Hoppa till huvudinnehåll

Yle svarar: Svenska Yle är det pålitligaste mediet i Svenskfinland

Insändare
Insändare Bild: Yle Yle,insändare,yle svarar

Vi publicerar skriverier, svar och rättelser som Yle skickat till tidningar. Det här svaret publicerades i Vasabladet den 28.2.2019.

Bo Holmberg upprepar i Vasabladet (21.2.2019) sin kritik mot att Svenska Yle tillåter anonyma kommentarer på Svenska.yle.fi, en kritik som Svenska Yle också tidigare svarat på, både per e-post och på insändarplats.

Vi är medvetna om att anonyma kommentarer är en omstridd fråga, men har trots det valt att hålla fast vid principen. Orsaken är att vi vill ha en så mångsidig debatt som möjligt. Vi vill att också andra än professionella skribenter eller skribenter som är vana vid att uppträda i offentligheten under eget namn ska våga delta i diskussionen, och till exempel dela med sig av sina personliga erfarenheter i en känslig fråga.

Kommentarsfunktionen är en tjänst för hela vår publik, både för dem som väljer att kommentera och för dem som endast vill följa med diskussionen. Alla kommentarer granskas före publicering, för att säkerställa att de är i linje med vår kommentarspolicy. Där fastslås bland annat att Svenska Yle inte publicerar kommentarer som kränker integriteten och människovärdet.

Numera kräver vi dessutom att man skapat och loggat in med sitt Yle-konto för att få kommentera. Yle-kontot är byggt så att all data skyddas väl och så att bara ett fåtal personer har tillgång till uppgifterna.

Med glädje har vi noterat att vår linje uppskattas av publiken. I Taloustutkimus färska undersökning “Yles betydelse för finlandssvenskarna” framgår att förtroendet för Svenska Yle är starkt. Svenska Yle är fortsättningsvis det pålitligaste mediet i Svenskfinland – 84 procent av finlandssvenskarna upplever att Svenska Yle är pålitligt.

Johanna Törn-Mangs
mediechef, Svenska Yle

Läs också