Hoppa till huvudinnehåll

Noroviruset sprider sig igen – flera fall än i fjol har kommit till kännedom

En kvinna böjer sig över en toalettskål.
En kvinna böjer sig över en toalettskål. Bild: imago/blickwinkel/ All Over Press Norovirus,kräkning,illamående,graviditetsillamående,baksmälla,kräksjuka

Noroviruset som orsakar magsjuka sprider sig runt om i landet igen. Enligt Institutet för hälsa- och välfärd THL har det rapporterats omkring 900 fall av norovirus i januari-februari, vilket är flera fall än under samma tidsperiod ifjol.

Ungefär 450 av de här fallen i år har rapporterats i Nyland, Egentliga Finland och Österbotten.

På THL berättar epidemiologveterinär Ruska Rimhanen-Finne att det här bara är början.

– Vi kommer nog att se flera fall under våren, vanligen rapporteras de flesta fallen av norovirus mellan januari och maj, säger Rimhanen-Finne.

Ibland behövs dropp

Trots att det har rapporterats om flera fall i år är noroviruset sällan allvarligt. Det är främst små barn och äldre människor som kan behöva sjukhusvård för att få vätskebehandling, alltså dropp.

– Vem som helst kan drabbas av en norovirusinfektion. Vanligtvis är sjukdomen mild och går snabbt om. Läkarhjälp behövs sällan. Små barn och äldre människor kan behöva vätskebehandling eftersom diarré och kräkningar kan orsaka uttorkning, förklarar Rimhanen-Finne.

Symptomen vid norovirus är krampartade buksmärtor, illamående och kräkningar. Också diarré är vanligt, och diarrén brukar vara kortvarig och lindrig då man har norovirus. Dessutom kan man få feber. Symptomen brukar vara i 12-72 timmar.

– Jag har inte hört att symptomen skulle vara svårare än normalt i år. Det är frågan om samma norovirustyper som cirkulerar i år som tidigare år och symptomen börjar oftast snabbt med illamående och buksmärtor, säger Rimhanen-Finne.

För att själv undvika norovirus rekommenderas ett enkelt trick.

– Noggrann handhygien är det viktigaste sättet att förhindra norovirussmitta, viruset smittar lätt. Tvätta händerna med varmt vatten och tvål efter toalettbesök, blöjbyten och också före matlagning och före du äter, uppmanar Rimhanen-Finne.

Dessutom kan norovirus smitta från ytor i flera dagar. Därför lönar det sig också att tvätta handtag och toalettytor med klorlösning.

Ett vaccin utvecklas men det går långsamt

För tillfället finns det ingen medicin mot norovirus.

Vid Tammerfors universitet har man utvecklat ett vaccin mot norovirus sedan början av 2010-talet, men det har ännu inte testats kliniskt.

För Yle Uutiset berättar professor Timo Veskari som är chef för vaccinforskningscentralen vid Tammerfors univiersitet att man kan börja med kliniska tester redan nästa år, om allt går väl.

I Japan har man redan testat ett vaccin, men det gav skydd endast mot de allra svåraste formerna av norovirus.

– Det finns så många olika typer av norovirus att det är omöjligt att utveckla ett vaccin som skulle skydda mot alla former av sjukdomen, säger Veskari för Yle Uutiset.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes