Hoppa till huvudinnehåll

Filmregissören Steven Spielberg vill inte att Netflix-filmer nomineras för Oscars - tänker försöka ändra på reglerna

Filmregissören Steven Spielberg.
Filmregissören Steven Spielberg går i protest mot Oscarsnominerade Netflix-filmer. Filmregissören Steven Spielberg. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Steven Spielberg

En av filmvärldens mest inflytelserika regissörer och största pionjärer, Steven Spielberg, är inte särskilt förtjust över att Alfonso Cuaróns film Roma kammade hem tre Oscarsstatyetter i årets gala.

Spielbergs ogillande härstammar från faktumet att Roma har producerats och distribuerats av streamingjätten Netflix. Nu vill Spielberg försäkra sig om att fallet Roma aldrig upprepar sig.

Spielberg har i tidigare intervjuer låtit förstå att han inte anser att Netflix-filmer är "riktiga filmer".

Netflix-filmerna följer inte den traditionella distributionsmodellen där de först visas på bio en tidsperiod och sedan blir möjliga att införskaffa till en filmkväll hemma på soffan.

För att kunna nomineras på Oscarsgalan måste filmerna dock visas på bio och det problemet har Netflix löst genom att hastigt köra ut sina filmer på bio samtidigt som de är tillgängliga på streamingtjänsten.

Netflix har dock inte låtit biograferna visa filmen - de har hyrt ut biografer för att visa Roma och behållit alla biljettintäkter själv.

Det här ogillas av Spielberg, som anser att Netflix-filmerna inte hör hemma på Oscarsgalan.

- När du bundit dig till tv-formatet, då är du en tv-film, har Spielberg tidigare uppgett till ITV News och låtit dem förstå att en bra Netflix-film "kan förtjäna en Emmy, men inte en Oscar".

Talar till styrelsen

Spielberg är styrelsemedlem på Oscarsakademin och på nästa månads styrelsemöte planerar han att föreslå regeländringar som diskvalificerar Netflix-filmerna från att delta.

Spielbergs åsikter delas inte av alla filmskapare. Bland annat Ava DuVernay, regissören bakom filmer som Selma och A Wrinkle In Time, har uttryckt missnöje över Akademins beslut att höra Spielberg.

- Kära, akademi. Det här är ett styrelsemöte och normala medlemmar kan inte delta. Om det här är sant hoppas jag att andra filmmakare som känner på ett annat sätt får möjligheten att uttala sig, skriver DuVernay på Twitter efter att beskedet om Spielbergs avsikter nått medierna.

Ava Duvernays Oscarsnominerade dokumentär 13th distribuerades av Netflix år 2016 och hennes nya miniserie When They See Us väntas ha premiär på Netflix i slutet av maj i år.

Förutom det här ska Netflix snart rulla ut med en storsatsning av ingen mindre än veteranregissören Martin Scorsese.

Netflix har redan spenderat över 100 miljoner dollar på Scorseses kommande gangsterdrama The Irishman och uppges redan sikta på nästa Oscarsgala.

Källor: Vanity Fair, Entertainment Weekly, Indiewire

Läs mera:

Oscarsgalan 2019 - de här gick hem med en Oscar inatt

Den 91 Oscarsgalan lyckades överraska och blev en fest för Green Book, Bohemian Rhapsody och Roma. Här kan du se hela galan med svenskt referat (finns på Arenan i en vecka).

Läs mera:

Med amatörer utan manus skapade Alfonso Cuarón Oscarsfavoriten Roma: ”Vi tar våra nära och kära för givet - det är för läskigt att utforska dem på djupet”

En av galasäsongens mest oväntade favoriter är en svartvit, mexikansk Netflixfilm om ett hembiträde. Alfonso Cuarón berättar om sin egen barndom i ”Roma”, som är nominerad till tio Oscarstatyetter. Svenska Yle träffade Cuarón i London.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Teater: Storsatsningen Kalevala imponerar och förbryllar

  Experimentellt möte mellan musik- och dockteater.

  I år fyller Finlands nationalepos Kalevala 170 år. Samtidigt fyller landets äldsta teater, Åbo Svenska Teater 180 år. Detta firas genom att slå på stortrumman med den tvärkonstnärliga föreställningen som har det föga överraskande namnet, Kalevala.

 • Ulla-Christina Sjöman har bett för människor i nöd, på heltid, i över 40 år: "Jag har inte hunnit med så mycket annat"

  Idag ber Ulla-Christina Sjöman på rummet i ålderdomshemmet.

  Ulla-Christina Sjöman har bett för mänskor i nöd, på heltid, i mer än fyrtio år. Idag håller hon sina bönestunder i lugn och ro hemma på rummet i ålderdomshemmet i Helsingfors, men det fanns en tid då hennes förbönskvällar fyllde kyrkorna runtom i Finland och också utomlands.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.