Hoppa till huvudinnehåll

Justitieminister Häkkänen skeptisk till regeringssamarbete med SDP: ”Svårt att se hur man skulle nå en kompromiss”

Justitieminister Antti Häkkänen (Saml).
Justitieminister Antti Häkkänen i Yles Morgonettan. Justitieminister Antti Häkkänen (Saml). Bild: Yle Antti Häkkänen,Häkkänen

Det krävs kompromisser från Socialdemokraternas sida om SDP och Samlingspartiet ska kunna sitta i samma regering, säger justitieminister Antti Häkkänen (Saml).

Justitieminister Häkkänen gästade Yles Morgonettan på lördagen och tog bland annat ställning till ett eventuellt regeringssamarbete med SDP. Striktare beskattning och politik som hämmar tillväxten duger inte, meddelade han.

SDP:s ordförande Antti Rinne har å sin sida sagt att Samlingspartiets och Centerns nuvarande nedskärningslinje inte kommer att gå hem i en regering med Socialdemokraterna.

Om SDP lovar en helt annorlunda finans- och sysselsättningspolitik än den vi kört med de senaste åren så är det ganska svårt att se hur man ska få till en kompromiss― Antti Häkkänen, justitieminister

Häkkänen anser att det är galet att helt ändra rikting från en politik som har gett goda resultat. Han hänvisade till den höjda sysselsättningsgraden och den ekonomiska tillväxten.

– Jag tror nog att man kan nå kompromisser – så som man i årtionden har gjort. Men om SDP lovar en helt annorlunda finans- och sysselsättningspolitik än den vi kört med de senaste åren så är det ganska svårt att se hur man ska få till en kompromiss, sade Häkkänen.

Häkkänen menar att höjda skatter och växande statsskuld inte är en långvarig lösning.

– Bara genom att få fart på den ekonomiska tillväxten genom att sätta fart på företagsverksamheten och sysselsättningen får vi på ett hållbart sätt skatteintäkter som täcker samhällets behov. Höjda skatter hämmar tillväxten och sysselsättningen även om det på kort sikt inbringar mer pengar.

Vill ha striktare kontroll inom äldrevården – och att kommunerna tar ansvar

Häkkänen anser att det är viktigt att få bukt med missförhållandena inom äldrevården. Han föreslår striktare kontroll och hårdare sanktioner.

– Övervakningen har inte varit tillräcklig, det är helt klart. Vissa aktörer har handlat omoraliskt och tagit genvägar.

– I ett längre perspektiv måste vi införa striktare lagstiftning som tar ställning till vårdarkvoter, men vi måste också ge äldrevården mer resurser.

Han anser att tillsynsmyndigheterna måste satsa på att undersöka vem det är som har agerat felaktigt.
Aktören ska sedan drabbas av sanktioner och vid behov avlägsnas från marknaden.

Om man beställer tre järnrör från en underleverantör och får bara ett, då betalar man ju inte räkningen― Antti Häkkänen, justitieminister

Strafflagen bör innehålla sanktioner för de allvarligaste fallen, men enligt Häkkänen är det viktigt att också lindrigare fall leder till konkreta straff.

– Det måste finnas viten och möjlighet att förlora sitt verksamhetstillstånd. Sanktioner som är kopplade till omsättningen, sådant känns.

Här borde också kommunerna ta större ansvar, menar Häkkänen. Det här kunde de göra till exempel genom att sluta använda sig av leverantörer som missköter sig.

– Om man beställer tre järnrör från en underleverantör och får bara ett, då betalar man ju inte räkningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes