Hoppa till huvudinnehåll

Varje finländare slänger i medeltal 23 kg mat om året – här är Strömsös tips på vad du kan göra med din gamla mjölk och skrumpna grönsaker

Anders och Elin i Strömsös kök
Anders och Elin i Strömsös kök Bild: Yle/Carina Ahlskog Anders Samuelsson,Elin Skagersten-Ström,Matsvinn

Vi slänger 120-160 miljoner kilo ätbar mat i soporna varje år. Av det totala matsvinnet är det vi, de privata hushållen, som står för den största delen, nästan en tredjedel.

Den goda nyheten är att det finns relativt enkla knep för att åtgärda problemet. Både miljön och plånboken tackar.

Kreativitet är den viktigaste egenskapen hos oss som vill minska på matsvinnet säger Strömsös kock Anders Samuelsson. Han uppmanar oss att se möljigheterna i våra kylskåp och skafferier.

– Sätt in en rensningsdag varje vecka där du går igenom vad du har i kylskåpet eller frysen.

3 fakta om matsvinn i Finland

1. I varje hushåll slängs årligen mat för ca. 125 €, att undvika matsvinn är ekonomiskt vettigt

2. Gamla grönsaker, rotfrukter och potatis är det vi slänger allra mest av. 22 miljoner kilo/år hamnar i soporna

3. Koldioxidutsläppen för produktionen av all den mat som hamnar i soporna Finland motsvarar ca 400000 bilars årliga koldioxidutsläpp

Här är några av Anders favorittips på sådant du kan göra av råvaro som ofta blir matsvinn.

Treveckorssallad av kål och morötter

Koka en lag med en del vinäger, en del olja, socker och salt.

Riv kålrötter, morötter eller andra rotfrukter och eventuellt lite chili och eller paprika. Lägg i en burk med glaslock.

Häll den heta lagen på den rivna salladen så att salladen täcks.

Salladen håller ungefär tre veckor.

Ättiksgurka och treveckorssallad
Gör inläggningar på grönsaker eller rotfrukter som riskerar att bli dåliga – här treveckorssallad och inlagda gurkor Ättiksgurka och treveckorssallad Bild: Yle/Carina Ahlskog Matsvinn,Ättiksgurka

Ricottaost av gammal mjölk

Sur mjölk går bra att använda till hemlagad ricotta.

Blanda en halv liter mjölk, en burk grädde i en kastrull. Koka upp och tillsätt saften från en halv citron.

När massan spricker, häller du den i finmaskig sil.

Vanhaa maitoa tehdään ricottajuustoksi
Hemlagad ricotta av gammal mjölk Vanhaa maitoa tehdään ricottajuustoksi Bild: Yle/Carina Ahlskog Matsvinn

Gammal ost = ostsås

Möglig ost
Innandömet på en möglig ost kan bra användas i en mångsidig ostsås. Möglig ost Bild: Yle/Carina Ahlskog Matsvinn,ost

Skär bort mögel och hårda kanter. Riv osten.

Värm grädde eller fet mjölk.

Häll varma mjölken på rivna ostmassan och mixa med en stavmixer.

God avsvalnad som pålägg på bröd eller på kokt ris med grönsaker. Ostsåsen passar också till kött eller fisk.

Gamla frukter blir till saft eller snabbdessert.

Gamla frukter kan man alltid pressa färsk saft av. Det går också bra att steka lessna bananer och äpplen med lite smör och socker och servera till exempel med hemlagad ricotta.

en portion med ricottaost och stekta bananer
Hemlagad ricotta med smörstekta bananer en portion med ricottaost och stekta bananer Bild: Yle/Carina Ahlskog Matsvinn,Ricotta

Andra bra tips för att undvika matsvinn

1. Inventera kylskåpet innan du åker till butiken
2. Med god middagsplanering är halva jobbet gjort. Tygla din inre hamster
3.Förvara maten i genomskinliga burkar då har du bättre koll på vad du har
4. Lita inte på datummärkningar utan låt ditt smak- och luktsinne avgöra

Det finns ljus i matsvinnstunneln

Under de senaste åren har både restauranger, matbutiker, matproducenter och gräsrotsentusiaster börjat jobba för att minska på matsvinnet.

Med matsvinnsappar som t.ex. Resq eller Lunchie kan man rädda matportioner från restauranger eller i vissa fall också butiker.

Det finns också nätbutiker som säljer mat billigare som annars skulle bli osåld till exempel på grund av överproduktion. På vissa håll har man också öppnat så kallade matsvinnskylskåp dit man kan föra mat som man inte hinner använda.

Är du själv matsvinnets multikonstnär? Tipsa oss

Anders efterlyser kreativitet i köket. Det skall han få.
Vilket är ditt bästa matsvinnstips? Hur trollar du fram en måltid ur ett till synes tomt kylskåp och skafferi?

Dela med dig av dina knep i kommentarsfältet. Vi minskar på matsvinnet tillsammans!

Källa:Luke (Naturresursinstitutet)
Ruokahävikki ja ruokajärjestelmän kiertotalous (på finska)

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

    Den här versionen är dessutom glutenfri.

    Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

  • Femte veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

  • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

    Min fyraårings favoritsoppa.

    Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

  • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

    En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

    Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

  • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

    Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

    Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

  • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

    En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

    Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

  • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

    Så tar du tillvara vitkål och kålrot

    Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

  • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

    Proteinerna får du på köpet.

    Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.

  • Baka lökpaj med franska influenser

    En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

    Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin saften av 1/2 cit