Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna måste börja hitta rätt i "valladjungeln", slår Glenn Lindholm fast – annars blir också nästa skid-VM ett blåvitt magplask

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski. Krista Pärmäkoski. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski

Finländarnas form var inte den bästa möjliga inför skid-VM i Seefeld, men upprepade vallamissar gjorde inte heller framför allt damåkarnas uppgift lättare. Frågar man expertkommentator Glenn Lindholm är det den mellaneuropeiska snön som spelade serviceteamet ett spratt.

Den näst sista dagen av VM i Seefeld bjöd inte på nya stordåd av de finländska damåkarna. Men ett genomgående tema har varit att finländarnas utrustning i längdskidåkning inte har fungerat på optimalt sätt – finns det någon förklaring till det här, Glenn Lindholm?

– Visst finns det en förklaring. Snöförhållandena här i Mellaneuropa är inte alls lika som det är uppe i Norden och i Finland. Vi har haft stora problem med att hitta rätt här.

– Det beror säkert mest på vallningen. Det handlar om strukturer, om slipningar, skidornas spann. I den djungeln måste man nu hitta rätt. Åtminstone innan nästa VM, som går i Oberstdorf i liknande förhållanden igen.

Glenn Lindholm vallar skidor.
Glenn Lindholm. Glenn Lindholm vallar skidor. Bild: Yle / Annika Holmbom Skidvalla,skidvallning,glenn lindholm

Kan det också handla om skidmärkena?

– Det tror jag inte. Vi har världsåkare som får den bästa bästa utrustningen som finns till buds.

Receptet: Låt juniorerna träna med landslaget

Men VM-längdåkningen för damer är över, norsk dominans – finländarna i tävling efter tävling utanför pallen. Vad kan vi säga som helhet om den finländska daminsatsen här i Seefeld?

– Det har varit lite blekt. Ungefär lika blekt som under hela vintern. Ingen av våra toppåkare, de erfarna åtminstone, har gått framåt i vinter.

– Däremot kommer det yngre åkare som Eveliina Piippo som har tagit steget in till den här nivån. Anita Korva är nära. Johanna Matintalo har också blivit stabil, men har fortfarande några steg att ta.

När du nämner de unga åkarna så måste man ju nämna att Sverige nu har en tonåring i Frida Karlsson som är på yttersta världsnivå. Är det så att utvecklingsstegen för de finländska åkarna av tradition ser annorlunda ut?

Frida Karlsson ler på prispallen.
Trefaldiga medaljören Frida Karlsson har varit VMs största utropstecken. Frida Karlsson ler på prispallen. Bild: imago images / Beautiful Sports / All Over Press Frida Karlsson

– Jo, det tar längre för oss att komma in i världseliten. Det har mycket att göra med det att de unga åkarna i Norge och Sverige får träna tillsammans med världseliten. De får någon att se upp till redan i ung ålder och får träna tillsammans med de största stjärnorna.

– Jag tror att det här skulle vara receptet också i Finland.

I nordisk kombination känns det som att det finns potential i det finländska lägret. Vad är det som krävs för att det nästa steget ska tas?

– Vi är världsledande i skidmomentet. Ilkka Herola och Eero Hirvonen håller hur bra fart som helst. Men tyvärr så finns det ett annat moment och där är vi långt från täten just nu. Det vet nog Petter Kukkonen också om.