som avgörande för att våldsamheter då kunde undvikas, trots att stämningarna var spända efter en stundvis hetsig kampanj.

Årets valkampanj har förts i ännu hetsigare stämningar och eskalerade till ett regelrätt ordkrig efter att valmyndigheterna sköt upp valet med en vecka.

Läs också