Hoppa till huvudinnehåll

De unga firar sin plats i Borgå fullmäktige: ”Miljöfrågor är viktiga för vi ska ta hand om planeten”

Tre medlemmar i ungdomsfullmäktige.
Linus Grönroos, Nicolina Blomander och Mia Kukkonen. Tre medlemmar i ungdomsfullmäktige. Bild: Yle/Mikael Kokkola Ungdomsfullmäktige,politik,kommunalpolitik,Borgå,Linus Grönroos, Nicolina Blomander, Mia Kukkonen

Ungdomsfullmäktige får nu en egen representant i Borgås högsta beslutande organ. Representanten får yttra sig men inte rösta.

Inne på ungdomslokalen Zentra i Borgå är det fest på gång med kaka, chips och godis. Volymen är stundvis hög och samtalen kretsar om allt från Wilma-meddelanden till hur bra eller dålig veganmaten är i skolan.

- Den här platsen i stadsfullmäktige har vi länge jobbat för och det är värt att fira, säger Mia Kukkonen, som har suttit med i ungdomsfullmäktige de senaste två åren.

För stadsfullmäktigeplatsen har många unga blivande politiker och några aktiva kommunalpolitiker dragit sina lansar. Hela processen tog goda fem år.

- Jag var själv inte med i tidigare ungdomsfullmäktige, men upplever det här nog som en succé, som det är värt att fira, säger Linus Grönroos.

Möte på gång i Borgå stadsfullmäktige.
Stadsfullmäktiges budgetmöte i fjol höstas. Möte på gång i Borgå stadsfullmäktige. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,stadsfullmäktige,borgå stadsfullmäktige

Under kvällen funderade de unga på hur de ska ta till vara sin nya möjlighet att påverka. Alla tycker det är viktigt att ungdomsfullmäktige nu kan föra sin talan i stadshusets mötessal.

- Ungdomar ser på vardagen på ett helt annat sätt än de vuxna gör, säger Nicolina Blomander.

Hon har en helt klar fråga som nummer ett på sin agenda.

- Miljöfrågor är väldigt viktiga eftersom det är vi som i framtiden ska ta hand om planeten. Därför är det viktigt att vi unga får ge vår synvinkel på saker och ting som återvinning.

Unga samlade till fest kring ett bord.
Unga samlade till fest kring ett bord. Bild: Yle/Mikael Kokkola Ungdomsfullmäktige,politik,kommunalpolitik,Borgå,ungdomsfullmäktige i borgå

Mia Kukkonen kommer på andra viktiga frågor för de unga.

- Saker som berör vår vardag är utbildning och kollektivtrafik, som vi dagligen har att göra med, säger hon.

Nu har en ny ungdomsfullmäktigeförsamling precis börjat med sitt arbete. Intresset för att vara med är stort också på svenska.

Så har det inte alltid varit säger ungdomsarbetare Petra Backman som är koordinator för ungdomsfullmäktige.

- Nu är det bättre än tidigare med svenskspråkiga unga i ungdomsfullmäktige. Vi har medlemmar från både Ströhö, Lypa och Bogy.

Ungdomsfullmäktiges logo på en skjorta.
Ungdomsfullmäktige har precis fått en egen logo Ungdomsfullmäktiges logo på en skjorta. Bild: Yle/Mikael Kokkola Ungdomsfullmäktige,politik,kommunalpolitik,Borgå,ungdomsfullmäktige i borgå

I ungdomsfullmäktige sitter nu 24 medlemmar och fem suppleanter. De möts en gång i månaden. På sitt nästa möte den 13 mars ska de utse sin representant i stadsfullmäktige.

- Blir intressant att se vem vi väljer, säger Mia Kukkonen.

Från tidigare har ungdomsfullmäktige representanter i alla nämnder och utskott.