Hoppa till huvudinnehåll

I Norge är allt alltid bra, i Danmark är det ofta kaka på jobbet och i Sverige vågar man kritisera chefen - tre finländare berättar hur det är att jobba i Norden

Linda Karlsson på en segelbåt med norska flaggan och höga berg i bakgrunden.
Finlandssvenska Linda Karlsson hittade kärleken i Norge och jobbar nu i Oslo på en resebyrå. Det är sant att norrmännen gillar friluftsliv och ofta åker ut på tur, säger Karlsson. Linda Karlsson på en segelbåt med norska flaggan och höga berg i bakgrunden. Bild: Privat/Linda Karlsson person,Linda Karlsson

De nordiska länderna beskrivs ofta som väldigt lika, men då man flyttar inom Norden lägger man märke till det som sticker ut och som trots allt är annorlunda än i Finland. Kulturkrockarna är sällan stora - men de finns där.

Svenska Yle har talat med tre finlandssvenskar som har valt att flytta och jobba inom Norden. De berättar om sina erfarenheter av det som är annorlunda på jobbet och på fritiden.

Katianna Sjöblom, Köpenhamn, har jobbat 7 år i Danmark

Jag fick ett erbjudande av min dåvarande arbetsgivare att flytta till Danmark och det ville jag gärna pröva på. Sedan dess har jag blivit kvar i Danmark för att jag tycker jättebra om mitt nuvarande jobb som marknadsförare på ett leksaksföretag.

Katianna Sjöblom tillsammans med sin hund.
Katianna Sjöblom är för tillfället föräldraledig med sitt första barn. Katianna Sjöblom tillsammans med sin hund. Bild: Yle/Linda Söderlund person

I Danmark klockan 16 är det tre mänskor kvar på jobbet och klockan 16.30 är det ingen kvar på jobbet.

Danskar jobbar hårt, men de har inte behovet att visa att de är på jobb. Man sätter stor vikt på att man hämtar sina barn i tid och att ha tid för familjen.

Det finns också praktiska saker man måste tänka på då man flyttar hit för att jobba. Arbetslöshetskassan är på ditt eget ansvar. Du måste själv hitta och välja en och själv se till att betala in till den. Det kändes ganska omständigt i början.

Här är det inte en diskussion om allt och alla behöver inte rösta om allt

I Danmark finns det en kantinkultur där toppenkockar gör mat i stora företagshus. Du får jättebra mat som är delvis subventionerad av företaget. Det är ett snabbt och lätt sätt att luncha. I en kantin hos en samarbetspartner jobbar en Michelinkock, så det är helt okej!

I Danmark har du inte alls samma säkerhet som i Finland. Om du har ett fast jobb i Finland så sitter du ganska bra där, och det är ingen som säger upp dig så lätt, men här är din plats inte lika säker.

Här ska du jobba för din plats och folk jobbar därför ganska hårt. Jag tycker om den principen, för du får det som du är värd.

Kultorvet i Köpenhamn med mycket cyklister och fotgängare.
Kultorvet i Köpenhamn med mycket cyklister och fotgängare. Bild: Yle/Linda Söderlund Köpenhamn,cykel,Kultorvet

Här är man ganska rakt på sak. Den danska kulturen passar ganska bra ihop med den finska kulturen, för man är ganska rakt på sak i Finland också.

Här är det inte en diskussion om allt och alla behöver inte rösta om allt. Om du är chef så bestämmer du och det är därför du får en bättre lön.

Så är det hygge, som inte finns i Finland. Hygge är hygge. Är det födelsedag så ska det vara kaka, har du fått barn ska det vara kaka, har du fått nytt jobb ska det vara kaka, har du fått löneförhöjning ska det vara kaka.

Under fyra veckors tid hade vi kaka tre gånger i veckan.

Då man köper lägenhet kan man hitta ett hål i väggen med en skåpdörr på - det skulle aldrig gå i Finland, men det här är Danmark

Till hygge hör också att ha gemensamt morgonmål på jobbet en dag i veckan. Alla sitter ner och folk hämtar turvis morgonmål och så umgås man. Det är viktigt att umgås här.

Vi sitter inte vid datorn och slafsar i oss sallad eller smörgås vid sidan om, utan vi går tillsammans och äter och diskuterar sport, tv, nyheter och så vidare. Därför lär man sig också känna kollegorna så bra och de blir ens vänner.

Utanför jobbet är det svårt att träffa danskar. Det skulle säkert vara lättare om man kom hit som studerande, men som vuxen är det svårare. Jag umgås mycket med andra expats och kollegor från jobbet.

Lönerna är högre här, men vi betalar också markant mera skatt. Jag tror inte att levnadsstandarden här är högre. I lägenheter så fixar folk mera själv och det är inte så strikt.

Då man köper lägenhet kan man hitta ett hål i väggen med en skåpdörr på - det skulle aldrig gå i Finland, men det här är Danmark. Det finns inte så mycket regler som gör det svårt och därför blir det inte heller alltid så dyrt som det kan bli i Finland.

Linda Karlsson, Oslo, har jobbat i Norge 3,5 år

Jag flyttade till Norge första gången sommaren 2014 och då mötte jag livets stora kärlek. Sedan flyttade jag tillbaka till Schweiz för ett år och sommaren 2015 flyttade jag till Norge igen. Jag jobbar på Norges största resebyrå Berg-Hansen som chef för avdelningen som heter meetings och events.

Linda Karlsson på en segelbåt med norska flaggan och höga berg i bakgrunden.
Linda Karlsson utanför ögruppen Træna som ligger på Helgelandskusten i Nordland fylke. Linda Karlsson på en segelbåt med norska flaggan och höga berg i bakgrunden. Bild: Privat/Linda Karlsson person,Linda Karlsson

Folk är väldigt glada och positiva här i Norge. Norrmän har en positiv grundhållning och allt är alltid bra.

