Hoppa till huvudinnehåll

Skidvärlden fördömer dopningsfuskarna – också Niskanen kommenterade: "Fint att polisen kan göra så här"

Österrikiska poliser patrullerar under skid-VM i Seefeld.
Österrikiska poliser patrullerar under skid-VM i Seefeld. Österrikiska poliser patrullerar under skid-VM i Seefeld. Bild: Lehtikuva polisen

Herrarnas tävling på 15 kilometer avgjordes exakt samtidigt som den österrikiska polisen avslöjade att den gjort en mängd tillslag och gripit fem dopningsmisstänkta VM-åkare. Ett ingripande som Iivo Niskanen hyllade på presskonferensen efter sitt VM-brons.

Dopningsrubriker kom att dominera VM-dagen i Seefeld. Samtidigt som medaljkampen gick hård i spåren berättade den österrikiska centralkriminalpolisen på en presskonferens om en koordinerad razzia vilken ledde till nio gripanden.

Bland de som tagits in för förhör misstänkta för dopningsbrott finns fem idrottare, från Österrike, Estland och Kazakstan.

Den österrikiska lagledningen har avslöjat att de gripna österrikarna är Dominik Baldauf och Max Hauke. Enligt den estniska tidningen Postimees handlar det från Estland om Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv. Dessutom ställde inte Aleksei Poltoranin från Kazakstan upp på 15 kilometer trots att han var anmäld.

På den internationella presskonferensen efter tävlingen uppmanades journalisterna på plats att fokusera på loppet och inte på dopningshärvan men när en fråga ändå dök upp svarade bronsmedaljören Iivo Niskanen gärna.

– Det är fint att polisen i Österrike kan göra på det här sättet så vi får bort fuskarna från tävlingsspåren, sade Niskanen.

– Om någon fuskar är de fuskare. Det finns inte plats för fuskare i skidsporten, slog Niskanen fast.

"Små fuskande jävlar"

Många skidåkare har i offentligheten reagerat starkt på dopningsrazzian.

Britten Andrew Musgrave som slutade åtta på 15 kilometer fyrade på twitter av en salva kryddad med svordomar.

Hoppa över Twitterpostning

– Jag har just gjort ett av mitt livs bästa klassiska lopp men det enda jag kan tänka på är hur chockad jag är över att såna som jag tycker om och skämtar med varje vecka och tror att är bra killar visar sig vara små fuskande jävlar, skriver Musgrave.

"Det är två skitstövlar som gjort det"

För österrikaren Luis Stadlober var det en märklig dag. Plötsligt var han den enda åkaren från värdnationen som ställde upp i dagens lopp och han bjöd gärna på en sågning av sina frånvarande lagkamrater.

– Det här är det värsta som kan hända för österrikisk längdåkning och för oss som är rena. Det minskar intresset för sporten. Jag saknar ord, det är två skitstövlar som gjort detta, säger Stadlober till NRK.

– Vi är i samma träningsgrupp men egenligen tränar vi var och en för sig. Det här är helt oväntat och slår hårt mot mig, säger Stadlober som intygar att han själv inte är misstänkt och aldrig har erbjudits bloddopning.

Det österrikiska förbundets chef för längdåkning och skidskytte sparar heller inte på orden.

– En samling idioter. Hur dum måste man vara för att ta en sån risk i ett hemma-VM, säger Markus Gandler till den österrikiska tidningen Die Presse.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport