Hoppa till huvudinnehåll

Allvarliga brister i vart femte rymningsspel i Finland - läget kartlades efter brandkatastrof i Polen

Ett hänglås fäst med kätting på en stålport.
I rymningsspel ska man lösa olika gåtor för att komma ut ur rummet. Ett hänglås fäst med kätting på en stålport. Bild: Unsplash rymningsspel,escape room,lås,Hänglås

En kartläggning av hundra rymningsspel i Finland visade att det fanns allvarliga brister i nitton av dem, berättar Inrikesministeriet.

Bristerna var sådana att det skulle ha varit svårt eller omöjligt för deltagarna i rummet att komma ut ur rummet i händelse av brand.

Exempel på allvarliga brister är att nödutgång helt saknas, att det behövs en speciell nyckel för att öppna dörren eller att klienten förutsätts söndra konstruktioner för att kunna ta sig ut.

Myndigheterna stängde ner verksamheten på de här ställena fram tills att säkerhetsbristerna har åtgärdats.

De lindriga bristerna handlade bland annat om att nödutgången var dåligt markerad, det saknades anvisningar eller att det var besvärligt att öppna dörren.

I de här fallen fick verksamheten fortsätta, men bristerna ska vara åtgärdade inom utsatt tid.

Kartläggningen genomfördes av räddningsverken i samarbete med Säkerhets- och kemikalieverket Tukes.

Inrikesministeriet ville kartlägga läget med anledning av en olycka där fem personer dog i en brand i Polen i början av januari.

Polisen säkrade platsen där fem tonåringar miste livet i en brand som bröt ut under ett så kallat rymningsspel i Koszalin i Polen den 4 januari.
Den ödesdigra branden inträffade i Koszalin i Polen den 4 januari. Polisen säkrade platsen där fem tonåringar miste livet i en brand som bröt ut under ett så kallat rymningsspel i Koszalin i Polen den 4 januari. Bild: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI rymningsspel

Personerna deltog i ett rymningsspel, vilket ofta innebär att man är inlåst i ett rum och ska lösa problem och genomföra uppdrag för att komma ut inom viss tid.

Källor: Inrikesministeriet, Wikipedia, Aftonbladet

Läs också