Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagens talman: Vårdreformen kräver övertid och riksdagen måste förkorta valpausen

Riksdagens talman Paula Risikko svarar på journalisternas frågor.
Riksdagens talman Paula Risikko svarar på journalisternas frågor. Bild: Lehtikuva Paula Risikko,Grundlagsutskottet

Det blir allt svettigare för riksdagen att hinna behandla vårdreformen under den här valperioden. Nu säger riksdagens talman att det står klart att valpausen som skulle inledas i mitten av mars måste förkortas.

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott bad idag om tilläggstid för arbetet med vård- och landskapsreformen. Utskottet hoppas nu få jobba vidare under hela nästa vecka.

Enligt riksdagens talman Paula Risikko (Saml) betyder det att man inte hinner rösta om lagarna utan att man förkortar valpausen som normalt är en månad lång.

- Om vi vill att vård- och landskapsreformen ska bli klar är det alldeles klart att vi måste sitta längre än till den 15 mars, sa Risikko till journalister idag.

Något formellt beslut om hur länge riksdagen ska jobba över har inte ännu fattats.

Riksdagens talmanskonferens beslöt idag att plenum från och med nästa tisdag kan pågå till senare än klockan 22. Samtidigt beslöt man om möjlighet till extra plenum lördagen den 9 mars.

Riksdagen har i allmänhet fredat en månad före riksdagsvalet för valkampanjer. Att förlänga arbetet är möjligt men exceptionellt.

Läs mera:

Grälet inom social- och hälsovårdsutskottet har retts ut: "Vi har gjort klart för alla hur saker och ting sköts"

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott har behandlat det bråk som uppstod i utskottet på onsdagen. Enligt utskottsordförande Krista Kiuru (SDP) borde alla medlemmar nu ha arbetsordningen klar för sig.