Hoppa till huvudinnehåll

”En stor besvikelse” – Finland tappade medaljen redan på första etappen, Sverige tog guld efter dramatisk spurtstrid

Det blev en sjätteplats för Finlands damer i VM-stafetten på torsdagseftermiddagen i ett soligt och varmt Seefeld. Segern och guldet gick emellertid till Sverige efter en uppgörelse mellan Stina Nilsson och Therese Johaug.

Det var i praktiken redan kört då medaljfavoriterna ryckte med 1,5 kilometer kvar av den första etappen.

Efter en avvaktande inledning på damernas VM-stafett bestämde sig Rysslands Julia Belorukova, Sveriges Ebba Andersson och Norges Heidi Weng att göra sitt val halvvägs in i det andra varvet – och skakade av sig bland andra Laura Mononen.

Mononen inledde tävlingen för Finlands del men gjorde det onödigt svårt för sig själv, åtminstone om man frågar expertkommentator Glenn Lindholm.

Enligt Lindholm var det allt annat än smart att hålla sig längst bak i den tio lag stora klungan.

– Taktiskt har hon inte gjort någon lysande insats. Det är mycket lättare att hålla sig närmare täten, summerade Lindholm.

– Jag borde ha åkt smartare. Så där går det då man ligger långt bak i fältet. Jag visste ju att farten skulle öka på det andra varvet, men krafterna räckte bara inte till för min del, medger Mononen själv i tv-intervjun efteråt.

Pärmäkoski chanslös med dåligt glid

Krista Pärmäkoski fick åka iväg som andra åkare med ett avstånd på 18,8 sekunder upp till täten. Men det blev snabbt uppenbart att Pärmäkoski inte kunde rå på tätåkarna.

Ingvild Flugstad Östberg och Frida Karlsson ryckte, Tyskland och Ryssland halkade efter och samtidigt stod det klart att det var Norge och Sverige som skulle göra upp om guldet.

Pärmäkoski verkade dessutom ha klart sämre glid under skidorna och växlade till slut in 45 sekunder efter tätduon och en dryg halv minut efter Tyskland, Ryssland och bronset.

– Pärmäkoski börjar parstaka väldigt mycket tidigare än resten av toppåkarna efter backarna, analyserade Lindholm.

Riitta-Liisa Roponen och Eveliina Piippo klarade inte heller av att knappa in på försprånget och tappade dessutom femteplatsen åt USA.

– En stor besvikelse. Föret var oerhört långsamt. Det blev bara fuktigare och fuktigare. Kroppen fungerade ändå väl i värmen, summerar Krista Pärmäkoski i Yles tv-intervju efteråt.

Riitta-Liisa Roponen hade i sin tur svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Jag vet inte... glidet var det inget fel på. Det var utmanande i dag, säger Roponen.

– Jag vet inte om det var skidorna som det var fel på eller om alla bara hade dåliga dagar, kompar Eveliina Piippo.

"Hon har inte en chans!"

Guldstriden såg ut att avgöras i slutet på den tredje etappen. Då ryckte Charlotte Kalla och rev upp en 20 sekunder stor lucka ner till Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Men avståndet var inte tillräckligt stort.

Therese Johaug stakade på i frenetisk takt på ankaretappen och hade åkt ikapp sprintexperten Stina Nilsson i det sista motlutet.

På upploppet var ändå till och med Johaug chanslös då Nilsson började ösa på. Marginalen blev 3,1 sekunder.

– Therese Johaug försöker, men hon har inte en chans, utbrast referent Chriso Vuojärvi.

– Det var oerhört utmanande förhållanden i dag. Sedan blev det riktigt stressigt då Therese jagade upp mig. Men jag är så otroligt glad över att ha kommit i mål som etta, säger Nilsson själv i segerintervjun.

Bronset gick till Ryssland.

Resultat:

1. Sverige 55.21,0
2. Norge +3,1
3. Ryssland +2.03,8
4. Tyskland +2.46,3
5. USA +3.06,0
6. Finland +3.47,7 Laura Mononen, Krista Pärmäkoski, Riitta-Liisa Roponen, Eveliina Piippo

Läs också