Hoppa till huvudinnehåll

Valmet Automotive har planer på att starta en batterifabrik i Salo – fabriken beräknas kunna skapa jobb för över 300 personer

Biltillverkning vid Valmet Automotive
Biltillverkning vid Valmet Automotive. Biltillverkning vid Valmet Automotive Bild: Valmet Automotive Valmet Automotive,biltillverkare

Valmet Automotive planerar att starta en batterifabrik för elbilar i Salo. Målet är att produktionen ska starta senare i år.

Bolaget har diskuterat planerna tillsammans med Salo stad och Salo IoT Campus. Tanken är att Valmet Automotive ska tillverka batterier i samma lokaler där Nokia tidigare har tillverkat mobiltelefoner.

Den nya batterifabriken beräknas kunna skapa jobb för över 300 personer. Jobbrekryteringen till fabriken ska starta så fort som möjligt.

Olaf Bongwald, vd för för Valmet Automotive
Olaf Bongwald, vd för för Valmet Automotive. Olaf Bongwald, vd för för Valmet Automotive Bild: Yle / Paula Collin Valmet Automotive

Valmet Automotive har den senaste tiden utökat sin produktionskapacitet gällande elbilar och batterifabriken ingår i den satsningen.

– Våra planer på att starta en batterifabrik i Finland har framskridit fort. Salo erbjuder ett ingenjörs- och produktionskunnande som är på en världsklassnivå. Dessutom har Salo en infrastruktur och lokaler som passar bra för våra planer, säger Valmet Automotives vd Olaf Bongwald i ett pressmeddelande.

Bild på stadshuset i Salo.
Bild på stadshuset i Salo. Bild: Yle/Andy Ödman Salo,salos vapen

Salo tar emot Valmet med öppna armar

I Salo tas nyheten emot med glädje och Salos stadsdirektör Lauri Inna tror att det är högst sannolikt att Valmets planer blir verklighet.

– Ledningen i staden har redan känt till förhandlingarna om batterifabriken en längre tid. Salo är en bra plats för Valmets fabrik, säger Lauri Inna.