Hoppa till huvudinnehåll

Northugs påhopp på Halfvarsson: ”I nästa razzia blir det han som åker dit, på grund av taktik”

Calle Halfvarsson åker i herrstafetten i Seefeld.
Calle Halfvarsson var framme i ledning i herrstafetten i Seefeld innan han kroknade rejält. Calle Halfvarsson åker i herrstafetten i Seefeld. Bild: All Over Press Calle Halfvarsson

Skid-VM startade med att Calle Halfvarsson sågade norrmän i ett norskproducerat humorprogram. Det slutade för svenskens del med en kollaps på stafettens andra sträcka, och en rejäl kapning signerad expertkommentatorn Petter Northug.

Han var åtminstone rubrikernas man, från början till slut.

Calle Halfvarssons medverkan i NRK:s humorprogram Helt Ramm inför VM-starten föll inte alla i smaken, om vi säger så. Sällan har väl en idrottare blivit så slaktad för sin medverkan i en sketch.

När mästerskapen väl startade bröt Halfvarsson sedan staven i sitt sprintheat och försvann ur tävlingen. I lagsprinten hade han möjlighet att bli svensk medaljhjälte men fick ge sig i spurten och slutade fyra.

Och när det var dags för herrstafett ville den svenska skidåkaren igen sno åt sig rubriker. Han startade i ett rasande tempo på den andra sträckan, en etapp där han åkte mot de klassiska kanonerna Iivo Niskanen, Martin Johnsrud Sundby och Aleksandr Bessmertnykh. Den offensiva åkningen fortsatte på det andra varvet där Halfvarsson trampade upp farten framme i täten.

Resultatet av den inledande tjurrusningen blev att Halfvarsson var helt slut när tättrion stack. Svensken växlade nästan en halv minut från täten, och Sverige blev till slut femma i stafetten.

"Fängelse i 13 år"

I norska TV2 satt gamla rivalen Petter Northug och gottade sig åt svenskens misslyckande.

– I nästa polisrazzia i Seefeld blir det Calle Halfvarsson som åker dit. På grund av taktik, sade Northug.

– Du måste få straff. Fängelse i 13 år, då kanske du lär dig. Det är så dåligt, men det är gång på gång, konstaterade den tidigare norska VM-kungen.

Northug som förresten var en av norrmännen som fick sig en släng av Halfvarsson i NRK:s musikvideo häromveckan.

– Det finns 10-15 skidlöpare i Sverige som kan göra ett bättre jobb i stafetten än Halfvarsson. Han är mer än tillräckligt bra för att följa täten, men så ska han fram och visa upp sig, säger Northug.

"Taktiken var inte jättebra"

Halfvarsson själv skrattar bara åt Northugs kapning.

– Så illa är det kanske inte. Jag kan hålla med om att taktiken inte var jättebra att gå i front på andra varvet. Petter brukar vara duktig på att gå över gränsen, säger Halfvarsson till Expressen.

Någon rubrik efter söndagens femmil blir det däremot inte. Calle Halfvarsson väljer nu att lämna VM, delvis i protest mot att arrangörerna inte vill salta VM-spåren.

– Det här föret passar mig inte. Och uppenbarligen vägrar de att salta på det här stället och det verkar inte vara någon annan nation än Sverige som är intresserade av att salta. Synd att de inte saltar när det blir bättre spår. När man har en metod som ger mer rättvisa förhållanden, då skiter arrangören i det, säger Halfvarsson till Expressen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport