Hoppa till huvudinnehåll

Dopningsskandalen kom som en blixt från klar himmel för Österrikes landslagstränare – tror att den blir dödsstöten för skidåkningen i landet

Trond Nystad ger instruktioner
Trond Nystad är landslagstränare för Österrike. Trond Nystad ger instruktioner Bild: imago sport längdskidåkning,Trond Nystad

Vi måste vara ärliga och säga att vi inte märkt något på resultaten, säger Österrikes landslagstränare Trond Nystad med anledning av att Dominik Baldauf och Max Hauke nu är dopningsmisstänkta.

En dopningsskandal drabbade skid-VM i Seefeld på onsdagen. I samband med en polisrazzia greps två österrikare, två ester och en åkare från Kazakstan.

För värdnationen Österrike var det här ett hårt slag. Landet har haft sin beskärda del av dopning inom längdskidåkningen tidigare och nu är två av de främsta herråkarna, Dominik Baldauf och Max Hauke misstänkta.

Norrmannen Trond Nystad som är Österrikes landslagstränare sedan tre år tillbaka är mycket förvånad.

– Jag har alltid sagt om man verkar i ett lag där något sådant förekommer så måste man se någonting. Man bör märka något. Men när jag tänker tillbaka så är det inget som pekar på att jag eller någon annan ledare hade kunnat märka något.

– Man är kanske för snäll, godtrogen och naiv men det kommer som en blixt från klar himmel att de här två åkarna bestämde sig för att fuska, säger han till Expressen.

Tävlade tillsammans i lagsprinten i VM

Baldauf har en åttondeplats i en sprint i Tour de Ski som bästa resultat den här säsongen medan Hauke var 18:e på 15 kilometer fritt i Ulricehamn i januari.

I lagsprinten i VM slutade duon på sjätteplats. Baldauf var också 44:e man i den individuella sprinten.

– Vi måste vara ärliga och säga att vi inte märkt något på resultaten. Det är inga superresultat alls att tala om, säger Nystad.

Dominik Baldauf tävlar
Dominik Baldauf är dopningsmisstänkt. Dominik Baldauf tävlar Bild: AFP / Lehtikuva längdskidåkning,Dominik Baldauf

”Känns bara meningslöst”

VM i Seefeld skulle bli en nystart för sporten i Österrike men efter dopningshärvan kan det i stället bli dödsstöten. Sportchefen Markus Gandler har fått sparken men sitter ändå kvar till slutet av säsongen och Nystad kommer troligen att lämna sin post.

Enligt Nystad verkar det som att man inte kommer att satsa vidare på längdskidåkningen i Österrike.

– Presidenten för Österrikes skidförbund sade att stödet till längdskidåkningen kommer att minska, så det kan hända att det här stänger dörren för elitsatsningen i landet, säger han till NRK.

Österrike kommer heller inte att ha något lag i herrarnas stafett på fredag.

– Det blir inget. Det känns bara meningslöst. Teresa Stadlober kommer att åka tremilen på lördag sedan får vi se om någon orkar motivera sig för söndagens femmil. Det är en chock för de andra i laget, de som inte tagit något, säger Nystad.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport