Hoppa till huvudinnehåll

Pakistan lovar frige den tillfångatagna indiska stridspiloten – som en "fredsgest"

Pakistanska demonstranter ropade anti-indiska slagord och höll upp tecknade bilder på den tillfångatagna indiska piloten under en demonstration i Lahore på torsdagen 28.2.
Pakistanska demonstranter ropade anti-indiska slagord och höll upp tecknade bilder på den tillfångatagna indiska piloten under en demonstration i Lahore på torsdagen 28.2. Pakistanska demonstranter ropade anti-indiska slagord och höll upp tecknade bilder på den tillfångatagna indiska piloten under en demonstration i Lahore på torsdagen 28.2. Bild: EPA-EFE/RAHAT DAR Pakistan,Kashmir (område)

Pakistans premiärminister Imran Khan lovar att i morgon, fredag, frige den indiska piloten vars jaktplan pakistanierna sköt ner över Kashmir på onsdagen. Omvärlden har manat de två kärnvapenmakterna till återhållsamhet.

- Som en fredsgest så friger vi den indiska piloten i morgon, sade Pakistans premiärminister i ett tal till parlamentet på torsdagen.

Khan sade också att han är rädd för felbedömningar och att de två grannarna inte borde överväga krig med tanke på de dödliga vapen de har tillgång till.

Han varnade ändå Indiens premiärminister Narendra Modi för att misstolka Pakistans önskan att trappa ner konflikten som "svaghet". Khan hotade med hårda vedergällningar mot eventuella fortsatta angrepp från Indien.

Pakistanska demonstranter brände indiska flaggor och bilder på premiärminister Narenda Modi i Peshawar på torsdagen 28.2.
Pakistanska demonstranter brände indiska flaggor och bilder på premiärminister Narenda Modi i Peshawar på torsdagen 28.2. Pakistanska demonstranter brände indiska flaggor och bilder på premiärminister Narenda Modi i Peshawar på torsdagen 28.2. Bild: AFP / Lehtikuva Pakistan

Ärkefiendena Indien och Pakistan har hamnat vid randen av ett nytt krig över Kashmir sedan ett 40-tal indiska soldater dödades i en självmordsattack i indiska Kashmir den 14 februari.

Självmordsbombaren tillhörde den islamistiska pakistanska terrorgruppen Jaish-e-Mohammad (JeM) och attacken väckte enorm ilska i hela Indien. Indien anklagar sedan länge Pakistan för att stödja grupper som JeM.

Natten till tisdag riktade Indien flygräder mot vad som påstods vara träningsläger för JeM i Pakistan.

Aktivister från sikhernas Akali Dal-parti i Punjab firade de indiska bombräderna riktade mot mål i pakistanska Kashmir på tisdagen.
Aktivister från sikhernas Akali Dal-parti i Punjab firade de indiska bombräderna riktade mot mål i pakistanska Kashmir på tisdagen. Aktivister från sikhernas Akali Dal-parti i Punjab firade de indiska bombräderna riktade mot mål i pakistanska Kashmir på tisdagen. Bild: EPA-EFE/RAJAT GUPTA Keywords: epaselect Indien,Pakistan,Kashmir (område)

Som svar på de indiska räderna ska pakistanska jaktplan ha gjort intrång i indiskt luftrum och när de återvände jagades de av indiska stridsflyg.

I det skedet sköts alltså åtminstone ett av de indiska jaktplanen ner av pakistanierna och den pakistanske piloten blev tillfångatagen.

Omvärlden har försökt lugna ner stämningarna

USA, Kina, EU och en lång rad länder har manat Indien och Pakistan till återhållsamhet.

Både USA:s president Donald Trump och utrikesminister Mike Pompeo talade om läget mellan Indien och Pakistan på torsdagen efter att toppmötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-un avbrutits i Hanoi.

Pompeo fortsatte mot Filippinerna från Vietnam och ombord på planet berättade han för journalister att han talat med ledarna för både Indien och Pakistan. Han ska ha uppmanat dem att undvika allt sådant som kunde förvärra situationen.

Källor: AFP, AP, Reuters

Läs mera:

Pakistanska flyg i indiskt luftrum, nedskjutna indiska plan och skottlossning i Kashmir - spänningarna mellan kärnvapenmakterna Indien och Pakistan allt värre

Pakistan säger sig ha skjutit ner två indiska jaktplan som kränkte landets luftrum. Samtidigt rapporteras dödlig skottlossning vid ländernas gräns i Kashmir. Relationen mellan de båda kärnvapenmakterna är spänd.

Läs också