Hoppa till huvudinnehåll

Många fall av norovirus i Vasa i vinter – influensaepidemierna har däremot uteblivit

En kvinna böjer sig över en toalettskål.
Många har insjuknat i norovirus i år. En kvinna böjer sig över en toalettskål. Bild: imago/blickwinkel/ All Over Press Norovirus,kräkning,illamående,graviditetsillamående,baksmälla,kräksjuka

De många fallen av norovirus har orsakat problem vid Vasa centralsjukhus eftersom man inte haft tillräckligt med isoleringsrum. I Jakobstad och Karleby har det däremot varit lugnare och influensaepidemierna har uteblivit i hela Österbotten.

Omkring 900 fall av norovirus har rapporterats hittills i år, vilket är fler än under samma tidpunkt i fjol. Ungefär hälften av de fallen har rapporterats i Nyland, Egentliga Finland och Österbotten.

Vid Vasa centralsjukhus bekräftar infektionsöverläkaren Juha Salonen att man haft fler patienter med norovirus än förra året.

- Redan i början av februari hade vi ganska många patienter på sjukhuset som hade norovirus, säger Salonen.

Salonen säger att norovirus inte är någon allvarlig infektion, men att den är otrevlig och mycket smittsam.

- I avföring och kräkning finns miljoner av virus per milliliter, så det är lätt att förstå att det smittar väldigt lätt, säger Salonen.

Infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus.
Juha Salonen. Infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Malin Hulkki Juha Salonen

På grund av smittorisken behövs isoleringsmöjligheter, något som det varit brist på vid Vasa centralsjukhus, enligt Salonen.

- Patienter med norovirus borde vara i enkelrum så att det inte finns andra patienter i samma rum. När vi får den nya sjukhusbyggnaden kommer det vara en bättre situation, men det tar ett par år till.

Färre norovirusfall norröver

Vid Mellersta Österbottens centralsjukhus och i Jakobstadsregionen har man haft färre fall av norovirus, även om det förekommit.

- Den senaste månaden har det varit en liten epidemi på hälsovårdscentralen, men inte på sjukhuset. Annars har det varit ganska låg aktivitet, bara några positiva per månad. Vi har tänkt att det kan vara en värre epidemi i år, men ingen sådan nu just nu. Vi väntar och ser om det kan vara någon här om några veckor, säger Marko Rahkonen, överläkare vid infektionspolikliniken vid MÖCS.

Juha Salonen säger också att läget har lugnat ner sig lite i Vasa och att det var som värst i mitten av februari.

- Hoppas det lugnar ner sig för det är inte så trevligt när vi har patienter med influensa och norovirus samtidigt. Det betyder att vi har ännu svårare att isolera patienter med infektion.

Ifall man tror att man fått norovirus säger Salonen att det är bäst att stanna hemma om det är möjligt.

- Men om man har mycket häftiga kräkningar och svår diarré kan man behöva vätska och måste tas in till sjukhuset för infusion.

Bättre vaccin kan ha motverkat influensaepidemier

När det kommer till influensan har läget varit lugnare i hela Österbotten. Speciellt jämfört med förra årets långa och kraftiga influensasäsong.

- Just nu borde egentligen epidemin vara som värst. Det brukar vara så i februari och kanske början av mars. Förra året kom den ganska sent och de högsta siffrorna var i mars. Nu har vi bara en femtedel av de diagnoser vi hade förra vintern, säger Salonen.

Även i Jakobstadsregionen och i Karleby har man sluppit influensaepidemin. Rahkonen tror att det kan bero på att influensavaccinet är bättre i år. Vaccinet innehåller fyra virusstammar i stället för tre och ska därför ge ett mer omfattande skydd, enligt THL.

- Kanske är det också så att det är ett lättare influensavirus i år. Viruset är lite olika varje år. Vissa år är viruset starkare och ger mycket lunginflammation och andra år kan det vara lättare, tillägger Rahkonen.

En hälsovårdare vaccinerar en kvinna genom att lägga en spruta i ena armen.
Mycket tyder på att årets influensavaccin ger ett bättre skydd mot säsongsinfluensan än fjolårets. En hälsovårdare vaccinerar en kvinna genom att lägga en spruta i ena armen. Bild: Yle/Sofi Nordmyr vaccin,vaccinering,Vaccination

Ifall det kan komma värre influensa- eller norovirusepidemier ännu i vår kan varken Rahkonen eller Salonen säga. De påpekar båda att handhygienen är viktig som förebyggande syfte.

Salonen säger också att det kan komma fler tarminfektioner efter sportlovet, när många kommer tillbaka från resor. Detta gäller speciellt de som semestrat i sydostasien.

- Man ska vara mycket noggrann och tänka på vad man äter. Det är närmast tarminfektioner och de kommer via maten i de områden där det finns mycket diarrébakterier som förorsakar infektioner, säger Salonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten