Hoppa till huvudinnehåll

Politisk smutskastning eller början på slutet för president Trump? Förhöret med Cohen delar åsikterna

En sällsynt bild av en leende Michael Cohen under utskottsförhöret, med jurister och publik i bakgrunden
En sällsynt bild av en leende Michael Cohen under onsdagens utskottsförhör. En sällsynt bild av en leende Michael Cohen under utskottsförhöret, med jurister och publik i bakgrunden Bild: AFP / Lehtikuva Michael Cohen,Donald Trump,skattebrott,Politisk brottslighet

Många frågor återstår efter onsdagens utfrågning av Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen. En central fråga är om kravet på riksrätt mot presidenten får ny kraft.

Demokraterna är splittrade i diskussionen om huruvida president Donald Trump borde krävas på avgång och riksrätt.

Onsdagens utskottsförhör med Michael Cohen gav knappast några nya konkreta bevis på kriminalitet från presidentens sida. Men å andra sidan var vissa frågor om till exempel Ryssland inte tillåtna vid det offentliga förhöret.

Cohen medverkar ännu i två slutna utskottsförhör där man har möjlighet att tala klarspråk. Och frågan om till exempel Donald Trumps inblandning i Rysslandsaffärer utreds av specialåklagare Mueller.

"Varför ska vi höra en dömd lögnare?"

Från republikanskt håll var man upprörd över att tvingas höra på en dömd lögnare, dömd bland annat för att ha ljugit i tidigare utskottsförhör.

Vissa republikanska utskottsmedlemmar hann knappt fråga något alls av Cohen. Deras inlägg blev mer allmänpolitiskt upprörda brandtal, om invandrare och gränsproblematik, opioidkris och ökande statsskuld.

Cohen fick utstå mycket kritik av de republikanska utfrågarna. Många av hans halvsanningar och inexaktheter kontrollerades. De republikanska kongressledamöterna var inte nöjda med svaren.

Michael Cohen i högtidlig bidl där han svär en ed om att tala sanning. Förra gången bröt han mot den.
Cohen svär att tala bara sanning. Det gick inte så bra senast. Michael Cohen i högtidlig bidl där han svär en ed om att tala sanning. Förra gången bröt han mot den. Bild: AFP / Lehtikuva Michael Cohen,Ed,Politisk brottslighet

"Politisk smutskastning av presidenten"

Men republikanerna var inte heller nöjda med demokraterna som i ny majoritet hade arrangerat utfrågningen med Cohen.

Flera utskottsmedlemmar beklagade politisk cirkus och teater, som ingen äkta amerikan är intresserad av.

- Det här är politiskt spel för att smutskasta presidenten. Det var inte för det här som väljarna i West Virginia sände mig till kongressen, sa en besviken Carol Miller.

Hon ansåg att utfrågningen inte tjänar det amerikanska folkets intressen, i synnerhet om det utmynnar i krav på riksrätt.

Besvärande berättelser om smutsjobbet

Det finns en viss besvikelse över hur lite som kom fram av konkreta bevis i utfrågningen med Michael Cohen. Men det fanns många detaljer, formuleringar och åsikter som är besvärande för president Donald Trump.

Det var berättelser från praktisk vardag i arbetet för den som har i uppdrag att utföra det smutsiga arbetet, först i Trumps business och senare i politiken.

Cohen försvarade sig många gånger mot frågor om han inte egentligen var besviken över att inte få något jobb i Vita huset.

- Jag ville inte flytta från New York. Jag hade just det jobb jag ville ha då, förklarade Cohen. Senare skämdes han.

Michael Cohen fungerade inte bara som fixare och advokat, ibland var han också talesman och den som kom med hotelserna.

-Politisk teater som inte intresserar amerikanerna, sa republikanerna. Bilden visar kvinna med ölglas, på en pub där utfrångingen visas på tv.
-Felanvända pengar, inte intressant för amerikanerna, sa republikanerna om utskottförhöret. Åtminstone på den här puben stod tv:n på. -Politisk teater som inte intresserar amerikanerna, sa republikanerna. Bilden visar kvinna med ölglas, på en pub där utfrångingen visas på tv. Bild: AFP / Lehtikuva Michael Cohen,television,öl,Politisk brottslighet

Hotelser och felinformation

Jackie Speier frågade hur många gånger Cohen hotade på Trumps vägnar. Ganska många, svarade Cohen, och det stannade vid över 500 gånger på tio år.

Det kunde gälla varsel om juridiska åtgärder och åtal, eller att hota journalister som hade skrivit något fult.

Alla skolor som Trump hade gått i hotades med repressalier om de gav ut Trumps betyg eller annan information. Det skedde ungefär samtidigt som Trump kritiserade Barack Obama för att inte ge ut sina egna betyg, noterade Cohen.

