Hoppa till huvudinnehåll

Svenska guldyran total efter historiska segern – spurthjälten Nilsson: ”Jag kände att i dag dör jag hellre än blir tvåa”

Stina Nilsson i farten.
Stina Nilsson var i en klass för sig på upploppet. Stina Nilsson i farten. Bild: imago images / Sven Simon / All Over Press Stina Nilsson,Therese Johaug

Ett superdrama, skriver SVT. I Norge grämer man sig mest över den taktiska missen att placera Therese Johaug på ankarsträckan. Sverige var väldigt bra i dag, medger man från norskt håll – samtidigt som Stina Nilsson säger att hon aldrig tänkte ge upp.

Stina Nilsson fick åka ut på ankarsträckan 20 sekunder före Therese Johaug. Ett drömläge, som Charlotte Kalla fixat åt sprintexperten då hon gjorde ett avgörande ryck i slutet av den tredje etappen.

Marginalen tillät Nilsson att spara på krutet – samtidigt som Johaug fick ösa på för fullt för att hämta upp avståndet till motståndaren.

Då åkarna åkte in på upploppet så gott som sida vid sida var det i praktiken redan avgjort. Johaug kunde inte rå på Nilssons mäktiga slutspurt.

– Det var så tufft, det var en kamp. Jag trodde att Therese skulle vara ikapp redan på det första varvet. Jag kände att i dag dör jag hellre än blir tvåa. Jag ville helst vara tvåa utför sista backen men fick en snabb slipstream, säger Nilsson till SVT efteråt.

– Jag blev stressad jag visste ju vem som jagade men jag visste att jag skulle kunna ha en växel till på upploppet och ville vara först in vid närmast sargen, jag hade kollat extra innan eftersom det är ett förrädiskt upplopp. Jag är så glad över att kunna vara först över mållinjen, fortsätter hon.

Northug kritiserar Jacobsen – Östberg och Johaug ryter till

Den norska tränaren Geir Endre Rogn medger också för NRK att Sverige var bättre på torsdagen.

– Det var väldigt jämnt och Sverige hade ett väldigt bra lag, säger han men tillägger:

– I fall de hade startat samtidigt med Johaug så hade vi tagit hem guldet.

Petter Northug är inne på samma linjer. Enligt honom är det bara Astrid Uhrenholdt Jacobsen som får ta på sig skulden för förlusten.

– Kalla gjorde vad hon ville. Hon ska inte låta Kalla rycka ens en meter i det där läget. Hon har ett jobb, och det lyckades hon inte göra, låter den sylvassa kritiken i norska TV2s sändning enligt NRK.

Charlotte Kalla och Astrid Uhrenholdt Jacobsen.
Charlotte Kalla och Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Charlotte Kalla och Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Bild: Sergei Bobylev/TASS/All Over Press Charlotte Kalla,Astrid Jacobsen

Ingvild Flugstad Östberg blir förbannad då hon hör vad den tidigare längdåkningsstorheten har sagt.

– Han åker inte själv längre så han måste väl få uppmärksamhet på något annat sätt. Då lönar det sig tydligen att sparka hårdare i sina kommentarer, säger hon till NRK och får medhåll av Therese Johaug.

– Det får stå för Petter. Astrid gjorde sitt yttersta. Det här är inte något jag kommer att hänga mig upp på, säger hon.

"Tränarna som tar ut laget"

Enligt NRK medger landslagsledningen nu att det var en miss att lägga Johaug på den sista sträckan. Heidi Weng antyder i sin tur för rundradiobolaget att samtliga åkare anmält intresse för att agera ankare.

Men det vill inte Therese Johaug kommentera.

– Det är tränarna som tar ut laget. Då jag såg att de hade gett mig ankarsträckan så tänkte jag att de väl måste tro på mig och att jag ska göra mitt bästa. Men visst diskuterade vi om det också, säger hon.

För Norges del var det den första uteblivna guldpengen i en VM-damstafett på tio år. För Sverige var VM-guldet i damstafetten historiens första.

– Jag hade inte ens vunnit en världscupstafett på distans så det betyder mycket, säger Nilsson till SVT.

Läs också