Hoppa till huvudinnehåll

Strålande slutspurt gav VM-brons – Iivo Niskanen öppnade Finlands medaljkonto i Seefeld

Iivo Niskanen tävlar på 15 kilometer i VM i Seefeld.
Iivo Niskanen vann en sekundstrid om tredje plats på 15 kilometer i Seefeld. Iivo Niskanen tävlar på 15 kilometer i VM i Seefeld. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

Vid mellantiden efter knappt nio kilometer låg Iivo Niskanen bara på en sjätte plats i VM-tävlingen på 15 kilometer klassiskt. Men finländaren stod för en mäktig slutforcering och tog brons, slagen av norska guldmannen Martin Johnsrud Sundby och Rysslands Aleksandr Bessmertnykh.

Iivo Niskanen hade fördelat sina krafter på ett perfekt sätt i intervallstarten i Seefeld. Till något nytt VM-guld räckte det inte, men den regerande världsmästaren klättrade på nytt upp på pallen när Niskanen slutade trea efter en sekundstrid om bronset.

– Här var det stolpe in, vi hade stolpe ut med Krista i går, sade Yle Sportens expertkommentator Glenn Lindholm efter att Niskanen grejat bronset med ett par sekunders marginal.

Niskanen var 2,4 sekunder före tävlingens fyra, Andrej Larkov från Ryssland. Finland medaljkonto i VM i Seefeld var öppnat.

Skidvalet förstörde guldchansen

Men själv var Iivo Niskanen efter tävlingen allt annat än nöjd. Tvärtom. Sällan har väl en VM-medaljör sett så besviken ut.

En potentiell gulddag förstördes av ett skidval.

– Det blev inte till nånting. Jag valde antagligen mellan guld och brons när jag valde skidor i dag. Glidet var bra, men jag hade inget fäste alls. Det gick inte alls som det var meningen att det skulle gå. Bättre än så här kunde jag inte i dag, säger en knäckt Niskanen till Yle.

Trots missnöje med sin utrustning kämpade Niskanen på, och hans goda fysiska slag gjorde att det ändå blev en pallplats.

– Orken var bra och tävlingen tung, men jag lyckades få ut allt ur mig. En medalj är en medalj, men bronset grämer när allt kändes bra, säger Niskanen.

Tränaren desto nöjdare

Bronsmedaljörens tränare var betydligt nöjdare efter avslutad tävling.

– Iivos finish var mäktig, att han lyckades gå förbi två åkare så här på slutet är starkt. Vi kan bara vara nöjda, medalj är medalj. Det var en väldigt fin tävling det här, säger Niskanens tränare Olli Ohtonen till Yle genast efter bronset.

Två åkare var i Seefeld denna onsdag klart starkare än den finländska VM-ettan på distansen från VM i Lahtis 2017.

Iivo Niskanen klappar om Martin Johnsrud Sundby efter herrarnas tävling på 15 kilometer.
Iivo Niskanen såg gärna att det blev just Martin Johnsrud Sundby som efterträdde honom som VM-etta på 15 kilometer. Iivo Niskanen klappar om Martin Johnsrud Sundby efter herrarnas tävling på 15 kilometer. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen,Martin Johnsrud Sundby

Norske stjärnan Martin Johnsrud Sundby tog 34 år gammal sitt första individuella guld i en stortävling, efter sex silvermedaljer tidigare under karriären.

– Jag har väldigt mycket känslor just nu. Det är mycket av allt. Jag trodde inte jag skulle vara så här känslosam, säger Sundby i segerintervjun på skidstadion.

– Jag har väntat länge på det här. Men nu är jag här, efter suveränt jobb av serviceteamet och alla mina fina lagkamrater och alla som trott på mig, säger Sundby med darrande stämma efter att ha grejat det sjunde norska guldet på åtta tävlingar i längdskidåkning i VM i Seefeld.

Tre sekunders guldmarginal

Ettan Sundby var 20 sekunder snabbare än loppets trea Iivo Niskanen, men fick gå en stenhård kamp om guldet. Rysslands Aleksandr Bessmertnykh ledde länge men tvingades till slut ge sig i segerstriden med 2,9 sekunders marginal.

– Helt otroligt. Det kändes inte så under loppet. Jag trodde att jag kämpade om tredje platsen. Men det var min dag i dag, säger Sundby till Yle och berättar att han inte visste att han kämpade om guldet förrän det återstod 600 meter av tävlingen.

– Han har varit med länge utan att vinna guld. Jag unnar honom det här, säger Iivo Niskanen om den färska världsmästaren.

Näst bästa finländare var Perttu Hyvärinen med en 19:e plats. Ristomatti Hakola slutade 29:a och Anssi Pentsinen blev 32:a.

– Det här var min sämsta insats under hela vintern. Uruselt, sammanfattar Hakola för Yle.

Herrar, 15 km (k):

1. Martin Johnsrud Sundby NOR 38.22,6
2. Aleksander Bessmertnykh RUS +2,9
3. Iivo Niskanen FIN +20,4
4. Andrei Larkov RUS +22,8
5. Didrik Tönseth NOR +24,3
6. Dario Cologna SUI +32,4
7. Sjur Röthe NOR +33,9
8. Aleksander Bolshunov RUS +58,5
Andrew Musgrave GBR +58,5

19. Perttu Hyvärinen FIN +1.54,2
29. Ristomatti Hakola FIN +2.28,2
32. Anssi Pentsinen FIN +2.48,5
52. Joni Mäki FIN +4.11,8