Hoppa till huvudinnehåll

Ärlig Bö fråntas poäng och prispengar: ”Hoppas det kan inspirera andra”

Johannes Bö skjuter.
Johannes Bö skjuter. Bild: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press Johannes Bø,skidskytte

Johannes Thignes Bö som leder den totala världscupen i överlägsen stil har han blivit av med 43 poäng från tävlingen i Salt Lake City. Orsaken är att han bröt mot reglerna då han inte sköt samtliga skott i jaktstarten.

Johannes Thingnes Bö åkte i mål på fjärde plats i jaktstarten i Salt Lake City för några veckor sedan. Bö bommande fem skott i tävlingen och åkte i mål drygt en och en halv minut efter segraren Quentin Fillon Maillet.

Nu har poängfördelningen från tävlingen gjorts om. Norrmannen bröt nämligen mot reglerna då han inte sköt det sista skottet i tävlingen.

Bö informerade själv tävlingsledningen om att han hade ett skott kvar i magasinet vid målgången men på grund av en miss i kommunikationen nådde det inte fram till juryn innan slutresultatet slogs fast. Bö skulle ha sluppit straff men valde att vara ärlig.

– Det är aldrig lätt att ge upp världscuppoäng men jag hoppas att det här kan inspirera andra idrottare att vara lika ärliga. Det är viktigt med fair play och jag hoppas att andra kan ta ansvar för misstag ifall IBU inte kan ändra juryns beslut, säger Bö på förbundets webbplats.

Bö tappar nu 43 världscuppoäng och blir samtidigt av med 7000 euro i prispengar. De går till tysken Erik Lesser som åkte i mål som femma i tävlingen.

– Vi tror att vi nått den bästa möjliga lösning då Johannes agerade i sportens bästa intresse. Det blir ingen diskvalificering men han kommer att fråntas poäng och prispengar, säger IBU: sportdirektör Felix Bitterling.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport