Hoppa till huvudinnehåll

Indien och Pakistan utväxlade artillerield vid Kashmirs gräns - flera personer döda

En soldat vaktar gränsen mellan Indien och Pakistan.
En indisk soldat vaktar gränsen mellan Indien och Pakistan. En soldat vaktar gränsen mellan Indien och Pakistan. Bild: AFP / Lehtikuva Indien,Pakistan

Våldsamheterna mellan Indien och Pakistan har under lördagens gång blossat upp igen. Båda ländernas militärer har beskjutit varandra med artillerield och granater under lördagens gång.

Enligt nyhetsbyrån AFP har sju personer på bägge sidor om gränsen i Kashmir avlidit till följd av eldgivningen. På Pakistans sida om gränsen uppges två soldater och två soldater ha dött.

På Indiens sida om gränsen ska en mamma och hennes två barn höra till dödsoffren.

Enligt nyhetsbyrån AP finns det redan åtta offer utav vilka sex är civila.

Kärnvapenmakterna Indien och Pakistan står på randen till ett nytt krig, än en gång på grund av Kashmir, sedan drygt fyrtio indiska soldater i området dog i en självmordsattacken.

Sedan länderna blev självständiga från Storbritannien år 1947 har Pakistan och Indien utkämpat tre krig. Två av dem har handlat om Kashmir.

Fredsgest ledde inte till lugn

Indiens militära vedergällning i tisdags bestod av att rikta flygräder mot lägerområden som påstods tillhöra terrorgruppen Jaish e-Mohammad som uppges ligga bakom attacken.

Pakistan svarade på flygräderna genom att göra intrång på indiskt luftrum. När de återvände jagades de av indiska stridsflyg.

Onsdagens luftstrid ledde till att två indiska stridsflyg sköts ner över Kashmir. Den indiska piloten tillfångatogs men fick sedan återvända till sitt hemland som en "fredsgest".

Enligt Pakistans utrikesminister Shah Mahmood Qureshi har Ryssland erbjudit sig att agera som fredsmäklare. Även Kina och Saudiarabien har planer på att skicka representanter till Indien och Pakistan i ett försök att lösa konflikten.

Källor: STT, AFP, AP, Washington Post

Läs mera:

Indien bombade i pakistanska Kashmir ‒ hotfullt läge mellan de två kärnvapenmakterna

Indien har utfört en flygräd mot mål på den pakistanska sidan av Kashmir. Enligt Indien var attacken riktad mot ett terroristläger. Indiska regeringskällor uppger att ett stort antal terrorister dödades.

Läs mera:

Indien och Pakistan − arvfiender och kärnvapenmakter

Kärnvapenmakterna Indien och Pakistan är igen farligt nära en öppen konflikt. Länderna har utkämpat tre krig sedan de blev självständiga från Storbritannien 1947.

Läs mera:

Pakistanska flyg i indiskt luftrum, nedskjutna indiska plan och skottlossning i Kashmir - spänningarna mellan kärnvapenmakterna Indien och Pakistan allt värre

Pakistan säger sig ha skjutit ner två indiska jaktplan som kränkte landets luftrum. Samtidigt rapporteras dödlig skottlossning vid ländernas gräns i Kashmir. Relationen mellan de båda kärnvapenmakterna är spänd.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes