Hoppa till huvudinnehåll

Release Me, Superman eller Look away - i UMK får vi veta vilken låt Darude tävlar med i Eurovision Song Contest 2019!

UMK-artisti ja juontajat
Mikko Silvennoinen, Sebastian Rejman, Darude, Christoffer Strandberg och Krista Siegfrids lovar bjuda på en hejdundrande show. UMK-artisti ja juontajat Bild: Yle / Anton Sucksdorff Uuden Musiikin Kilpailu 2019

Vindmaskiner, strålkastare, glitterkanoner och läderrockar. På lördag kväll riktas alla blickar mot Åbo där Finlands bidrag till Eurovision Song Contest i Tel Aviv ska utses.

Han är mest känd för sina solglasögon, soul patchen på hakan och förstås monsterhitten Sandstorm. Snart kommer hela Europa att dessutom känna Darude som Finlands Eurovisionsrepresentant.

För det står redan klart att det är DJ:n och musikproducenten Ville Virtanen, känd under artistnamnet Darude, som ska representera Finland i Eurovisionen i Tel Aviv i maj.

Men nu gäller det för publiken och en internationell jury att välja det bästa av de tre bidragen. I den direktsända Tävlingen för ny musik UMK framför Darude tillsammans med sångaren Sebastian Rejman de tre tävlingslåtarna Release Me, Superman och Look Away.

Eurovisionsexperten och –kommentatorn Eva Frantz tycker att det är roligt att det verkar vara ganska jämnt mellan de tre låtarna.

- Saara Aaltos låt Monsters var en förutsägbar vinnare ifjol. Men i år är det mera osäkert vilken låt som vinner eftersom alla tre har hittat sin egen beundrarskara, säger Frantz.

Frantz kollega Johan Lindroos håller med.

- Låtarna är jämnstarka. Jag tror showen kommer att påverka resultatet mera i år än ifjol, säger Lindroos och konstaterar att han hört att det finns stora planer för scenshowen.

Det har hörts en del kritiska röster som uttryckt besvikelse över låtarna och kallat dem tråkiga.

- Genast Darudes namn nämndes förväntade sig folk att vi skulle få höra en ny hit som Sandstorm. Där tror jag folk satte ribban lite orimligt högt eftersom ingen skriver två Sandstormar inom en livstid, säger Frantz.

Istället tycker hon att han tacklat situationen bra och levererat tre bra låtbyggen som vi kan välja mellan i UMK.

Eva Frantz och Johan Lindroos kommer att vara på plats i Logomo i Åbo den andra mars för att referera UMK-showen.

Du kan rösta på tre olika sätt i årets UMK: via Yle.fi-appen, genom att ringa in eller genom sms.

Rösta gratis via Yle.fi-appen

Du kan rösta gratis en gång via yle.fi-appen, som finns tillgänglig för Android- och Appletelefoner. Om du inte redan har gjort det, skaffa dig ett Yle-konto och logga in. En röst via appen väger lika tungt som tio röster via sms eller telefonsamtal.

Rösta per sms

1. Release Me - Skicka 1 till numret 16499
2. Superman - Skicka 2 till numret 16499
3. Look Away- Skicka 3 till numret 16499
Varje röst kostar 1 euro.

Rösta genom att ringa

1. Release Me - Ring 0700 790 51
2. Superman - Ring 0700 790 52
3. Look Away - Ring 0700 790 53
Varje röst kostar 1€ + lokalnätsavgift

Intäkterna från sms- och telefonomröstningen går till Näsdagen-insamlingen.

Johan Lindroos och Eva Frantz.
Johan Lindroos och Eva Frantz guidar oss igenom kvällen från kommentatorsbåset. Johan Lindroos och Eva Frantz. Bild: Anton Sucksdorff De Eurovisa (Tv),Eva Frantz,Johan Lindroos,umk19

Yle TV2 bjuder på en helkväll för Eurovisionsfans lördagen den 2 mars

Förfest med Mikko Silvennoinen med start klockan 20.00.

Minidokumentär om Darude klockan 20.45.

Tävlingen för ny musik UMK: Darude med Krista Siegfrids och Christoffer Strandberg som programledare klockan 21.00. Kan ses på TV2, Yle Arenan och i Radio X3M.

Melodifestivalen: Andra chansen klockan 21.00 på Arenan, klockan 22.30 på Yle TV2.

Du kan också följa med kvällen på sociala medier.

De Eurovisa Eva och Johan på
Facebook: @DeEurovisa
Instagram: @DeEurovisa

Märta Westerlund och Simon Karlsson från X3M Morgon följer med UMK-showen på Instagram: @yleX3Mguld

Tävlingen för ny musik UMK hittas på följande ställen:
Instagram: @uudenmusiikinkilpailu
Twitter: @Yle_UMK
Facebook: @uudenmusiikinkilpailu
YouTube: UudenMusiikinKilpailu

Använd gärna hashtaggarna #UMK19 och #euroviisut!

 • Andra veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Bland läckerheterna i Vegvals andra veckomeny hittar vi två familjefavoriter i helvegetarisk tappning. Stort tack till Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo och Johannes Djupsjöbacka. Delad matglädje är dubbel matglädje!

 • Läckra glutenfria zucchinitortillas

  Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

  Läckra glutenfria zucchinitortillas Jag har ett trädgårdsland som ibland ger stor skörd av zucchini som jag måste få användning av. Hade tidigare gjort de här med skorpsmulor men nu ville jag testa en glutenfri version. Degen blandar man ihop på nolltid och slutresultatet är frasiga och goda tortillaliknande plättar som dessutom är vackra och populära.

 • Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

  En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

  Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar Klart på en kvart är ofta det viktigaste kravet för vardagsmiddagen - maten ska serveras direkt, helst lite fortare än så. Jag brukar ha basråvaror som tomatkross, bönor eller kikärter och en burk havregrädde i mitt skafferi för hektiska dagar.

 • Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

  "Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

  Ja arbeitar sjölv som kock, viri rej i 22år. Ja itär int sjölv just na tsöti, ibland vaali laga na malatsötsbollona eldä -sås jär heim. Mä annos vaali laga mytzi vegetriskt. O fiska! Ja experimenterar jär heim ny o tå för mi sjölv i stijl "lite det här och en skvätt av det där". Matlagasi eint na rymndvetenskap, hä e bara ti lägg trollkarlshattn på hövo.

Läs också

Eurovision

Nyligen publicerat - Eurovision