Hoppa till huvudinnehåll

Vålöbon Fina Wikström i Ingå har kämpat länge för en fast adress - nu kan hon äntligen skaffa sig en postlåda

kvinna i rutig skjorta
Fina Wikström är företagare kvinna i rutig skjorta Bild: Yle / Monica Slotte Ingå,postdistribution,Skärgård (musikstycke),Poste restante,Posti Group Abp,Ingå Kommun,postlådor,Vålö,adresskartor,Josefina Fina Wikström

Vålöbon Fina Wikström har kämpat i närmare 20 år för att få en fast adress. Hon har i likhet med andra Vålöbor anlitat poste restante och hämtat sin post på fastlandet.

Posten meddelade tidigare att tjänsten blir kostnadsbelagd från 1 mars. Det gjorde Wikström mycket oroad.

- Som företagare kan jag vara tvungen att hämta min post många gånger i veckan eftersom det kan komma saker jag behöver. Att betala 3,10 euro varje gång är ganska mycket.

- Samma sak då pappa hämtar ut sitt nummer av Kyrkpressen. Om vi alla hämtar våra så går det en tia till det.

I onsdags (27.2) gick Posten ut med informationen att förändringen senareläggs. Man inväntar Trafik-och kommunikationsverkets utlåtande och utreder också andra sätt att sköta specialservicen på.

Benämningen poste restante beskriver en försändelse som skall avhämtas på postkontoret.

Aldrig tidigare fått svar

Fina Wikström är företagare och jobbar i centrum av Ingå. Det är fyra kilometer mellan jobbet och hemmet på Vålö.

Den resan gör hon och sönerna varje vardag, i ur och skur och eventuellt menföre. De tar sig fram med båt, snöskoter eller hydrokopter beroende på årstid och väderlek.

kvinna i behandlingsrum
kvinna i behandlingsrum Bild: Yle / Monica Slotte Vålö,Ingå,postdistribution,adresskartor,Skärgård (musikstycke),Poste restante,Posti Group Abp,Ingå Kommun,postlådor,Josefina Fina Wikström

Wikström är född ute på ön och där bor också hennes närmaste släktingar.

Hushållen har aldrig haft en riktig hemadress vilket har skapat problem i olika situationer.

- Det är inte bara postutdelningen som inte når fram. Det handlar också om försäkringar och telefonabonnemang som ibland är omöjliga att teckna utan en fast adress.

Fina Wikström säger att hon aldrig tidigare har fått något svar från kommunens håll till varför Vålöborna inte kan tilldelas adresser.

- Vi har bara hänvisats att ta kontakt med Posten. Det gjorde vi redan för 15-20 år sedan. Från Postens sida sades att det inte är deras sak att ge oss en adress, det är kommunens sak.

Hur vill Vålöborna ha det då?

- Vi skulle gärna vilja ha en hemadress, så att vi kan ge den till exempel till räddningsverket. Hittills har vi fått ge våra koordinater för att de ska hitta till rätt hus.

vinterlandskap holme
Vålö om vintern vinterlandskap holme Bild: Josefina Wikström Vålö,Ingå,Skärgården (öar),Västnyland,postdistribution,menföre,snö,vinter,Josefina Wikström

Wikström säger att Posten för flera år sedan erbjöd sig att dela ut post ända hem till Vålö, eftersom det delades ut i Barösund. Barösund har hört till Karis och har adresser.

Hennes vänner och bekanta som också bor i skärgården har alla en adress.

- Vi känner oss litet utstötta med den här saken eftersom vi har frågat om det gång på gång under årens lopp.

Förstår säkerhetsskälen

Fina Wikström kan förstå att kommunen inte vill ge en adress till en postlåda på fastlandet, med tanke på räddningsverket och av andra utryckningsskäl.

Men att få en hemadress vore viktigt, för att sen låta Posten bestämma hur de vill sköta utdelningen, till ön eller på fastlandet.

Var postlådan placeras, om det blir i centrum, har inte så stor betydelse för henne.

Wikström säger att Vålöborna länge har diskuterat med kommunen om att få hyra en bilplats, med stolpe och kanske postlåda i närheten.

vass och isvidder
vass och isvidder Bild: Josefina Wikström Vålö,Ingå,postdistribution,adresskartor,Skärgård (musikstycke),Poste restante,Posti Group Abp,Ingå Kommun,postlådor,Josefina Fina Wikström

- Vi är på väg hem när vi är på väg ner till stranden, då alla andra är på väg på semester. Sommargästerna tycker inte alltid att det är så roligt att vi placerar båten där då vi ska lasta vår mat och annat vi ska ha hem.

