Hoppa till huvudinnehåll

Eurydikes änglar är årets raseborgare

En bild på en fontän. I bakgrunden syns människor och fontänen är omgiven av gräs och buskar. I fontänen finns en staty.
Eurydike invigdes på en folkfest i Karis den sista maj i fjol. En bild på en fontän. I bakgrunden syns människor och fontänen är omgiven av gräs och buskar. I fontänen finns en staty. Bild: Tiina Grönroos/Yle statyer,Karis,Västnyland,eurydike karis

Männen som på talko rustade upp statyn Eurydike i Karis har valts till årets raseborgare. Årets Raseborgspriser delades ut på stadens prisceremoni i Karis på torsdag kväll.

Roger Lönnberg, Kenneth "Jäxe" Jäkälä, Bo "Boe" Vidfält, Kim Vidfält, Henrik "Henkke" Lillqvist, Leif "Lefa" Holmström, Karl-Johan "Kalle" Hellman och Tommi Peltonen rustade upp Eurydike i maj 2018.

En bild på glada människor i centrum av Karis. De står på en trappa och en av personerna håller tal.
Kaj Björklöf, Tommi Peltonen (står bakom Björklöf), Kim Vidfält, Bo Vidfält, Kenneth Jäkälä, Karl-Johan Hellman, Roger Lönnberg, Karin Svahnström och Henrik Lillqvist är kärntruppen i talkogänget. En bild på glada människor i centrum av Karis. De står på en trappa och en av personerna håller tal. Bild: Tiina Grönroos/Yle Karis,talko,Västnyland,Henrik Lillqvist

Det hela startade med ett upprop som Roger Lönnberg skrev i Facebookgruppen Jonej, sa Karisbon den 12 maj.

Han skrev att skammen går på torra land, andra sommaren i rad dessutom.

Lönnberg skrev att bassängen hade fyllts tillfälligt med vatten för sin årliga tvagning på första maj. Han undrade hur svårt det kan vara att åtgärda en läckande bassäng.

En staty, kvinnlig figur, i en liten ljusblå bassäng utan vatten, sand och löv och vattenrör syns på bassängbottnen.
Så här säg Eurydike ut före renoveringen. En staty, kvinnlig figur, i en liten ljusblå bassäng utan vatten, sand och löv och vattenrör syns på bassängbottnen. Bild: Tove Virta / Yle Västnyland,Raseborg,Karis,Eurydike,stadshus,fontäner

Efter det samlades en grupp Karisbor som i snabb takt rustade upp Eurydike och bassängen med fontän och belysning.

- Gruppen visade symboliskt vad vi kan åstadkomma när vi tar ansvar som invånare i staden och hur vi alla kan förbättra trivseln, heter det i prismotiveringen.

Flera pristagare

Under stadens prisceremoni på Socis i Karis delades också flera andra priser ut.

Föreningen Fiskars Village trail center fick ta emot årets turismpris. De har byggt upp södra Finlands största terrängcykelcenter i Fiskars. Föreningen ordnar Finlands största cykelmässa och cykeltävlingar.

Art café Serendipity i Karis med ägaren Andreas Mavrostomos i spetsen är årets kulturpristagare i Raseborg. Platsen beskrivs som ett vardagsrum i centrum av Karis som gör kulturen tillgänglig för alla.

Andreas Mavrostomos
Andreas Mavrostomos driver Serendipity i Karis. Andreas Mavrostomos Bild: YLE / Mathias Gustafsson andreas mavrostomos

Ekobonden Anna Alm från Mörby gård i Pojo tilldelades årets miljöpris. Hon beskrivs som en förebild för hållbar livsstil och miljötänk.

Anna Alm står vid en maskin som skalar spannmål.
Anna Alm driver också numera Svartå kvarn. Anna Alm står vid en maskin som skalar spannmål. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Svartå, Raseborg,Raseborg,Västnyland,mjölnare,kvarn,jordbrukare,fastigheter,fastighetsköp,svartå kvarn

Spjutkastaren Oliver Helander är årets idrottare i Raseborg. Han var statistiketta i Finland och på sjunde plats i världsstatistiken under säsongen 2018.

Oliver Helander.
Spjutkastaren Oliver Helander från Karis kastade längst i Finland år 2018. Oliver Helander. Bild: Yle/Tomi Hänninen Oliver Helander

Årets ungdomspris går till Hanna Räisänen. Hon har i flera år varit aktiv i Fiskars byförening och varit med och utvecklat verksamheten till en ny nivå, heter det i prismotiveringen.

Hon har bland annat gjort det möjligt för tiotals ungdomar att få sommarjobb i Fiskars bruk.

Hanna Räisänen på Fiskars torg.
Hanna Räisänen har gjort mycket för ungdomarna i Fiskars. Hanna Räisänen på Fiskars torg. Bild: Yle/Bubi Asplund hanna räisänen,Raseborg

- Utan henne skulle det antagligen inte finnas en lokal för ungdomar och utan henne skulle ungdomarna ha gått miste om många erfarenheter.

Det är allmänheten som utser vinnarna av Raseborgspriserna genom omröstning på nätet. I år fick staden in sammanlagt 1505 röster.