Hoppa till huvudinnehåll

VM-drottningen Therese Johaug tog tredje guldet – Krista Pärmäkoski tappade tätkontakten direkt i starten

Therese Johaug i en utförsbacke på tremilen
Therese Johaug var i en klass för sig på tremilen. Therese Johaug i en utförsbacke på tremilen Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Therese Johaug

Therese Johaug blev den fjärde damåkaren någonsin att vinna samtliga distanslopp i ett VM. I den avslutande tremilen var hon fullständigt överlägsen. Krista Pärmäkoski hade en tung tävling och slutade på elfte plats.

Guld i skiahtlon, guld på 10 kilometer klassiskt och nu även guld på tremilen i fristil. Norskan Therese Johaug har varit precis så dominant i de individuella tävlingarna i VM som hon förväntades vara.

Det tredje guldet i Seefeld åkte hon hem i överlägsen stil. Johaug tog hand om farthållningen tidigt i tremilen som kördes med masstart och bara åtta åkare klarade av att haka på. Ingen finländsk åkare fanns med i täten då Johaug tryckte på.

En efter en fick åkarna släppa och efter fem kilometer var Johaug loss och guldkampen avgjord. Norskan fick åka i ensamt majestät in till mållinjen och blev den fjärde damåkaren att vinna alla distanslopp i ett världsmästerskap efter Marit Björgen, Jelena Välbe och Larisa Lazutina.

– Jag hade som mål att ta en medalj och en dröm om att ta guld och nu reser jag hem med tre guld och ett silver. Jag har nästan inte förstått det, säger Johaug till NRK.

Therese Johaug ligger i snön med Norges flagga
Det blev tre guld för Johaug i VM. Therese Johaug ligger i snön med Norges flagga Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Therese Johaug

Ny medalj för svenska superjunioren

Bakom överlägsna Johaug blev kampen om silvret och bronset betydligt jämnare. Sju åkare var med i klungan fram till skidbytet efter 17,3 kilometer men då gjorde den svenska superjunioren Frida Karlsson ett ryck.

Karlsson hade som mest en lucka på nästan tio sekunder men blev sedan ikappåkt av Ingvild Flugstad Östberg. De två åkte sedan tillsammans in mot den sista backen där Östberg gick i från och knep silvret.

19-åriga Karlsson åkte i mål som bronsmedaljör och tog sin tredje medalj i VM efter guld i stafetten och silver på 10 kilometer klassiskt.

– Jag var så trött på slutet, jag var verkligen nere i källaren där. Men jag är så glad att jag kunde knipa bronset, säger Karlsson till SVT.

Pärmäkoski aldrig med i medaljkampen

Krista Pärmäkoski hängde inte med då Johaug skruvade upp tempot tidigt i loppet och hamnade dessutom ett tiotal sekunder bakom medaljklungan.

Där låg hon sedan kvar och trots att hon gjorde ett snabbt skidbyte klarade hon inte av att täppa till luckan. I stället fick hon släppa ryggarna på bland annat svenskorna Charlotte Kalla och Ebba Andersson samt Theresa Stadlober.

Pärmäkoski hamnade i ett ingenmansland och såg trött ut på slutet. Hon tappade mycket tid på det sista varvet och gick till slut i mål på elfte plats, tre minuter efter Johaug.

– Det var hård fart i början men det gick helt bra fram till skidbytet. Det är något som gick snett med det andra skidparet. Jag konstaterade snabbt att det inte fanns något att göra och då blev också avståndet stort.

– Jag var också ganska trött på slutet och fick kämpa på det sista varvet för att hålla Astrid Jacobsen bakom mig. Nu är det här mästerskapet över, säger Pärmäkoski till Yle.

Krista Pärmäkoski på tremilen i VM
Krista Pärmäkoski. Krista Pärmäkoski på tremilen i VM Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Krista Pärmäkoski

Mononen besegrade Piippo

De övriga gjorde jämna insatser utan att övertyga. Laura Mononen besegrade Eveliina Piippo i en spurtduell och finländskorna åkte i mål på 18:e och 19:e plats.

– Jag hängde inte med i starten. Jag hade 18 som startnummer och det blev också min placering. Jag hade krafter kvar till det här loppet och det kändes som att det kunde bli en bra dag. Skidorna var inte de bästa i dag, säger Mononen.

Riitta-Liisa Roponen som gjorde sin första och enda individuell tävling i VM var länge med i samma klunga som Mononen och Piippo men tappade på slutet blev 22:a dam.

– Om man tittar på resultaten så blir betyget för VM inte så högt. Kroppen fungerade ändå ganska bra. Det blir knappast något mer VM för mig men om karriären fortsätter eller inte får vi se under våren, säger Roponen.

Resultat, damer 30 kilometer fristil:

1. Therese Johaug NOR 1.14.26,2
2. Ingvild Flugstad Östberg NOR +36,8
3. Frida Karlsson SWE +44,0
4. Jessica Diggins USA +1.05,9
5. Charlotte Kalla SWE +1.16,6
6. Ebba Andersson SWE +1.17,3
-----------
11. Krista Pärmäkoski FIN +2.59,4
18. Laura Mononen FIN +5.23,2
19. Eveliina Piippo FIN +5.23,8
22. Riitta-Liisa Roponen FIN +6.18,7

Läs också

Nyligen publicerat - Sport