Hoppa till huvudinnehåll

Friidrottarnas medaljtorka kan vara på väg att brytas i inomhus-EM – så här tror Yle Sportens expert om de finländska idrottarnas chanser

Kristiina Mäkelä hoppar tresteg.
Kristiina Mäkelä är medaljkandidat i inomhus-EM Kristiina Mäkelä hoppar tresteg. Bild: EPA-EFE / Felipe Trueba Kristiina Mäkelä

Finland skickar en 12 idrottare stor trupp till inomhus-EM i friidrott i Glasgow 1-3.3. Trots att Finland inte tagit en medalj i mästerskapen sedan 2000 finns den här gången bra medaljchanser framför allt tack vare trestegshopparna Simo Lipsanen och Kristiina Mäkelä.

Truppen reducerades i sista stund med en idrottare då längdhopparen Henri Väyrynen gav återbud. Väyrynen har varit sjuk, och efter en blek insats i inomhus-FM drog han sig ur EM-tävlingarna.

Yle Sportens friidrottsexpert Mikael Ylöstalo räknar ändå med att en handfull finländare med finalchanser, och i bästa fall med två medaljer tack vare trestegshopparna Simo Lipsanen och Kristiina Mäkelä.

Så här ser Ylöstalo på de finländska idrottarnas chanser i Glasgow:

Samuel Purola, 60m
– Purola har haft en lyckad säsong. Hans toppsnabbhet är på bra nivå, men han är inte starkast i starten. Den måste lyckas bra för att han ska avancera vidare till semifinal. Har visat sin styrka genom att slå Sveriges storlöfte Henrik Larsson i vinter.

Elmo Lakka 60m häck
– Lakka är av våra herrlöpare högst i statistiken, på en tionde plats bland de anmälda. Hans form har varit jämn och kurvan pekat uppåt. Har finalchans om han lyckas.

Topi Raitanen 3000m
– Raitanen överraskade alla inklusive sig själv med ett fint gatlopp över 5000 meter, vilket väckte hans intresse att springa 3000 i EM. Har inte en väldigt bra tid, men är normalt stark på slutet, och har därför finalchans.

Simo Lipsanen, tresteg
– Lipsanen är starkast av våra herrar, men trots att han är högt i statistiken kommer det att krävas mer än hans 16,98 för medalj. Det ser bland annat Nelson Evora till. Lipsanen har ändå också han kapacitet att hoppa riktigt långt.

Simo Lipsanen hoppar tresteg
Simo Lipsanen jagar medalj Simo Lipsanen hoppar tresteg Bild: © Anssi Mäkinen Simo Lipsanen,friidrott,Europeiska inomhusmästerskapen i friidrott

Sara Kuivisto, 800/1500m
– Kuivisto satsar på 800 meter, berättade tränaren Ari Suhonen nyligen. Dubblering går i praktiken inte med den här tidtabellen. Hon är i stabil form, men har inte löpt ordentliga fartlopp. Kan gå till semifinal.

Reetta Hurske, Nooralotta Neziri, Matilda Bogdanoff 60m häck
– Finalchans för hela trion, och tror på två finalplatser. Alla tre är i topp-10 bland de anmälda, men detta är EM-tävlingarnas jämnaste gren, så vad som helst kan hända. Hurske och Neziri har kapacitet att ytterligare förbättra på finländska rekordnoteringen 7,97.

Ella Junnila, Jessica Kähärä höjd
– Höjd är grenen där våra ungdomar börjat leverera efter att grenen legat lågt en tid. Junnila och Kähärä har inte så stora chanser för startfältet är mycket hårt. Men förhoppningsvis ser vi prestationer på deras egen bästa nivå.

Wilma Murto stav
– Murto har varit lite osäker efter att hon kommit tillbaka från vistelsen i Australien. Hon har kapacitet att hoppa 450 i Glasgow, men frågan är vart det räcker då så många hoppar kring 470-480, bland andra Angelica Bengtsson och Michaela Meijer från Sverige.

Kristiina Mäkelä tresteg
– I den europeiska statistiken är sex damer loss från de övriga, och bland dessa finns Mäkelä. Räknar därför minst med en topp-6-placering, men med lika stora medaljchanser för Mäkelä som för de övriga i den gruppen.

Inomhus-EM i friidrott i Glasgow sänds direkt på Yle Arenan och i TV2, och refereras på svenska av Niklas Henrichson och Mikael Ylöstalo.

Sändningstider:

Fredag 1.3
TV2 12.00-13.45 + 16.15-16.45 + 21.50-23.55
Arenan 11.55-15.45 + 20.55-23.55

Lördag 2.3
TV1 12.30-15.00 + 21.15-23.00
TV2 15.00-15.30
Arenan 11.55-15.30 + 19.55-23.00

Söndag 3.3
TV2 11.55-13.35 + 20.00-23.20
Arenan 11.55-15.15 + 19.55-23.20