Överdrifter och nedräkning

Cohen var också den som gick ut och förklarade för businesstidningarna hur rik Trump var, för att han skulle få en bättre placering på till exempel Forbes´ lista över de rikaste miljardärerna i USA.

Samma metod användes för att få lån i till exempel Deutsche Bank.

Men Cohen berättade också för Alexandria Ocasio Cortez om hur man gjorde för att få rikedomen att framstå som så liten som möjligt, för att få ner försäkringsavgifter och fastighetsskatter.

Smicker och ego

Cohen berättade som en detalj hur Trump flera gånger hade köpt porträtt av sig själv, för att hänga på olika golfklubbars vägar.

Då var det viktigt att tavlorna var de dyraste på auktionen. Trump gav Cohen i uppdrag att skaffa bulvaner som pressade upp priset. Trump betalade efteråt, ibland från sin välgörenhetsfond, enligt Cohen.

Välgörenhetsfonden är föremål för en egen utredning i New York. I många fall används de skattefria fonderna tydligen som extrakassa, i stället för att verkligen dela ut medel för välgörande ändamål.

Cohens bildbevis; några checker för porrstjärnetystnad, från Trumps privata checkkonto
Trumps check för att tysta porrmodellerna, enligt Cohen. Cohens bildbevis; några checker för porrstjärnetystnad, från Trumps privata checkkonto Bild: AFP / Lehtikuva Michael Cohen,Donald Trump,Politisk brottslighet,Check

Svårast av allt: att ljuga för Melania

Cohen berättade om uppdraget att betala tystnadspengar åt de porrmodeller som hade haft sexaffärer med Trump.

Cohen betalade från egen ficka till en början. Men han fick pengarna tillbaka i månatliga checker, av vilka en visades upp.

Det svåraste, berättade Cohen, var när Donald Trump ringde och gav luren till Melania Trump. Cohen måste ljuga om att Trumps otrohet inte var sann.

Vad händer nu?

- Det här är inte slutet, utan kanske början, sa Elijah Cummings, demokratisk ordförande för det granskningsutskott som satt hela dagen i utfrågning.

Han betonade att inte en enda demokratisk representant talade om att ställa presidenten inför riksrätt. Som ny ordförande för utskottet ville Cummings gärna fortsätta höra dem som har stått presidenten nära.

Cohen gav många namn på vem som ansvarade för olika delar av Trumps organisation. Men ingenting skedde utan Trumps vilja och delaktighet, betonade Cohen.

I sitt slutanförande vädjade Cummings för ett USA som är bättre än det som dagens utfrågning hade visat upp, av lögner och bedrägerier.

En trött och sorgsen Michael Cohen med ansiktet lutat i handen.
Tre års fängelse fängelse börjar i maj för Michael Cohen En trött och sorgsen Michael Cohen med ansiktet lutat i handen. Bild: AFP / Lehtikuva Michael Cohen (advokat),trötthet,mikrofoner,Politisk brottslighet

"Trumplojaliteten har kostat mig allt"

Cohens slutanförande gick i samma anda som inledningen. Han bad om ursäkt, berättade att hans liv är förstört.

- Jag har gjort mina egna misstag och nu gjort upp med dem under ed. Jag tjänstgjorde för Trump, med full lojalitet, sa Cohen.

Han varnade kongressens Trumpanhängare för att göra samma misstag och tvingas betala samma, höga pris.

- Det har kostat mig allting; familjens lycka, vänner, utkomst, advokatlicens, mitt företag, utkomst, heder och snart min frihet, förtecknade Cohen.

Ingen fredlig övergång 2020?

Michael Cohen berättade i sitt inledningsanförande att ingen, inklusive Trump, trodde på valseger. Nu varnade Cohen för vad som kan hända om Trump förlorar presidentvalet år 2020.

- Med min erfarenhet av att jobba för Mr Trump är jag rädd för att det inte blir någon fredlig övergång av makten, om han förlorar 2020, sa Cohen.

Det var därför han accepterade att medverka i utskottets förhör. Han ville medverka till ett bättre USA.

"Hör mera i tv-serien, filmen, böckerna"

Cohen ska medverka ännu i ett tredje utskottsförhör. Men onsdagens möte var det enda som var offentligt. Nu väntar amerikanerna på specialåklagaren Muellers slutrapport.

Cohen fick flera pikande frågor om hur han kommer att försörja sig och om han nu tänker fortsätta göra sig rik på Trumps bekostnad.

I fängelset kommer jag inte att ha några inkomster, misstänkte Cohen. Men han medgav att många har frågat om en bok eller film eller tv-serie.

- Vilken skådespelare vill du att ska spela dig, jag kan lämna in ett förslag, sa Cohen skämtsamt till en av de kritiska republikanska kongressledamöterna.

Källor: New York Times, CNN, Foxnews, Washington Post.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes