Hoppa till huvudinnehåll

”Blir spyfärdig” – video på hur dopningsanklagade VM-åkaren grips med kanyl i armen läckte ut till pressen

Polisbil under dopningsrazzian i Seefeld.
Polisbil utanför ett av de inblandade husen under dopningsrazzian i Seefeld på onsdagen. Polisbil under dopningsrazzian i Seefeld. Bild: imago images / Eibner Europa / All Over Press Polis,VM i nordisk skidsport 2019

Max Hauke är en av åkarna som greps av österrikisk polis i samband med den omfattande dopningsrazzian på onsdagen. Efter att ha medgett att han dopat sig läckte en video på gripandet ut till österrikisk media.

Den österrikiska centralkriminalpolisen meddelade på onsdagen att den mitt under pågående skid-VM i Seefeld avslöjat ett internationellt dopningsnätverk.

Totalt nio personer greps varav fem är skidåkare: två österrikare, två idrottare från Estland och en från Kazakstan.

Österrikiska ORF rapporterade på torsdagen att tre av dem – närmare bestämt österrikarna Max Hauke, Dominik Baldauf samt Kazakstans Aleksej Poltoranin – släppts från polisens förvar efter att de medgett att de dopat sig.

De estniska åkarna Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv ska fortfarande vara under förhör.

"Kan bara skämmas"

Redan på onsdagskvällen började det röra sig uppgifter om att åtminstone en av de österrikiska åkarna ska ha tagits på bar gärning – mitt under en blodtransfusion.

Nu har video på gripandet läckt till Vorarlberg Online, som publicerat klippet där Max Hauke grips på sin webbplats. Polisen har inte bekräftat att videon är äkta.

Den norska tidningen VG visade videon åt den österrikiska landslagschefen Trond Nystad.

– Jag blir spyfärdig av att se det här, säger han till tidningen.

– Det blir bara värre och värre. Allt känns meningslöst. Han har gjort sitt som längdåkare. Han kan bara skämmas, fortsätter han.

Norges landslagstränare Vidar Löfshus lider med sin landsman.

– Jag har sett klippet. Det är chockerande, säger han.

Enligt den österrikiska nyhetsbyrån APA riskerar de gripna åkarna upp till tre år i fängelse.

Läs också