Hoppa till huvudinnehåll

Lärkträd i Fiskars blir nya master på museifartyget Sigyn i Åbo

Gammalt lärkträd som har fällts, man ser årsringarna och stubben.
Lärkträden fälldes i Fiskars i slutet av februari och ska nu transporteras till Åbo. Gammalt lärkträd som har fällts, man ser årsringarna och stubben. Bild: Elisabeth Blomqvist Västnyland,Fiskars, Raseborg,Fiskars Oyj Abp,Fiskars bruk,lärkträd,Sigyn museifartyg

Fiskarsbolaget donerar tre lärkträd till museifartyget Sigyn. De 170-åriga lärkträden ska användas till nya master på Sigyn.

Sigyn restaureras som bäst på varvet i Runsala utanför Åbo. När masterna senaste gång förnyades, för ungefär 20 år, byggdes också masterna av träd från Fiskars.

Lärkträden kommer från Lönnhammar norr om Fiskars bruk.

Sigyn repareras i Runsalavarvet.
Sigyn är sedan i slutet av sommaren 2018 på varv i Runsala. Sigyn repareras i Runsalavarvet. Bild: Yle / Mattias Simonsen Sigyn museifartyg

Lärkträden såddes år 1844 och det är ovanligt med så här stora lärkträd i Finland, berättar Fiskarsbolagets skogschef Robert Lindholm.

- Träden såddes på brukspatron John von Julins tid. Nu är de 26 meter höga och har en diameter på mellan 80 och 90 centimeter.

- Topparna på träden har börjat tvina och de har börjat få ålderns tecken. De har någon gång varit litet högre.

Det finns ett tiotal träd i samma storleksklass i Lönnhammar. Det är frågan om europeiska lärkträd och inte sibiriska som är betydligt vanligare.

Fiskarsbolaget äger stora skogar i Västnyland. De har också mindre mängder lärkträd på annat håll, men lärkträden i Lönnhammar är de äldsta.

- Åldern på de här är ganska exceptionell. Vi kommer nog inte att fälla alla av dem. De får bli sådana som står länge där de står.

Fiskars skogschef Robert Lindholm meter omfånget på ett lärkträd.
Robert Lindholm mäter omfånget på ett lärkträd Fiskars skogschef Robert Lindholm meter omfånget på ett lärkträd. Bild: Elisabeth Blomqvist Västnyland,Fiskars, Raseborg,Fiskars Oyj Abp,Fiskars bruk,lärkträd,Sigyn museifartyg

De tre lärkträden i Lönnhammar fälldes i början av den här veckan av lokala entreprenörer. De kommer högst antagligen att transporteras till Runsala nästa vecka. Där ska de förvaras och bearbetas.

Det är inget lätt jobb att lyfta stockarna på lastbilen.

- De är så pass tunga när de är 20 meter och har en diameter i roten som är en meter. De väger en hel del och det kräver vissa förberedelser att lyfta dem, säger Robert Lindholm.

Masterna ska lyftas på plats efter att Sigyn återvänder till Aura å om ett drygt år.

Fiskars skogschef Robert Lindholm vid ett lärkträd i skogen.
Robert Lindholm vid ett av lärkträden. Fiskars skogschef Robert Lindholm vid ett lärkträd i skogen. Bild: Elisabeth Blomqvist Västnyland,Fiskars, Raseborg,Fiskars Oyj Abp,Fiskars bruk,lärkträd,Sigyn museifartyg,Robert Lindholm