Den här vintern har varit "ett enda menföre" så flera morgnar har man varit tvungen att starta i god tid för att hinna till jobb och skolor.

Ändå skulle hon aldrig flytta bort från holmen.

- Det är en minisemester varje gång man styr hemåt. Därför skulle jag gärna få den här saken avklarad, det skulle underlätta. Och jag skulle gärna ha min postlåda hemma. Jag blir också pensionär nån dag och det skulle vara skönt att få posten hem.

barn går i snö genom skog mot strand
barn går i snö genom skog mot strand Bild: Josefina Wikström Vålö,Ingå,postdistribution,adresskartor,Skärgård (musikstycke),Poste restante,Posti Group Abp,Ingå Kommun,postlådor,Josefina Fina Wikström

Tre hushåll är bosatta året om på Vålö. Om somrarna ordnas Vålöträffar med drygt 120 personer som sluter upp.

- Det är en stor holme med mycket liv. Vi har många pensionärer som bor här året om, också om dom är skrivna nån annanstans.

Hur är det att bo på en ö?

- Dagarna är fyllda av små problem. Det är alltid nån motor som fryser fast. Eller så kommer du hem och så har något rör gått sönder. Då ska du tillbaka in till fastlandet och hämta grejer för att kunna fixa det. Att bygga hus därute var antagligen tre gånger dyrare än på land.

- Jag förstår Posten ganska bra. Det är ett företag som måste ta betalt för en tjänst, precis som jag. Men jag tycker nog att det är kommunens sak att förse oss med adresser.

Svårt att få service

Till dags dato har det varit problematiskt att beställa kläder på nätet till en poste restante adress.

- Den säger att det är inte är någon godkänd adress. Så då har jag varit tvungen att ringa upp och säga att jag nog finns.

Fina Wikström drar sig till minnes hur hon för många år sedan hjälpte sin far med att teckna en hemförsäkring på ett hus för fast boende utan adress. Då var man tvungen att sätta in en deposition på 700 mark för att bli trodd.

Hittills har både Fina och hennes pappa haft den allmänna adressen Vålö 10210, Hummelvik också om det är nästan 800 meter mellan husen.

morgonrodnad över hav
morgonrodnad över hav Bild: Josefina Wikström Vålö,Ingå,postdistribution,adresskartor,Skärgård (musikstycke),Poste restante,Posti Group Abp,Ingå Kommun,postlådor,Josefina Fina Wikström

- Han bor på södra sidan och jag på västra. Det är som om någon nere vid Strand skulle ha samma adress som dom som bor i Dal.

I onsdags (27.2) fick Fina Wikström en exakt adress: Vålö 495, 10210 Ingå.

- Nu kan jag börja förhandla med Posten om var jag ska ha min postlåda, berättar hon glädjestrålande.

Exaktare adresser på väg för alla

Enligt Mikael Wikström, byggnadstillsynschef i Ingå, arbetar kommunen med att ge en noggrannare adress för Vålöborna och andra öbor.

Man följer Kommunförbundets direktiv om hur man ger ut glesbygdsadresser då det inte finns någon väg att gå efter.

- Vi mäter strandlinjen kring holmen, med början från öns norra del som nollpunkt och går medsols. Man räknar meter och kan till exempel slå fast att en byggnad kommer att heta Vålö 77. Metoden ger en tydligare adress för alla hus, också fritidsstugor, förklarar Wikström.

upplyst brygga i mörker om vintern
upplyst brygga i mörker om vintern Bild: Josefina Wikström Vålö,Ingå,postdistribution,adresskartor,Skärgård (musikstycke),Poste restante,Posti Group Abp,Ingå Kommun,postlådor,Josefina Fina Wikström

Ingå kommer att slutföra projektet i år. Det inkluderar alla holmar och öar med bebyggelse i hela Ingå skärgård. Mätningen utförs med datateknik och utifrån beräkningar på kartan.

Inte post ut till ön

Ville Riihimäki, utdelningschef vid Posten, säger att det är osannolikt att det skulle ordnas postutbärning ända fram till Vålö, också om invånarna har en fast adress.

- Det är svårt för oss att föra ut post till en ö som inte nås av förbindelsetrafik. Till holmar där det finns en båtförbindelse har Posten fört ut skärgårdsbornas post i en gemensam låda.

Posten har diskuterat med Ingå kommun och enats om att det är en god idé att sätta upp postlådor i centrum av Ingå, där Vålöborna kan hämta sin post, gratis.


Läs också