Hoppa till huvudinnehåll

Ännu ett av Attendos vårdhem övertogs av samkommunen

Attendon logo ja ruisku
Attendon logo ja ruisku Attendo,logotyper,MOT

Tillsynsmyndigheten Valvira har avbrutit Attendos verksamhet vid det nya vårdhemmet Kirkkopuisto i Utajärvi i Norra Österbotten, uppger Attendo på sin sajt.

Vardagen för de 24 invånarna fortsätter enligt bolaget som normalt i hemmet. Det sker genom att Attendo hyr ut hela personalstyrkan till Oulunkaari samkommun.

Samkommunen ansvarar tills vidare för verksamheten vid hemmet, som öppnade dörrarna i december 2018. Vårdenheten har marknadsförts som ett temavårdhem som erbjuder rikligt med inspirerande och stimulerande verksamhet.

Attendo fortsätter ansvara för måltider och stödservice vid hemmet.

För lite nattpersonal, slarvig medicinhantering

Regionförvaltningsverket uppger att beslutet om att stänga hemmet fattades då flera missförhållanden som ansågs utgöra hot för boendesäkerheten uppdagades under ett överraskningsbesök i januari.

Det förekom bland annat oegentligheter i läkemedelshanteringen och i hur klienternas hälsovårdstjänster var ordnade, uppdateringen av serviceplanerna släpade efter och det fanns otillräckligt med nattpersonal i förhållande till invånarnas behov.

Trots uppmaning att åtgärda bristerna hade Attendo inte vidtagit tillräckliga åtgärder, och hemmet stängdes med omedelbar verkan efter ett nytt besök den sista februari.

Attendo säger sig nu samarbeta tätt med myndigheterna för att få allt i skick. Attendos målsättning är att återfå ansvaret av vården under vårens lopp.

I februari avbröts verksamheten vid vårdhemmet Pelimanni i Södra Österbotten efter att förhållandena vid vårdenheten ansågs vara otrygga. Sex dödsfall vid hemmet utreds.

Försummelserna i vården har lyfts upp till ytan under den senaste tiden. Det började med rapport om brister i vården på Ulrika-hemmet i Kristinestad som upprätthålls av Esperi Care.

STT, Regionförvaltningsverket, Attendo

Läs också