Då jag flyttade hit reagerade jag också på att norrmän är så hurtiga, de är alltid ut på tur. Det är det man säger om norrmän och det stämmer faktiskt. I Oslo ser man folk med flataskidorna i handen och folk är ofta påväg på tur upp till fjället.

På fredagseftermiddagen är det tidigt rusning ut från städerna, för då sticker norrmännen på tur till helgen

Det är också mycket tävlingar på fritiden. Till exempel på påsken åker alla upp till sin hytte som ligger på ett fint ställe på fjällen och då är det påsktävling.

Alla i alla åldrar sätter på flataskidor och så ska man tävla. Jag har själv blivit tvingad att vara med i skidtävling, men jag har inte gjort det helt frivilligt.

På lunchen äter väldigt många norrmän brödskivor, det dom kallar matpakke. Här hos oss har vi en kantin där det finns varm mat, salladsbuffé, soppa och så finns det bröd med olika pålägg. Och ungefär 80 procent av norrmännen tar bara brödskivor med olika pålägg, och det kommer från att inte heller skolorna har varm mat.

Oslo, 26.09.2017
Oslo, 26.09.2017 Bild: Antti Haanpää / Yle

På fredagseftermiddagen är det tidigt rusning ut från städerna, för då sticker norrmännen på tur till helgen. Man har kanske hört att “norrmän jobbar aldrig, det är korta dagar”, men det håller jag inte med om.

Jag tycker att norrmän jobbar väldigt effektivt på arbetstiden, men fritiden är också viktig. Man äter kanske bara en kort lunch och sedan när man har fritid så uppskattar man den högt.

För mig som talar svenska tycker jag det har varit lätt att komma in i samhället

I Norge är det väldigt platt organisationskultur. Alla ska få vara involverade, det är mycket diskussioner och alla ska få komma med sina åsikter. Det kan ju ta lite längre tid att komma till ett beslut på det sättet. I Finland är mötena kortare och man tar snabbare beslut.

För mig som talar svenska tycker jag det har varit lätt att komma in i samhället. Jag kan tala mitt modersmål och bli förstådd. Det är förstås också en fördel att jag har en norsk sambo.

Jag har tidigare bott fem år i Schweiz och jag tycker det är mycket lättare att komma in i samhället här.

Alexandra Erling, Uppsala, har jobbat i Sverige 2 år

Jag hade bilden av att det är lite positivare i Sverige, och det var någonting jag saknade i Finland. Det fanns också flera karriärsmöjligheter för mig i Sverige.

Jag upplevde att det var svårt att få ett jobb i Helsingfors, men då jag sökte jobb i Sverige blev jag kallad till intervju för alla jobb jag sökte. Det var en bidragande orsak till att jag flyttade hit med min sambo. Nu jobbar jag som HR-chef på ett mindre rekryteringsföretag.

Alexandra Erling.
Alexandra Erling berättar att hon ofta hör både finlandssvenska och finska på stan i Uppsala. Alexandra Erling. Bild: Yle/Linda Söderlund person,alexandra erling

Då man kommunicerar i Sverige behöver man vara lite tydligare, men samtidigt ge det tid och inte ha bråttom då man diskuterar. Svenskarna tycker om att prata. I Finland är det mera rakt på sak och att hålla sig kortfattad och koncis.

Svenskarna tycker jättemycket om att hålla möten. I Finland är mötena mera formella och drar inte ut på tiden på samma sätt som här.

Jag känner att jag är mera hemma här än vad jag upplevde att jag var i Finland

Relationen mellan chef och medarbetare tycker jag också att är annorlunda här. Här har chefen mera dold makt och man är mera jämställd med sina medarbetare, det är väldigt öppet och man vågar ifrågasätta vad chefen säger.

I Finland är det mera att om chefen säger så här, då gör jag så.

Jag har jobbat på tre olika företag i Sverige. Vissa har varit väldigt strikta med arbetstider och lunchtider, men företaget jag jobbar på nu har helt flexibla arbetstider. 37,5 till 40 timmar i veckan är normen i Sverige.

Sergels torg med tiotals mänskor.
Sergels torg med tiotals mänskor. Bild: Michell Grönlund Stockholm,Sverige,Sergels torg,Plattanderlaan,T-Centralen

Det är lätt att komma in i det svenska samhället. Jag har också bott i Frankrike och det var jättesvårt då man inte delade ett gemensamt språk.

Sen ser man ju att allt fler finlandssvenskar flyttar till Stockholm och Sverige. Det har förstås också hjälpt, då man redan har bekanta och vänner här som har kunnat hjälpa en att komma in i samhället.

Jag mår bra av att bo här och jag antar att det är för att jag trivs med positiva mänskor kring mig

Just nu saknar jag inte Finland. Självklart saknar jag familj och vänner, men det är ändå nära att åka och hälsa på.

Jag känner att jag är mera hemma här än vad jag upplevde att jag var i Finland. Det är ganska spännande, för jag är ändå helt tvåspråkig och talar både finska och svenska, men jag upplever ändå att det är här jag hör hemma.

Jag mår bra av att bo här och jag antar att det är för att jag trivs med positiva mänskor kring mig. I dagsläget tror jag inte att jag kommer att flytta tillbaka, men man vet aldrig.

Läs mera:

Dags att utvandra? Vad skulle du ha kvar i handen om du flyttade till ett annat nordiskt land?

I Danmark får finlandssvenska Lotta högre lön för samma jobb. Kolla vad du skulle ha kvar i handen om du utvandrade!

Läs också