Hoppa till huvudinnehåll

#femtioelvafrågor: "Vindkraften har största utbyggnadspotentialen i Finland"

Gymnasisten Rasmus Bokull i Vörå som rastrerad serietidningsbild med pratbubbla med texten "Vilka klimatåtgärder bör Finland ta?"
Rasmus Bokull vill veta vad vi borde göra för miljön. Gymnasisten Rasmus Bokull i Vörå som rastrerad serietidningsbild med pratbubbla med texten "Vilka klimatåtgärder bör Finland ta?" Bild: Svenska Yle / Sofie Gammals. Grafik: Lasse Grönroos Gymnasium,politik,val,Fråga,klimat,miljö,Rasmus Bokull

Gymnasisten Rasmus Bokull i Vörå vill veta vilka åtgärder Finland måste vidta för att förbättra klimatet.

Det är ju en fråga som ligger på de flestas läppar just nu så vi låter professor Mikael Hildén vid Finlands miljöcentral svara på Rasmus fråga.

Det här är Svenska Yles valserie #femtioelvafrågor där medborgarnas röst hörs och ordet är fritt med frågor om och kring politik inför riksdagsvalet. Längst ner i artikeln kan också du skicka in en fråga.

Profesor Mikel Hildén i blå jacka på Miljöcentralens gård med träd i bakgrunden på vintern.
Professor Mikael Hildén skulle slopa fossila bränslen och bygga ut alternativa energiformer fort. Profesor Mikel Hildén i blå jacka på Miljöcentralens gård med träd i bakgrunden på vintern. Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos Närings-, trafik- och miljöcentralen,forskare,professor,mikael hildén

Om professor Hildén själv skulle vara en beslutsfattare med makt att fatta de rätta klimatbesluten; vad skulle han allra först ta tag i?

- Jag skulle satsa på en mycket målmedveten politik att få transporterna att använda mindre fossila bränslen. Det är en helt klar sak, säger han som första åtgärd.

- Det andra är nog att skapa förutsättningar för att alternativa energiformer som vind och sol har de bästa möjliga tillväxtförutsättningarna, fortsätter Hildén.

Av de miljövänligare alternativen till fossila bränslen satsar Finland nu mycket på skog och ved i olika former. I synnerhet som biprodukter från skogsindustrin.

Vattenenergin är ganska stabil men här finns enligt Hildén inga stora möjligheter att utöka den i Finland.

Sedan finns det också kärnkraft och en kombination av flera alternativ.

Vind i seglen för vindkraft

En elektrifiering av transporter, det vill säga elbilar, kommer att kräva mer elektrisk energi och då kan man satsa mer på vindkraft.

- Vindkraften ser nu ut att få vind i seglen så att säga. Där börjar man nu kunna konstruera vindkraft som inte längre är beroende av statligt stöd, nämner Hildén som exempel.

Vindkraftverk i en tallskog.
Vindmöllor är bra men inte alltid så vackra i landskapet. Vindkraftverk i en tallskog. Bild: Yle/Linus Hoffman vindkraftverk,vindkraft,Vindkraftspark,vindmölla

Av de miljövänliga metoderna går de enklast att bygga ut vindkraften, även om där också finns konflikter om markanvändning och sådant.

Solenergi har också möjligheter men då måste man kunna lösa frågan om hur man uppbevarar solenergin för längre perioder eftersom det är mörkt så länge hos oss om vintrarna.

- Det finns också en viss potential i användningen av det som kallas sidoströmmar från skogsindustrin. Den är inte väldigt stor, i synnerhet inte om man samtidigt vill satsa på kolsänkorna, det vill säga skog, konstaterar Mikael Hildén.

- Skogen är det effektivaste sättet att ta bort koldioxid ur atmosfären.

Läs också

Val

Nyligen publicerat - Val