Hoppa till huvudinnehåll

"Vem behöver tunnelbanan och stressen?" Stockholmaren Mira Dianoff vill jobba och bo i Borgå

Mira Dianoff.
Mira Dianoff trivs i Borgå i dagens läge, men det gjorde hon inte till en början. Mira Dianoff. Bild: Yle/Hedvig Sandell Borgå,invandring,levnadskostnader,Norden,Sverige,Mira Dianoff

Norden lockar unga finländare som flyr låga löner. Mira Dianoff gjorde tvärtom. Hon kom till Borgå för att uppleva något nytt och för att vara närmare sin vän i Helsingfors.

Svenska Yle har jämfört löner och utgifter i Norden i samarbete med Sveriges Radio. Man har kommit fram till att få nordbor flyttar till Finland, medan tusentals unga finländare årligen lämnar vårt land för att bo någon annanstans i Norden.

Främst är det Sverige som lockar. Finland upplevs som trist och här råder stränga språkkrav, som gör det svårt att hitta jobb.

Mira Dianoff, 36 år, från Stockholm går emot trenden. Hon kom till Borgå för 1,5 år sedan.

- Jag ville flytta till Borgå av flera orsaker. En sorglig orsak var att min bästa vän i Helsingfors var riktigt sjuk i cancer. Men sen var jag också rätt trött på Stockholm, säger hon.

"Det är mer lekskola i Sverige"

Dianoff hade lessnat på tunnelbanan, stressen och den långa tid det kunde ta att nå ett café för att träffa vänner över en kopp kaffe.

- Här är allt mycket enklare, man kan cykla till jobbet på tio minuter. Det är rätt skönt att ni inte har en tunnelbana i Borgå, skrattar hon.

Här är allt mycket enklare, man kan cykla till jobbet på tio minuter.― Mira Dianoff

Dianoff jobbar som handledare i Strömborgska skolan i Borgå. Hon har totalt 11 års erfarenhet av att jobba med ungdomar, och har jobbat som resurspedagog i Sverige.

Det är en enorm skillnad mellan skolvärlden i Sverige och Finland, anser hon.

- Det är mycket strängare i Finland och mer lekskola i Sverige. Men där koncentrerar man sig mer på konst, musik och på personligheten. Här är det mer att man ska kunna matte, eller finska, eller svenska.

I Sverige har man ändå mer resurser för att hjälpa elever som behöver stöd inom vissa ämnen, konstaterar Dianoff.

En rad med pulpeter i ett klassrum.
En rad med pulpeter i ett klassrum. Bild: Amanda Vikman/Yle Pulpet,skola

"Jag fattade ingenting i början"

I dagens läge tycker hon att hon trivs här i Borgå.

- Jag gjorde det nog inte till en början. Det tog mer än ett år innan jag kunde säga att jag trivs, men fortfarande känner jag mig inte som hemma här.

Det var svårt att komma in i samhället och få nya vänner. Dianoff hade inte trott att det skulle vara svårt att träffa folk här.

- Folk pratar inte lika mycket med varandra här som i Stockholm. Jag hade inte heller trott att språket skulle vara ett problem, men jag fattade ingenting av finlandssvenskan i början.

Det tog mer än ett år innan jag kunde säga att jag trivs, men fortfarande känner jag mig inte som hemma här.― Mira Dianoff

Ord som ”semla” betyder en helt annan sak i Sverige än i Finland. Det fanns ord som dök upp som hon inte hade en aning om att existerade.

- Jag var mycket tyst i början, och bara lyssnade. Småningom förstod jag vad allt betyder, men jag fick koncentrera mig mycket. Många tycker att finlandssvenskan är gullig och det tycker jag med, men finlandssvenskan är svår för mig och många andra rikssvenskar.

"Jag skulle få 1 000 euro mer i lön i Sverige"

Dianoff tycker att man klarar sig bra på svenska i Borgå, men för henne var det inget problem att komma hit eftersom hon kunde lite finska redan då hon kom.

I dagens läge talar hon flytande finska, och faktum är att hennes föräldrar har rötter i Finland. De flyttade till Sverige på 1970-talet, och Dianoff har hört en del finska som barn.

När det gäller levnadskostnaderna i Borgå jämfört med Stockholm tycker hon att allt är dyrare här.

- Maten är dyrare, liksom kläderna och hyran. Det är också en enorm skillnad i lönenivåerna. Jag skulle få 1 000 euro mer per månad i Stockholm inom samma bransch. Men gör pengar en lycklig?

I Borgå och Finland brukar det vara rätt tabu att diskutera löner och jämföra sinsemellan. Men i Sverige har man inga problem med den diskussionen, konstaterar Dianoff.

- Man pratar rätt öppet om det. Pengar är inte så känsligt där.

Euro
Euro Bild: Mostphotos euro,pengar,Förstoringsglas,löneskillnader,Lön,Inkomst

"Finländare är ärliga och roliga"

När det gäller framtiden planerar Dianoff att stanna i Borgå tills hennes nu 7-åriga dotter fyller 18 år.

- Sen ska jag flytta någonstans där det är varmt. Det blir inte Sverige eller övriga Norden, kanske snarare Nya Zeeland.

För sina vänner i Sverige marknadsför hon Finland på ett positivt sätt. Tidigare hade de ofta en negativ bild av sitt grannland.

- De trodde att alla har kniv och bara bastar och super. Men de känner ju mig, och jag är inte sådan. Nu är de ganska intresserade av Finland, som till exempel kan erbjuda bra design och musik. Det är mycket som inte marknadsförs om Finland utomlands som finländarna själva borde berätta om.

Jag skulle få 1 000 euro mer per månad i Stockholm inom samma bransch. Men gör pengar en lycklig?― Mira Dianoff

Flera av Dianoffs vänner ska besöka Borgå nu i vår. Hon brukar berätta för dem om den vackra naturen, bastun och karaoken.

- Och om människorna. Många tror att finländare är så tysta, men de är riktigt ärliga och roliga. Och de vågar bjuda på sig själva om man ger dem möjligheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland